Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Τελικό Συνέδριο του έργου Hidden Innovation

Το τελικό συνέδριο με το οποίο ολοκληρώνεται το έργο “Hidden Innovation Initiatives for SMEs”, διοργανώνεται σήμερα 17 Μαΐου στα Ιωάννινα στο ξενοδοχείο Grand Serai από την Περιφέρεια Ηπείρου. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος MED στο οποίο συμμετέχουν εταίροι από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία με επικεφαλής την Περι...φέρεια Ηπείρου ενώ συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και κατά 25% από εθνικούς πόρους.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που έχει θέμα : «Προωθώντας την ήπια καινοτομία στην περιοχή MED για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη» θα παρουσιαστούν ευρωπαϊκές πολιτικές καινοτομίας και καλές πρακτικές μέσα από τη συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει με ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
 
Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου θα παρουσιαστούν Ευρωπαϊκές πολιτικές καινοτομίας με ομιλητές τους κ. Γιάννη Πιερράκη- Επικεφαλής Ερευνών για Επενδύσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, Δρ Νίκο Κομνηνό- Διευθυντής του Ερευνητικού κέντρου Urban and Regional Innovation, Δρ J.M.J. Severijn- Υπεύθυνος Προγραμμάτων Διεθνοποίησης, Provincie Limburg, Ολλανδία και κ. Κωνσταντίνο Κοκκινοπλίτη- Πρώην Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν παραδείγματα από τις μεσογειακές χώρες από τους Δρ Δημήτρη Μπουραντά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κύριλλο Δημανόπουλο από το Γραφείο Διασύνδεσης MED- IPA, Θεσσαλονίκη, κ. Gianluca Carenzo, Τεχνολογικό Πάρκο Padano (Ιταλία) καθώς επίσης και από εκπρόσωπο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μασσαλίας.
Το τρίτο μέρος είναι αφιερωμένο σε Μελέτες περιπτώσεων ΜμΕ στη Μεσόγειο που έχουν εφαρμόσει Ήπια Καινοτομία που θα παρουσιαστούν από εκπροσώπους του Εμπορικού Επιμελητηρίου της επαρχίας του Καστεγιόν, της Μασσαλίας και του Αναπτυξιακού Φορέα Lamoro της Ιταλίας.
Στο τέλος του Συνεδρίου, η συντονίστρια του έργου κ. Ελένη Καλαμπόκα και οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου θα παρουσιάσουν τους στόχους και τα αποτελέσματά του: τη δημιουργία ενός διακρατικού δικτύου συνεργασίας, τον οδικό χάρτη πολιτικών ήπιας καινοτομίας και την ηλεκτρονική πλατφόρμα, ένα βασικό εργαλείο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να πληροφορούνται για νέους τρόπους οργάνωσης της μονάδας τους. Σκοπός είναι μέσω της παρεχόμενης εργαλειοθήκης και των εκπαιδευτικών ενοτήτων να παρέχονται λύσεις σε αδυναμίες, ελλείψεις ή ανεπάρκειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ παράλληλα μέσα από αυτό αν ανοίγονται νέοι δρόμοι για την προώθηση των προϊόντων τους.
Με την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου , η Περιφέρεια Ηπείρου σηματοδότησε την ανάγκη χρήσης μεθόδων ήπιας καινοτομίας ως πρακτικής των ΜμΕ αποτελώντας έτσι το εφαλτήριο αντίστοιχων έργων της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου που θα αναπτύξουν και θα αναδείξουν την επιχειρηματικότητα της περιοχής.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι διαθέσιμο στην διεύθυνση: http://www.php.gov.gr/enimerosi/anakoinoseis/2269-τελικό-συνέδριο-hidden