Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Οι ακρίτες της Ηπείρου ζουν με το φόβο και επαγρυπνούν!

Μετά το διπλό φονικό στα Κτίσματα

Δήμοι της μεθορίου θα αποκλείσουν συμβολικά τις διόδους των συνόρων

Με το ένα μάτι … ανοιχτό κοιμούνται τελευταία οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι στα ακριτικά χωριά της Ελληνοαλβανικής μεθορίου, μετά το πρόσφατο στυγερό έγκλημα στα Κτίσματα Πωγωνίου, ο δράστης του οποίου απολογείται σήμερα.
Ο κόσμος φοβάται για την ασφάλειά του, αφού όπως ήδη έχει αναφερθεί, η αστυνόμευση στη μεθόριο δεν είναι επαρκής, λόγω του κλεισίματος στρατιωτικών φυλακίων αλλά και της έλλειψης της απαιτούμενης αστυνομικής δύναμης, μετά την μετακίνηση πολλών ανδρών της ΕΛ.ΑΣ στον Έβρο.
Βέβαια, περισσότερα είναι τα εγκλήματα που καταγράφονται στις πόλεις, όμως ποιος μπορεί να αδικήσει τους κατοίκους στα ακριτικά χωριά του Νομού Ιωαννίνων, που ζητούν απ’ την Πολιτεία περισσότερη αστυνόμευση και τα βράδια παραμένουν σε επιφυλακή, φοβούμενοι το χειρότερο!
 

Βλέπουν εισβολείς
Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα έχουν υπάρξει περιπτώσεις με καταγγελίες για ύποπτες κινήσεις και θορύβους τις νύχτες έξω από σπίτια, προφανώς από κακοποιούς ή λαθρομετανάστες, οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν! Δικαιολογούνται όμως απ’ την ανησυχία των καταγγελλόντων για την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους.
Αρνητικές επιπτώσεις
Η ανασφάλεια που βιώνουν αυτό το διάστημα οι εναπομείνατες κάτοικοι στα ακριτικά χωριά ιδίως της περιοχής του Πωγωνίου, ενδέχεται να έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες όσον αφορά το μέλλον της. Κι αυτό γιατί ενδέχεται αρκετοί πολίτες, κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας πιο ασφαλείς τόπους κατοικίας.
Τον φόβο αυτό εκφράζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του και ο πρώην Υπουργός Αντώνης Φούσας, ο οποίος χαρακτηρίζει ως τραγική την κατάσταση σήμερα στο Δήμο Πωγωνίου και σημειώνει ότι, αν δεν προστατευθούν οι ορεινές περιοχές μας, σύντομα θα ερημώσουν εντελώς.
Συμβολικός αποκλεισμός...
Όσον αφορά το ζήτημα της ελλιπούς φύλαξης των ακριτικών περιοχών της Ηπείρου, οι τοπικοί φορείς είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης.
Στο πλαίσιο αυτό την Κυριακή, 26 Μαΐου οι Δήμοι Πωγωνίου, Κόνιτσας και Φιλιατών θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό των Τελωνείων σε Κακαβιά, Μέρτζιανη και Μαυρομμάτι διαμαρτυρόμενοι για την ανεπαρκή αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής.

ΠΗΓΗ:  www.proinoslogos.gr