Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Kappa Research: Χρεοκοπία αλλά παραμονή στο ευρώ προβλέπουν οι πολίτες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Kappa Research για το «Βήμα», οι πολίτες εκτιµούν σε ποσοστό 67,3% ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Το 70,5% των Ελλήνων απαντά ότι θέλει η χώρα να παραμείνει στο ευρώ, ενώ μόλις το 19,7% τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.
Στην ερώτηση, ποιο από τα «τρία σενάρια χρεοκοπίας της χώρας που δημοσιεύθηκαν αυτές τις ημέρες στον ξένο Τύπο» θεωρούν πιθανότερο να συμβεί, οι Έλληνες επιλέγουν σε ποσοστό 62,4% τη «µερική χρεοκοπία και παραµονή στο ευρώ».


Παράλληλα, έντονη είναι η κριτική των πολιτών στα νέα φορολογικά μέτρα, ωστόσο η πλειοψηφία, παρ’ ότι διαφωνεί με το τέλος ακινήτων (75,3%), δηλώνει ότι αναγκαστικά θα το πληρώσει (60,6%).
Όσον αφορά στο θέμα της εφεδρείας για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους ως το τέλος του 2011, το 58,9% απαντά ότι εγκρίνει το μέτρο έναντι ποσοστού 40,1% που θεωρεί ότι είναι προς τη λάθος κατεύθυνση.
Το 90,7% συμφωνεί με το μέτρο της «αναδιάρθρωσης και συγχώνευσης φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα» και το 83% επικροτεί την «καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου για τους δηµοσίους υπαλλήλους».
Για την ευρύτερη οικονομία, το 81% των πολιτών εγκρίνει την «άμεση προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεων», καθώς και «το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων».