Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Τετελεσμένες αποφάσεις για τη Μεταλλουργική

Αναπάντητα τα ερωτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι για το μέλλον της μονάδας του Κεφαλόβρυσου

Ειλημμένη είναι η απόφαση για την εκκαθάριση σε λειτουργία της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου, που παρά τις διαβεβαιώσεις ή και τις προσπάθειες ακόμη που καταβάλλονται από τους εργαζόμενους, αλλά και από εκπροσώπους των πολιτικών φορέων και οργανισμών, δεν πρόκειται να έχει μπροστά της μεγάλο μέλλον.
 Από την πρώτη στιγμή άλλωστε που η Μεταλλουργική εντάχθηκε στο πολιτικό σκέλος των ΕΑΣ και όχι στο στρατιωτικό, η πορεία της ήταν προδιαγεγραμμένη.


Την πορεία αυτή προσπαθούν να ανακόψουν ή να αντιστρέψουν οι εργαζόμενοι της Μεταλλουργικής, εκπρόσωποι των οποίων την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκαν στην Αθήνα και είχαν συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά και τους βουλευτές των Ιωαννίνων. Για τετελεσμένες αποφάσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Ντότης, εκφράζοντας παράλληλα την απορία που υπάρχει για την κατάταξη της Μεταλλουργικής στο πολιτικό και όχι στο στρατιωτικό σκέλος.
Αυτό βέβαια ίσως είναι και ένα γενικότερο πρόβλημα, που παρουσιάστηκε ξαφνικά, όμως προέκυψε στην πορεία των ετών, αφού η παραγωγή νομισμάτων του ευρώ ήταν η απόλυτη προτεραιότητα για το εργοστάσιο.
Αυτό σύμφωνα με τον κ. Ντότη, γινόταν κατόπιν των επιλογών των διοικήσεων, να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός από την εταιρεία, αλλά αυτή να τα βγάζει πέρα με δικά της έσοδα.
«Ό,τι παραγγελίες είχαμε από το στρατό τις βγάζαμε στο ακέραιο. Οι υπόλοιπες εταιρείες των ΕΑΣ που διατηρούνται δεν έκαναν απολύτως τίποτε, αλλά περίμεναν να εκτελέσουμε εμείς τις δικές μας παραγγελίες για να συνεχίσουν. Τώρα που τα ΕΑΣ φημολογείται ότι έχουν μία τεράστια παραγγελία από την Αμερική, μας ζητούν να προχωρήσουμε, αφού εάν δεν τη βγάλουμε εμείς, δε μπορεί κανείς άλλος. Πρόκειται για θέατρο του παραλόγου», τόνισε ο κ. Ντότης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν χθες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων με τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη.
«Ούτε μπορούμε να καταλάβουμε, ούτε και μας εξηγεί κάποιος τι έχει γίνει και γιατί θα πρέπει να γίνει εκκαθάριση της εταιρείας σε λειτουργία. Ποιος πιστεύει ότι θα βρεθεί κάποιος ιδιώτης που θα κρατήσει τη Μεταλλουργική και δεν θα πάρει τα μηχανήματα με πέντε κοντέινερ να τα μεταφέρει σε άλλη περιοχή; Πρόκειται για μία καθολική ερήμωση της περιοχής και σε κάθε περίπτωση για μια μεγάλη αδικία», τόνισε.

ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr