Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Μήνυμα εμπιστοσύνης και στήριξης στη σημερινή Περιφερειακή Αρχή για την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη της Ηπείρου», έστειλαν χθες οι κάτοικοι της Π.Ε. Πρέβεζας


Τόσο στις επισκέψεις του νυν και υποψήφιου Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, όσο και στην κεντρική ομιλία του στην πόλη της Πρέβεζας- που έγινε παρουσία πλήθους κόσμου που αψήφησε την έντονη βροχόπτωση- αναδείχθηκε το πλούσιο έργο που έχει επιτελεστεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ιδιαίτερα θετική απήχηση έχουν τα νέα που έχουν προγραμματιστεί.
Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης στην ομιλία του, υπογράμμισε, πως η εικόνα της Πρέβεζας αλλάζει, οι υπηρεσίες της αναβαθμίζονται και ζήτησε «καθαρή νίκη» από την πρώτη Κυριακή, για να μπορέσει η Πρέβεζα, όπως και η Ήπειρος, «χωρίς εμπόδια να πάει ακόμη ψηλότερα».
Έργα και παρεμβάσεις στην Π.Ε. Πρέβεζας
Στην ομιλία του ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα εξής:
«Το συναντάμε παντού. Οι κάτοικοι της Πρέβεζας αναγνωρίζουν το έργο μας. Την προσπάθειά μας να λύσουμε προβλήματα καθημερινότητας, αλλά και να προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα.
Είναι ώρα να μιλήσουμε με το έργο μας:
Στην Π.Ε. Πρέβεζας υλοποιούνται ή έχουν σχεδιαστεί μεγάλα έργα που ξεπερνούν τα 120-130 εκατομμύρια ευρώ.
Με χρήματα που εξασφαλίστηκαν από διάφορες πηγές χρηματοδότησης.
Κάθε μεγάλο έργο έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη:
 Οι αποχετεύσεις και οι βιολογικοί καθαρισμοί προστατεύουν το περιβάλλον. Τελείωσε της Πάργας, κατασκευάζονται σε Λούτσα-Κανάλι, σε όλη την παραλία, προχωράμε σύντομα σε Καναλάκι και Αμμουδιά. Με καθαρές θάλασσες, αποκτούμε πρόσθετο πλεονέκτημα για τον τουρισμό μας.


 Δώσαμε οριστική λύση με τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων με την κατασκευή του εργοστασίου. Έργα που δεν έχουν μόνο περιβαλλοντική διάσταση, αλλά και αναπτυξιακή.
 Η Πρέβεζα αποκτά νέα σύγχρονη είσοδο. Ήδη στάλθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τις απαλλοτριώσεις. Ο χώρος της Αρχαίας Νικόπολης ενοποιείται και ανοίγει έτσι και ο δρόμος για την ένταξή της στα μνημεία της Unesco.
 Προχωρούν οι διαδικασίες στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα. Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, περιμένουμε την τελική έγκριση από το ΚΑΣ. Από χώρος εγκατάλειψης και παραβατικότητας, θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο διοικητήριο, στολίδι και σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη Πρέβεζα.
 Προχωρούμε επιτέλους στη σύνδεση Κόμβου Καμπής με τη Γέφυρα Καλογήρου, διαθέτοντας 35 εκ. ευρώ από πόρους του δικού μας ΕΣΠΑ. Το είπε το Σάββατο και ο Πρωθυπουργός.
 Νέοι κόμβοι κατασκευάστηκαν, κατασκευάζονται ή βρίσκονται στη διαδικασία κατασκευής για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας ( Σε Αμμουδιά, Βράχο, Φιλιππιάδα, Λιποχωβίτη (Ζέφυρος), Καψιώχα, Μονολίθι, Καμπή –Γέφυρα Καλογήρου, Γέφυρα στην είσοδο του Καναλακίου].
 Προχωράμε στην αλλαγή και βελτίωση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED σε όλο το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο.
 Ωριμάζουμε νέα μεγάλα οδικά έργα: από Κόμβο Παραμυθιάς επί της Εγνατίας μέχρι το Μεσοπόταμο για τη σύνδεση της Εγνατίας με την περιοχή Φαναρίου, από Πάργα μέχρι Πρέβεζα. Έργα που όπως και το Καμπή – Γέφυρα Καλογήρου ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπ. Υποδομών, από το οποίο πρέπει να προχωρήσουν οι τελικές διαδικασίες. Κι εδώ πρέπει να το πω πώς έχουν καθυστερήσει οι μελέτες της Ε.Ο. Πρέβεζα- Γέφυρα Καλογήρου.
 Η Ήπειρος, η Πρέβεζα στηρίζει την ανάπτυξη της στον πρωτογενή τομέα. Ξεκινήσαμε από τα βασικά: Στηρίξαμε και στηρίζουμε οικονομικά τους ΤΟΕΒ ώστε να διατηρούν σε λειτουργικότητα τα αντλιοστάσια και τα δίκτυά τους. Έτσι τα τελευταία χρόνια μπορούν και καλλιεργούν, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, οι αγρότες σήμερα τα χωράφια μας.
 Καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση στο Υπ. Οικονομικών για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ. Προτείναμε χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο.
 Εγγειοβελτιωτικά έργα, Βελτίωση αγροτικών δρόμων, προσβάσεις προς αγροκτηνοτροφικές μονάδες, αποστραγγιστικά έργα, άλλα έχουν υλοποιηθεί και άλλα έχουν προγραμματιστεί με εξασφαλισμένες πιστώσεις. Βάλαμε νέους στο αγροτικό επάγγελμα.
