Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΕΚΠΟΙΖΩ: "Τσουνάμι" πλειστηριασμών από Γενάρη

Να απαγορευθούν για 3 χρόνια  οι πλειστηριασμοί που αφορούν την κύρια κατοικία.


Για επερχόμενη έκρηξη πλειστηριασμών ακινήτων από τον Ιανουάριο του 2012 μίλησε η ΕΚΠΟΙΖΩ, καλώντας την κυβέρνηση να προστατεύσει τους υπερχρεωμένους πολίτες, απαγορεύοντας κάθε πλειστηριασμό κύριας κατοικίας από τις τράπεζες για τα επόμενα 3 χρόνια.
Το αίτημα της ΕΚΠΟΙΖΩ έρχεται έπειτα από τη διαπίστωση ότι την ίδια στιγμή που οι τράπεζες μποϊκοτάρουν με κάθε τρόπο το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αρνούμενες να ανταποκριθούν σε χιλιάδες αιτήματα για εξώδικο συμβιβασμό, παράλληλα έχουν ξεκινήσει να κοινοποιούν σωρηδόν το τελευταίο διάστημα προγράμματα πλειστηριασμών για τις πρώτες μέρες του 2012 (στις 31/12/2011 λήγει η περίοδος αναστολής πλειστηριασμών).


Η καταναλωτική οργάνωση έχει αποστείλει μέχρι σήμερα 14.000 αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τράπεζες, για 3.600 μεμονωμένους οφειλέτες και δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής κανένας εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Αντιθέτως, κοινοποιούνται προγράμματα πλειστηριασμών για το 2012.
Εν όψει του κινδύνου να βγουν στο σφυρί ακόμη και σπίτια δανειοληπτών οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες να αξιοποιήσουν τη νομοθεσία, η ΕΚΠΟΙΖΩ ζήτησε επιπλέον με επιστολή της στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης να τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος
3869/2010, ώστε να αναστέλλονται αυτοδίκαια από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο τα καταδιωκτικά μέτρα.
Παρά τις θετικές, για τους δανειολήπτες, αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από τα Ειρηνοδικεία το τελευταίο διάστημα, τα προβλήματα με την εφαρμογή του νόμου είναι μεγάλα.
Τόσο οι ειρηνοδίκες όσο και οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν επαρκούν στον αριθμό, με αποτέλεσμα την αργή προώθηση των αιτήσεων και την εκδίκαση υποθέσεων σε διάστημα που υπερβαίνει το προβλεπόμενο εξάμηνο, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων αυξάνεται ραγδαία.