Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: Παρέμβαση για την οικονομία

Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης σε άρθρο του για την ελληνική οικονομία, που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή της Κυριακής», τόνιζει ότι χρειάζονται έκτακτες διαδικασίες και έκτακτη προσπάθεια για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Ο κ. Σημίτης προβλέπει ότι η ταλαιπωρία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια και το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη θα κριθεί το 2014 και εκτιμά ότι όσες χώρες δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους θα ενταχθούν σε μια διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας, κάτι που συνεπάγεται την οικειοθελή «αναστολή» της συμμετοχής της χώρας που χρεοκοπεί στην Ευρωζώνη.
Επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ρήτρα αποπομπής μιας χώρας από την Ευρωζώνης, αλλά μόνον όσοι εθελοτυφλούν μπορούν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο.
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι τυχόν έξοδός μας από την Ευρωζώνη πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο γιατί θα είναι καταστροφική.


«Σε μια τέτοια περίπτωση ένα ευρώ θα αντιστοιχεί σε εξακόσιες δραχμές ή και πολύ παραπάνω και οι Έλληνες θα χάσουμε ένα μεγάλο ποσοστό της αξίας των χρημάτων μας», υπογραμμίζει.
«Ο χρόνος που μας μένει για να αποφύγουμε την έξωση είναι το πολύ τρία περίπου χρόνια και με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί στο μεταξύ κάποιο ατύχημα» αναφέρει παράλληλα, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν προωθούνται τα θέματα με τις συνηθισμένες γραφειοκρατικές μεθόδους, το αποτέλεσμα θα παραμείνει μηδενικό, αλλά μηδενική θα είναι και η συμπαράσταση προς εμάς», σημειώνει.
Τέλος εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Κ. Σημίτης αποφεύγει να εκφραστεί θετικά για την κυβέρνηση Παπανδρέου.