Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Εμπλοκή με τα εφάπαξ

Μετέωρη καθίσταται η πληρωμή του εφάπαξ ακόμη και για όσους έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο εντός του 2012, ενώ είναι βέβαιη μια νέα μείωση τουλάχιστον κατά 10% με 15% από το 2014.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος», τα ταμεία πρόνοιας (Δημοσίου, ΔΕΚΟ και ιδιωτικού τομέα) δεν μπορούν να εφαρμόσουν την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή ενιαίου τύπου υπολογισμού τους βοηθήματος, καθώς δεν διαθέτουν και δεν προλαβαίνουν να δημιουργήσουν τις ατομικές μερίδες με τις εισφορές για εφάπαξ που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Αποτέλεσμα αυτού είναι να εξετάζονται άλλες λύσεις, όπως η μετάθεση του νέου τρόπου υπολογισμού από το 2015 (αν το δεχτεί η τρόικα) και η οριζόντια μείωση όλων των εφάπαξ κατά 10% τουλάχιστον, για το 2014.
Την ίδια στιγμή και ειδικά για το Δημόσιο, πρόβλημα δημιουργείται με τα εφάπαξ όσων έχουν αποχωρήσει από το 2012 και δεν έχουν πάρει ακόμη το βοήθημα, καθώς δεν περιλαμβάνονται στη λίστα πληρωμών με τα καθυστερούμενα εφάπαξ (ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις) ύψους 1,17 δισ. ευρώ του Ταμείου Πρόνοιας σε παλαιότερους δικαιούχους. Οι τελευταίοι που θα πάρουν σίγουρα εφάπαξ από τη λίστα αυτή, γράφει το δημοσίευμα, είναι όσοι πήραν πράξη συνταξιοδότησης από το Γενικό Λογιστήριο μέχρι τις 11 Ιουνίου 2012 και θα πληρωθούν το εφάπαξ μέχρι τον Ιανουάριο του 2014.
Όσοι έφυγαν πριν από τις 11 Ιουνίου, χωρίς η πράξη συνταξιοδότησης τους να έχει πάει στο Ταμείο Πρόνοιας, αλλά και όσοι αποχώρησαν μετά τις 11 Ιουνίου, είναι στον αέρα και εξετάζεται να πάρουν το εφάπαξ ακόμη και με δόσεις, καθώς το Ταμείο Πρόνοιας μπορεί να πληρώνει, χωρίς να δημιουργεί νέες καθυστερήσεις μόλις 8.000 εφάπαξ το χρόνο από τα δικά του λεφτά, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις (από Ιούνιο 2011 και μετά) υπερβαίνουν τις 35.000

ΠΗΓΗ: www.e-typos.com/