Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Αιφνιδιασμός και επιφυλάξεις από το Δήμο Πωγωνίου για το Κέντρο μεταναστών

Σε μια κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα που προέκυψε για τον Δήμο Πωγωνίου, μετά την επίσκεψη του Υπουργού Δημοσίας Τάξης Νίκου Δένδια και αφορά στο ενδεχόμενο λειτουργίας Κέντρου Υποδοχής Λαθρομεταναστών στην Κακαβιά.
Η πρόταση αυτή αιφνιδίασε τον Δήμο Πωγωνίου, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία αναφορά στις εγκαταστάσεις του παλιού ΚΤΕΟ στην Κακαβιά, σε όλες τις συζητήσεις που γίνονταν το τελευταίο διάστημα για την δημιουργία Κέντρου Λαθρομετανάστευσης στην Ήπειρο.
Για το λόγο αυτό, στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Ανδρέας Παπιγκιώτης, οι οποίοι είχαν συνομιλήσει με τον Υπουργό και για το θέμα του Κέντρου, αναλαμβάνοντας να ενημερώσουν το σώμα για τις προθέσεις του Υπουργείου.
Το βέβαιο είναι, όπως είχε τονίσει και ο ίδιος ο κ. Δένδιας στις δηλώσεις του μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο, πως στην Ήπειρο θα γίνει ένα τέτοιο Κέντρο, προκειμένου να συνδράμει και στο έργο των αστυνομικών αρχών, τις οποίες σε καθημερινή βάση απασχολούν υποθέσεις λαθρομετανάστευσης.
Το ενδεχόμενο της δημιουργίας του Κέντρου στο παλιό ΚΤΕΟ έγινε γνωστό την επομένη της επίσκεψης του κ. Δένδια από τον Περιφερειάρχη και η εκτίμηση των ανθρώπων του Δήμου Πωγωνίου, ήταν ότι από αυτόν προήλθε η πρόταση, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.
Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσαν το Σώμα οι κ.κ. Καχριμάνης και Παπιγκιώτης δεν πρόκειται για μια οριστική απόφαση του Υπουργείου, αλλά για μια σκέψη που θα ζητηθεί με τους τοπικούς φορείς για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και με την μεγαλύτερη συναίνεση.
Εξάλλου, δεν έχει εγκαταλειφθεί η πρόταση για την δημιουργία του Κέντρου στις παλιές κατασκηνώσεις της Κόνιτσας που εξετάζεται από το Υπουργείο, όπως και τα στρατόπεδα της Περιφέρειας που παραμένουν ανενεργά. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει και μια πιο εκτενής εξέταση των εγκαταστάσεων του παλιού ΚΤΕΟ στην Κακαβιά, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι διαθέτει τις υποδομές που απαιτούνται και με μικρό κόστος μπορεί να καταστεί λειτουργικό για την φιλοξενία λαθρομεταναστών. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου δεν έλαβε απόφαση, αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει σχετικά με την πρόταση, επιδιώκοντας να έρθει σε επαφή και με το Υπουργείο για περαιτέρω ενημέρωση, αλλά και με τους τοπικούς φορείς και κατοίκους.
Σταθμός Κράτησης στα Γιάννενα
Πέρα από την δημιουργία του Κέντρου Υποδοχής Λαθρομεταναστών στην Ήπειρο, η ηγεσία εξετάζει και την δημιουργία ενός Σταθμού Κράτησης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, προκειμένου όσοι συλλαμβάνονται να μετακινούνται εκεί και να προωθούνται στο Κέντρο, διευκολύνοντας τις Αρχές.
ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr