Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Επίσκεψη στο Δήμο Πωγωνίου της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Η αειφορική διαχείριση των υδάτινων πόρων ήταν το αντικείμενο της επιτόπιας επίσκεψης στην περιοχή Βελλάς Δ.Ε. Καλπακίου και Σιταριάς Δ.Ε. Άνω Καλαμά του Δήμου Πωγωνίου που πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής (19/01/2014) η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά.

Η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε την περιοχή μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο της την περασμένη εβδομάδα με το Δήμαρχο Κώστα Καψάλη, τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων και τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Γ. Αλεξίου θέλοντας να σχηματίσει ίδια αντίληψη για τα ζητημάτων που της έθεσαν όσον αφορά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή του κάμπου της Βελλάς και του Παρακαλάμου.
Το πρωί της Κυριακής, συνοδευόμενη από τον προϊστάμενο της Δ/νσης Υδάτων Ηπείρου Μ. Τσιπέλη πήγε στην περιοχή, όπου ο Δήμαρχος Κ. Καψάλης, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Στ. Βιρβίλη, τους αντιδημάρχους Γ. Ντάλα και Χρ. Γκόγκο, τον Πρόεδρο του Τ.Σ. Νεγράδων Θ. Βαλάκο και τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Γ. Αλεξίου είχαν την ευκαιρία να δείξουν στη Γενική Γραμματέα Β. Ευταξά επί τόπου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά στη διαχείριση των υδάτων και να συζητήσουν μαζί της τρόπους αντιμετώπισης.
Η Γενική Γραμματέας από την πλευρά της παρατήρησε πως τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων στην περιοχή, οφείλονται κυρίως στην ανεπαρκή διαχείριση που καλύπτει κυρίως περιστασιακές ανάγκες, χωρίς σχεδιασμό και με έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας όλων όσων ασχολούνται και κάνουν χρήση του νερού. Υπογράμμισε δε, πως η εκμετάλλευση θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα:
*με τις αρχές της αειφορίας, να βασίζεται δηλαδή στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης σε επίπεδο λεκάνης απορροής ή υδατικού διαμερίσματος και
*με έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση ώστε να μπορούν να συνυπάρχουν στην περιοχή όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα που συμβάλουν στην τοπική οικονομία με τη διατήρηση αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Μάλιστα η Γενική Γραμματέας ανανέωσε το ραντεβού της με το Δήμαρχο και τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να συζητήσουν εμπεριστατωμένα τις προτάσεις που θα καταθέσει η κάθε πλευρά.


ΠΗΓΗ: www.apdhp-dm.gov.gr