Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Γιάννης Καραγιάννης: Στήριξη της αγροτικής παραγωγής με το Μέτρο 4.2 του νέου ΠΑΑ 2014-2020

Σειρά επαφών με αγρότες και κτηνοτρόφους της Ηπείρου, είχε ο Βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, στις πρόσφατες επισκέψεις του στην "1η έκθεση ηπειρώτικων αγροτικών προϊόντων" που διοργάνωσε o Σύλλογος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας στα Σύβοτα και στην "γιορτή προβατίνας" στη Μικρή Γότιστα που διοργάνωσε ο Δήμος Μετσόβου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Γότιστας και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Κατά τις επισκέψεις του στις δύο εκδηλώσεις, ο κ. Καραγιάννης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους παραγωγούς σχετικά με το Μέτρο 4.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αφορά τη στήριξη επενδύσεων στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων.
Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στον καταναλωτή και η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας, χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον.
Δικαιούχοι θα είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως ορίζονται από την 2003/361/ΕΚ και στο πλαίσιο του μέτρου θα ενισχύονται δαπάνες που αφορούν ενδεικτικά τις εξής κατηγορίες:
· Παραγωγή προϊόντων ποιότητας, όπως προϊόντων προερχομένων από ειδικές εκτροφές, προϊόντων που φέρουν χρήση σήμανσης "ορεινό" και προϊόντων που παράγονται με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης
·  Κατασκευή νέων ή βελτίωση υφιστάμενων υποδομών, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, αγορά εξοπλισμού
· Εγκατάσταση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων.
·Αγορά οχημάτων, όπως ισοθερμικών βυτίων για την μεταφορά γάλακτος, ψυγείων για χονδρεμπόριο, μέσων εσωτερικής μεταφοράς (ανυψωτικά, περονοφόρα) και οχημάτων για μεταφορά των ζωικών υποπροϊόντων προς τις μονάδες αδρανοποίησης.
· Απόκτηση πιστοποιητικών ISO - HACCP

· Δημιουργίας εταιρικής ταυτότητας, σχεδιασμός και υλοποίηση ολοκληρωμένων πλάνων προβολής και προώθησης των προϊόντων.