Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΚΟΝΙΤΣΑ: Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος 52χρονου ημεδαπού για πλημμελή φύλαξη οπλισμού και παράνομη οπλοκατοχή

Από το Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 52χρονου ημεδαπού, κατηγορούμενου για πλημμελή φύλαξη οπλισμού και παράνομη οπλοκατοχή.
Ειδικότερα, χθες (16-05-2013) το πρωί προσήλθε ο 52χρονος στο Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας και κατήγγειλε ότι άγνωστοι δράστες διέρρηξαν αποθήκη που διατηρεί σε περιοχή της Κόνιτσας Ιωαννίνων και αφαίρεσαν μία κυνηγετική καραμπίνα, ιδιοκτησίας του, για την οποία είχε ληγμένη άδεια κατοχής.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
 
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου, στο πλαίσιο του κοινωνικού και προληπτικού της ρόλου, συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες κυνηγετικών όπλων και εξοπλισμού:
Το όπλο φυλάσσεται πάντα στη μόνιμη κατοικία και διαμονή του ιδιοκτήτη, κλειδωμένο σε χώρο που παρέχει ασφάλεια. Ενδείκνυνται χώροι όπως μεταλλική ντουλάπα που ασφαλίζει ή οπλοβαστός, χώροι που καλύπτονται από συναγερμό ή κάμερα ασφαλείας.
Η φύλαξη του όπλου, σε αγροικίες, οχήματα και λοιπούς χώρους που δεν πληρούν επιβαλλόμενους όρους ασφαλείας, απαγορεύεται.
Η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι αδύνατη σε οποιονδήποτε άλλο πλην του κατόχου, και ιδιαίτερα σε παιδιά.
Το όπλο πρέπει να φυλάσσεται σε τέτοια κατάσταση, ώστε να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει, να είναι «λυμένο», εντός θήκης και να έχει πάνω του μια κλειδαριά σκανδάλης.
Τα πυρομαχικά (φυσίγγια) του όπλου φυλάσσονται σε ξεχωριστό μέρος από το όπλο.
Κατά τη διέλευση εντός κατοικημένων περιοχών, οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων υποχρεούνται να φέρουν το όπλο, κενό, λυμένο και εντός θήκης.
Απαγορεύεται η παραχώρηση του όπλου σε άτομα που δεν είναι εφοδιασμένα με άδεια θήρας.
Για την πώληση ή δωρεά του όπλου απαιτείται άδεια της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής.
Η απώλεια, κλοπή ή καταστροφή του όπλου πρέπει να αναφέρεται άμεσα στην Αστυνομία.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται στους κατόχους κυνηγητικών όπλων να ελέγχουν τις άδειες κατοχής και να προσέρχονται στις κατά τόπο Αστυνομικές Αρχές για την ανανέωσή τους, πριν παρέλθει η ημερομηνία λήξης της ισχύος τους.