Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Σε «παγίδα» έχουν πέσει όσοι είχαν εγγυηθεί για δάνεια τρίτων

Η αύξηση των κόκκινων δανείων έχει φέρει στην επιφάνεια αρκετά προβλήματα που σχετίζονται με τις ευθύνες του εγγυητή. Αρκετοί πολίτες που είχαν εγγυηθεί δάνεια για λογαριασμό τρίτων στο παρελθόν βρίσκονται σήμερα "στριμωγμένοι", καθώς πολλοί δανειολήπτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης, γράφει το www.money-money.gr
.
Ο εγγυητής είναι η ασφάλεια του δανειολήπτη, αλλά και της τράπεζας και τελικά είναι εκείνος που καλείται να πληρώσει το «μάρμαρο».
Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή, αφού σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν μπορέσει να καλύψει το δάνειο του, τότε το χρέος βαρύνει στο ακέραιο τον εγγυητή. Και το σημαντικότερο είναι ότι ο τελευταίος δεν μπορεί να αποδεσμευθεί από το ρόλο του.
Για να απαλλαγεί κάποιος από τις υποχρεώσεις του εγγυητή, θα πρέπει ο δανειολήπτης να το ζητήσει από την τράπεζα, να προτείνει νέο πρόσωπο και, εφόσον η τράπεζα το δεχθεί, να γίνει νέα προσημείωση ακινήτου, ώστε να φαίνεται το όνομα του νέου εγγυητή. Η διαδικασία αυτή, πέραν της δυσκολίας που παρουσιάζει, έχει και έξοδα.