Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Με νομοθετική ρύθμιση η ημερομηνία των ευρωεκλογών

Αντιμέτωπη με πολλαπλά διλήμματα βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση καθώς τα δημοσκοπικά ευρήματα καθιστούν εξόχως προβληματική για την ίδια τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, τουλάχιστον για την επόμενη τριετία όπως επιθυμούν Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Την ίδια ώρα το πολιτικό σκηνικό μοιάζει με κινούμενη άμμο με τα σενάρια περί εκλογών και ανασχηματισμού να διαδέχονται το ένα το άλλο.
Ο Πρωθυπουργός προτάσσει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ωστόσο όπως παραδέχονται συνεργάτες του δεν είναι βέβαιο ότι στην προσπάθειά του αυτή θα έχει αρωγό τους δανειστές μας.
Σε αυτήν την περίπτωση, το Μαξίμου διαμηνύει ότι τα πάντα είναι στο τραπέζι.
Ήδη πάντως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, την οποία θα καταθέσει εντός των επόμενων ημερών, να προχωρήσει στην αλλαγή της ημερομηνίας των ευρωεκλογών και την ταυτόχρονη διεξαγωγή τους την δεύτερη Κυριακή μαζί με τον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών.


Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης με δεδομένο ότι σύμφωνα με τον Καλλικράτη αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές πρέπει να διεξαχθούν μαζί την πρώτη Κυριακή (25 Μαΐου). 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο νομοθέτης έχει λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση ήταν και η εξοικονόμηση κονδυλίων.
Πέρα από την αναμενόμενη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛΛ), η πλειοψηφία των δημάρχων (πρόσφατα και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης) και περιφερειαρχών έχει τοποθετηθεί αρνητικά, ενώ και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής του Καλλικράτη, διαφωνεί με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, ο οποίος είχε εισηγηθεί μαζί με τον τότε υπουργό Γιάννη Ραγκούση τον σχετικό νόμο, εξέφρασε ήδη τις αντιρρήσεις του και θεωρείται πολύ πιθανό είτε να απέχει της σχετικής ψηφοφορίας είτε να καταψηφίσει την πρόταση.


ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr