Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Με τρακτέρ στη «Δωδώνη» για πριμ και καλύτερες τιμές την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 11 το πρωί

Συλλαλητήριο κτηνοτρόφων την Τρίτη με στήριξη και της ΕΑΣΙ
Δυναμική «απάντηση», μετά την πρόσφατη κατάληψη των γραφείων, στην άρνηση της διοίκησης της «Δωδώνης» και ακριβέστερα της μεγαλομετόχου Αγροτικής τράπεζας να διανείμει συμπληρωματική τιμή στο γάλα και να αυξήσει τις τιμές για την τρέχουσα γαλακτοκομική περίοδο αποφάσισαν να δώσουν την Τρίτη οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Ηπείρου.
Για τις 11 το πρωί έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα έξω από τη γαλακτοβιομηχανία με τη στήριξη και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, ζητώντας:
-Τιμές εκκαθάρισης και όχι κοροϊδία, τιμές στο γάλα για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο.
-Να μην ιδιωτικοποιηθεί η Δωδώνη
-Πάγωμα των χρεών.
Η πρώτη απόφαση της διοίκησης της εταιρείας δεν προέβλεπε καν τη διανομή συμπληρωματικής τιμής στο γάλα, αλλά στην συνέχεια υπήρξε μικρή υποχώρηση και θα διατεθεί ποσό 500.000 ευρώ που όμως δεν ικανοποιεί, ούτε τους παραγωγούς, ούτε τις Ενώσεις μετόχους οι οποίες έχουν ζητήσει να διανεμηθεί το πλεόνασμα της εταιρείας στο τέλος του έτους, όπως γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Άλλα ζητούσαν κι άλλα δόθηκαν...
Οι κτηνοτρόφοι ζητούσαν να μοιραστεί ως συμπληρωματική τιμή το 60% του πλεονάσματος και οι τιμές που θα διαμορφώνονταν να αποτελέσουν τις τιμές εκκίνησης της γαλακτοκομικής περιόδου που ήδη διανύουμε.
Στην επίσημη ανακοίνωση της για την απόφαση επί των νέων τιμών η διοίκηση της «Δωδώνης» επικαλούνταν εξάντληση όλων των περιθωρίων που είχε για να δώσει αυτές τις τιμές, αν και για το πρόβειο και το γίδινο δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τις περσινές και επιπλέον δεν δίνεται η συμπληρωματική τιμή...
Στο πρόβειο γάλα η τιμή παραμένει αμετάβλητη, δηλαδή 1,05 ευρώ το κιλό, αμετάβλητη και στο γίδινο με 0,58 ευρώ το κιλό. Όσοι παραγωγοί πάρουν προκαταβολή η τιμή θα είναι 3 λεπτά χαμηλότερη.
Για το αγελαδινό καταργείται η ποσόστωση που ίσχυε, δηλαδή άλλη τιμή για το 70% της ποσότητας και άλλη για το υπόλοιπο 30% και διαμορφώνεται 0,437 ευρώ το κιλό.
Η πίεση των κτηνοτρόφων με την κατάληψη των γραφείων της εταιρείας, αλλά και των Ενώσεων οδήγησε σε μικρή υποχώρηση της ΑΤΕ και στην απόφαση της ελεγχόμενης από την ίδια διοίκησης για διανομή ως πριμ 500.000 ευρώ (τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσε τα 2 εκ. ευρώ) και μικρή διόρθωση της τιμής στο αγελαδινό. Οι κτηνοτρόφοι και οι Ενώσεις με την κινητοποίηση ζητούν να δοθούν περισσότερα.


ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr