Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την ασφάλεια στην περιοχή και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΤΟΥ Δ.Σ.  ΤΗΣ   13-5-2013  [ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο  9/13-5-2013]
ΑΡΙΘΜΟΣ  ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ  ΚΑΙ  ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥΣ

1. Συζήτηση και λήψη μέτρων για την εγκληματικότητα και την ασφάλεια στην περιοχή του Δήμου Πωγωνίου   ΑΠΟΦΑΣΗ  130

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ Δ.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΣ  ΒΙΡΒΙΛΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
To Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου με αφορμή το τραγικό έγκλημα στην Τ.Κ. Κτισμάτων, συνεδρίασε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση την Δευτέρα 13-5-2013  [Απόφαση Δ.Σ. 130/2013] και αφού συζήτησε διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας στην περιοχή και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και μετά από  τις τοποθετήσεις όλων των Δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει το εξής ψήφισμα:
1. Εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς των τόσο άδικα και αναίτια φονευθέντων συνδημοτών μας.
2. Διαπιστώνει ότι υπάρχει κλιμακούμενη έξαρση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας στην περιοχή του Δήμου Πωγωνίου, που οφείλεται στην αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών από την περιοχή της Αλβανίας σε συνδυασμό με την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων της παραμεθόριας περιοχής.
3. Κρίνει ότι η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη μετά την αποψίλωση και την κατάργηση των υπηρεσιών προστασίας των πολιτών και φύλαξης των συνόρων.
4. Πιστεύει ότι η κατάργηση των φυλακίων του Στρατού, η κατάργηση των Αστυνομικών Σταθμών, η μείωση του προσωπικού και η έλλειψη μέσων της Αστυνομίας, έχει δημιουργήσει αισθήματα φόβου, ανασφάλειας αλλά παράλληλα και οργής και αγανάκτησης στην Κοινωνία, που θεωρεί ότι η Πολιτεία τους έχει ξεχάσει και τους θεωρεί Πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
5. Απαιτεί να ληφθούν τα παρακάτω άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την εμπέδωση αισθήματος δικαίου και κοινωνικής ηρεμίας, ήτοι:
Α.  Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:
1.  Επιστροφή των Συνοριοφυλάκων από τον Έβρο και τα Ιωαννίνα, καθώς και ανάκληση όλων των αποσπάσεων από το Πωγώνι, με την απαίτηση  να τηρηθούν τα προβλεπόμενα στην συγκρότηση των Αστυνομικών Τμημάτων και των Σταθμών Συνοριακής Φύλαξης.
2. Πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων με κριτήριο την πραγματική μόνιμη κατοικία στην περιοχή.
3. Εποχούμενες περιπολίες ομάδας τριών αστυνομικών σε βάρδιες όλο το 24ωρο. Είναι αναγκαία η σύγχρονη λειτουργία τουλάχιστον δύο τέτοιων ομάδων.
4. Επιχείρηση γενικού αστυνομικού ελέγχου, τουλάχιστον μία ανά εβδομάδα με τη συμμετοχή της Ομάδας Πρόληψης Κοινού εγκλήματος. Να προβλέπονται έλεγχοι για κλεμμένα αυτοκίνητα, για αυτοκίνητα και οδηγούς χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, έλεγχοι στις δύο κατευθύνσεις, από και προς την Κακαβιά. Η συμμετοχή της ΟΠΚΕ θα έχει και αποτελέσματα μακροχρόνια, λόγω εμπειρίας αλλά και ειδικής εκπαίδευσης.
5. Μπλόκα στο Καλπάκι και στο Χάνι Δελβινακίου σε τρείς βάρδιες, θα αποθαρρύνουν την κυκλοφορία υπόπτων σε πολύ μεγάλη κλίμακα.
Β. Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας:
Επάνδρωση των φυλακίων παραμεθορίου με προσωπικό αλλά και ηλεκτρονικά μέσα εποπτείας της ευρύτερης περιοχής.
Ο Δήμος Πωγωνίου λαμβάνει την υποχρέωση:
1.  Να ενημερώσει όλους τους φορείς της Πολιτείας, Γραφείο Πρωθυπουργού, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Ηπείρου, Υπουργεία, Βουλευτές, Φορείς και Αδελφότητες του Πωγωνίου, για το τεράστιο  αυτό πρόβλημα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.
2.  Να επαναλαμβάνει σε τακτά διαστήματα τα μέτρα πίεσης και διεκδίκησης στα πλαίσια των Αποφάσεων του Δ.Σ. για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Τέλος ο Δήμος Πωγωνίου ορίζει διαπαραταξιακή Επιτροπή αγώνα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλους τους Φορείς και τους κατοίκους όλων των Τ.Κ. του Δήμου την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 και ώρα 11:30 π.μ. στην Κακαβιά, με παράλληλο συμβολικό  κλείσιμο των Υπηρεσιών του Τελωνείου και την απαγόρευση διέλευσης κάθε μέσου προς τη Χώρα μας.

Καλπάκι  13-5-2013
Για το Δ.Σ.
Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ  ΒΙΡΒΙΛΗΣ