Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Αριθμός ρεκόρ φορολογικών δηλώσεων "φιλοξενίας" που προκαλεί υποψίες στο Υπουργείο Οικονομικών

Στο μικροσκόπιο η "φιλοξενία" των δηλώσεων
Σαρωτικοί έλεγχοι για περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων

Εντυπωσιακά ευρήματα έφερε στο φως η επεξεργασία των περσινών φορολογικών δηλώσεων που έγινε από το Υπουργείο Οικονομιών προκειμένου να καθοριστούν οι δικαιούχοι του "κοινωνικού μερίσματος".
Στη σημερινή Ελλάδα, τουλάχιστον ο ένας στους τρεις δηλώνει "φιλοξενούμενος".
Σε σύνολο περίπου 5,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που κατατέθηκαν το 2013, περίπου 1,85 εκατομμύρια φορολογούμενοι συμπλήρωσαν τον συγκεκριμένο κωδικό.

Στελέχη του υπουργείου είναι πεπεισμένα ότι η εκτεταμένη "φιλοξενία", πέρα από τις πολλές περιπτώσεις που είναι πραγματικές και εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης (επιστροφή στην πατρική κατοικία λόγω έλλειψης εισοδημάτων), υποκρύπτει και περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής.
Και έτσι προαναγγέλλονται έλεγχοι, οι οποίοι θα στηριχθούν στα στατιστικά ευρήματα, προκειμένου να φέρουν στο φως περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων, κυρίως από ενοίκια, ή δόλιας υποβολής αίτησης με στόχο την είσπραξη του μερίσματος.
Προφανώς πάντως, η μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και φανερώνει τις συνέπειες της κρίσης, καθώς χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων ή φίλων.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αναμένεται να διευρύνει τα κριτήρια χορήγησης του βοηθήματος προκειμένου να δοθεί σε περισσότερους.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr/