Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ξεπερνά κάθε προσδοκία η συμμετοχή στα αγροτικά σεμινάρια

ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Αυξημένο το ενδιαφέρον τους για όλες τις μορφές αγροτικής παραγωγής
Τι τονίζει στον «Π.Λ.» ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου Γ. Ντάλλας
Λείπουν οι κατευθύνσεις από την Πολιτεία

Εκεί που το Κράτος κωλυσιεργεί, ευτυχώς υπάρχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η εθελοντική πρωτοβουλία, για να αναδείξουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα…».
Με αυτό το μήνυμα ξεκίνησε ο τρίτος κύκλος των δωρεάν Αγροτικών Σεμιναρίων του Δήμου Πωγωνίου που αφορά τη μελισσοκομία. Το ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού στην πρώτη συνάντηση προσήλθαν 120 άτομα (!), γεγονός που δείχνει, με τον πλέον προφανή τρόπο, ότι η Ηπειρώτικη ύπαιθρος και ιδιαίτερα οι ακριτικές περιοχές, όπως το Πωγώνι, παίρνουν τις τύχες  χέρια τους και βλέπουν, ξεκάθαρα πλέον, σημαντικές ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα. Φθάνει βέβαια, όπως τονίζουν νέοι παραγωγοί, και το ίδιο το Κράτος να βοηθήσει στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει.
Μεγάλο ενδιαφέρον
Τα σεμινάρια του Δήμου Πωγωνίου (διάρκειας 40 ωρών) στηρίζονται στην εθελοντική συμμετοχή  επιστημόνων και επαγγελματιών της αγροτικής παραγωγής. Το βιωματικό  Σεμινάριο Μελισσοκομίας έχει ως στόχο κυρίως την βιωματική προσέγγιση της παραγωγής μελιού, στον φυσικό της χώρο, το μελισσοκομείο (αναλυτικά το πρόγραμμα του σεμιναρίου στο τέλος του ρεπορτάζ).
 
Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος του Δήμου Πωγωνίου κ. Γιάννης Ντάλλας χαρακτήρισε ανέλπιστη τη συμμετοχή στο παραπάνω σεμινάριο και σημείωσε πως το ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου είναι μεγάλο. «Είμαστε όμως ολομόναχοι. Το Κράτος δεν είναι πουθενά και στηριζόμαστε μόνο στην εθελοντική συμμετοχή» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Ποικιλία…
Να σημειωθεί, ότι στις ορεινές και ακριτικές περιοχές της Ηπείρου αυξάνεται το ενδιαφέρον για πολλών ειδών καλλιέργειες και βέβαια για την κτηνοτροφία. Κανείς δεν παραγνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως η σχεδόν παντελής απουσία πλαισίου από το Κράτος, η απαγορευτική φορολόγηση που «γονατίζει» νέες επιχειρήσεις, αλλά και το υψηλό κόστος παραγωγής. «Το γεγονός όμως, ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, κάτι δείχνει» επισημαίνουν κάτοικοι.
Κατά καιρούς, λοιπόν, έχουν γίνει προσπάθειες για καλλιέργειες πολλών ειδών, όπως το ιπποφαές, διάφορα αρωματικά φυτά κ.α. Ωστόσο, με δεδομένο ότι αυτές οι μορφές καλλιέργειας είναι σχετικά άγνωστες στους περισσότερους, ο κ. Ντάλλας τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει προσοχή. «Υπάρχει πράγματι μεγάλη ζήτηση και για άλλους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, όμως δεν πρέπει να ρίξουμε τους δημότες μας στα… βαθιά. Πάντα πρέπει να εξετάζουμε, εάν ό, τι ακούγεται έχει βάση ή είναι μια …φούσκα. Πρέπει να  υπάρχει έλεγχος και σκεπτικισμός, για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα» αναφέρει.
Δεν υπάρχει άλλη λύση…
Πάντως, είναι δεδομένο, πως το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα, δείχνει πως ο κόσμος στην Ηπειρωτική ύπαιθρο έχει αντιληφθεί πως δεν υπάρχει άλλη λύση, εκτός από το να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Ίσως η παντελής απογύμνωση της περιοχής από υπηρεσίες και η γενικότερη ερήμωση να χτυπήσει το «καμπανάκι» σε όσους νέους, κυρίως, απέμειναν στην περιοχή.
«Πάντα υπήρχε η ανάγκη για σωστή ενημέρωση όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, αλλά έως τώρα δεν υπήρχε μια επιστημονική κατάρτιση πάνω σε πολλούς κλάδους της παραγωγής» επισημαίνει ο κ. Ντάλλας, ο οποίος σταχυολογώντας τα πλεονεκτήματα της ορεινής Ηπείρου για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αναφέρει πως η περιοχή είναι παρθένα και αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα.
Η ευκαιρία…
Φθάνουν όμως όλα αυτά για να αλλάξει πορεία και να αναπτυχθεί η παραγωγή στην Ήπειρο; Η απάντηση, δυστυχώς, είναι όχι, μιας και πάνω απ’ όλα χρειάζεται οργανωμένη παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων. Μέχρι σήμερα οι όποιες προσπάθειες γίνονται είναι μεμονωμένες.
Να λοιπόν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους αρμοδίους στην Ήπειρο και ιδιαίτερα για την Περιφέρεια, η οποία πρέπει να δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις και να δημιουργήσει τις υποδομές για ενίσχυση της παραγωγής και προώθηση των προϊόντων, συμβάλλοντας τα μέγιστα έτσι στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στην Ήπειρο...