Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

«Προσεχώς» τα εργοτάξια στην Ιόνια Οδό

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη μέσα στο καλοκαίρι οι συμβάσεις στη Βουλή

Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ανακοίνωσε ότι τα εργοτάξια θα έχουν αναπτυχθεί και στους 4 αυτοκινητοδρόμους παραχώρησης σύντομα!
Τόνισε ότι λειτουργούν ήδη στους αυτοκινητοδρόμους Κορίνθου- Πατρών και Λαμίας- Ημαθίας, αλλά δεν λειτουργούν στην Ιόνια Οδό και τον Ε 65 (Λαμία- Γρεβενά) που ενδιαφέρουν την Ήπειρο.
Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι αναμένεται η τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην καταρχήν συμφωνία της ελληνικής πλευράς με τις τράπεζες, ελληνικές και ευρωπαϊκές, για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.
Αυτό δεν είναι καινούργιο, υπήρξε όμως μία χρονική δέσμευση από τον υπουργό.
 
Οι τροποποιημένες συμβάσεις για τους αυτοκινητοδρόμους θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή, μέσα στο καλοκαίρι, όπως είπε.
Όπως είπε ο υπουργός, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν πάνω από 40 σημαντικά έργα, συνολικού ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους προβλέπεται ότι θα έχουν δημοπρατηθεί ή συμβασιοποιηθεί πάνω από 20 έργα μεταφορικών υποδομών, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.
Μεταξύ των σημαντικών αυτών έργων, είναι οι επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ και του ΤΡΑΜ προς Πειραιά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί και να θέσει εκτός μνημονίου το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τους όρους της νέας προγραμματικής περιόδου, να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις από την υποταγή στους μεταπράτες και στο τραπεζικό σύστημα.