 Στηρίξαμε έμπρακτα την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών μας προϊόντων. Έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα με τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις. Είναι τομέας στον οποίο δίνουμε βαρύτητα τη νέα περιφερειακή περίοδο.
 Προετοιμάσαμε και είναι ώριμα για ένταξη η «Διαμόρφωση Ρέματος Καρυδά» και η «Οριοθέτηση του ρέματος Τούση Πάργας». Συντάσσουμε μελέτη για την οριοθέτηση της όχθης του Αχέροντα.
 Προχωρήσαμε τις διαδικασίες για τη νομιμοποίηση όλων των αλιευτικών καταφυγίων της Πρέβεζας και μελέτες εκσυγχρονισμού τους για ένταξη τους στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τα αλιευτικά καταφύγια Βάλτου, Κερέτζας, Αμμουδιάς, Καστροσυκιάς, Λυγιάς και Μύτικα. Το αλιευτικό καταφύγιο Μύτικα έχει ήδη ενταχθεί στο Interreg με προϋπολογισμό 2.887.000 € . Στο ίδιο πρόγραμμα εντάχθηκε και η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών Πρέβεζας. Ετοιμάζουμε και μελέτη για Καταδυτικό Πάρκο στην Πρέβεζα.
 Δώσαμε έντονο το στίγμα μας στον πολιτισμό. Κορωνίδα το πρόγραμμα των Αρχαίων Θεάτρων, που συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με τοπικά προϊόντα.
 Στηρίξαμε, όταν και όποτε χρειάστηκε, τις δομές υγείας. Μεταξύ άλλων προμηθεύσαμε το νοσοκομείο με ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα και με φορητούς εκπαιδευτικούς απινιδωτές.
Προετοιμάζουμε και την ενεργειακή του αναβάθμιση, μέσω της οποία θα γίνουν σημαντικές λειτουργικές παρεμβάσεις. Συντηρήσαμε τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και έτσι καλύπτονται το καλοκαίρι οι ανάγκες της παραλιακής Πρέβεζας.
 Ανοίξαμε ομπρέλα προστασίας για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες με πρωτοβουλία της Π.Ε. Πρέβεζας και τη συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, αλλά και μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ.
 Στον τουρισμό ανοίξαμε νέες αγορές. Έχουμε μετρήσιμα και άκρως θετικά αποτελέσματα. Στο αεροδρόμιο του Ακτίου, το 2017 είχαμε υπερδιπλάσια αύξηση αφίξεων σε σχέση με την αύξηση στην Ελλάδα: 20% έναντι 9,5%. Το 2018 είχαμε επιπλέον αύξηση της τάξης του 3,3% και για το 2019 διαφαίνεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση. Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες πύλες εισόδου της Ηπείρου.
 Προχωρούμε το πολύπλευρα σημαντικό «Πρόγραμμα για την υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στην περιοχή του μυθικού Αχέροντα».
 Ο Αμβρακικός με την ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων, θα πάρει μια πραγματική «ανάσα».
 Στηρίξαμε την επιχειρηματικότητα, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Συμβάλλαμε για την αύξηση του αριθμού εντάξεων επενδυτικών σχεδίων τουρισμού στο πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας του ΕΠΑΝΕΚ. Εντάχθηκαν 420 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 125 εκ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά την Πρέβεζα. Έτσι διατηρήσαμε στο ακέραιο το περιφερειακό μας πρόγραμμα για επενδύσεις σε άλλους κλάδους.
 Προκηρύσσουμε τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για νέους επιστήμονες.
 Προκηρύσσουμε σύντομα το LEADER.
 Συνδράμαμε όλους ανεξαιρέτως τους Δήμους της ΠΕ Πρέβεζας, για την αντιμετώπιση επειγουσών υποχρεώσεών τους και όχι μόνο.
 Έχουμε εκτελέσει έργα άνω των 20 εκ. ευρώ για: αποκαταστάσεις - συντηρήσεις οδών, ασφαλτοστρώσεις, αποκαταστάσεις καθιζήσεων, αντιστηρίξεις, άρσεις καταπτώσεων, αντιπλημμυρικά, αθλητικά, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α.
 Η Περιφέρεια αν και δεν ήταν στην αρμοδιότητά της ανέλαβε πρωτοβουλίες και αποκατάστησε ζημιές στα παράλια της Πρέβεζας μετά τις περυσινές καταστροφικές πλημμύρες. Γιατί έτσι εμείς θεωρούμε τη συνεργασία, την αντιμετώπιση των προβλημάτων ενός τόπου, μιας περιοχής.
 Συνδράμαμε και διαθέσαμε χρήματα ώστε να ολοκληρωθεί το κλειστό Καναλακίου και σύντομα ακολουθεί και της Φιλιππιάδας.
Είμαστε έτοιμοι, όταν ανοίξουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι διαδικασίες για το νέο ΕΣΠΑ, να ακούσουμε προτάσεις των φορέων. Μαζί θα το σχεδιάσουμε, όπως σχεδιάστηκε και το τρέχον περιφερειακό πρόγραμμα».
Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης αναφέρθηκε επίσης σε σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβε η νυν Περιφερειακή Αρχή και οι οποίες ήταν πρωτοπόρες σε επίπεδο χώρας και κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν την Περιφέρεια Ηπείρου με άλλες περιφέρειες.
«Την Κυριακή 26 Μαΐου. Την ημέρα που οι Ηπειρώτες, εσείς όλοι αποφασίζετε: Επιλέγετε την παράταξη που μπορεί να οδηγήσει την Ήπειρο μπροστά. Για να την πάει ακόμη ψηλότερα. Την παράταξη της ευθύνης και της αποτελεσματικότητας. Την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη», ήταν το τελικό του μήνυμα του νυν και εκ νέου υποψήφιου Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη.