Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος καταγγέλλει την επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών

Αρ. Πρωτ. 2262                                                                 Αθήνα  7-2-2013

            ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ΔΣ της ΠΣΕ καταγγέλλει την επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών ως ακραίο αυταρχικό μέτρο και μορφή έκνομης καταστολής, που οδηγεί την κυβερνητική  πολιτική στο όριο της αντιδημοκρατικής εκτροπής. 
Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ανησυχία μας, γιατί το μέτρο της επιστράτευσης φαίνεται πως γίνεται πλέον κυβερνητικός κανόνας για την αντιμετώπιση των εργατικών και κοινωνικών αγώνων, από τη στιγμή που λίγες μέρες πριν εφαρμόστηκε σε βάρος των απεργών στο Μετρό και στα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς. Με την πρακτική αυτή δεν καταργείται μόνο στην πράξη το θεμελιώδες δικαίωμα της απεργίας. Ταυτόχρονα επιβάλλεται ένα απεχθές καθεστώς αναγκαστικής εργασίας πέρα από κάθε δημοκρατικό πλαίσιο.
Επιπλέον θεωρούμε πως αποτελεί όνειδος για μια κοινοβουλευτική κυβέρνηση να αξιοποιεί καταχρηστικά έναν αμφιλεγόμενο χουντικό νόμο και παράλληλα να καταστρατηγεί ευθέως τις συνταγματικά προβλεπόμενες προϋποθέσεις για την επιβολή των μέτρων επίταξης και επιστράτευσης, οι οποίες αναφέρονται σαφώς σε περιπτώσεις αποκλειστικά θεομηνιών και πολεμικών καταστάσεων.
Το ΔΣ της ΠΣΕ με γνώση και δημοκρατική ευθύνη στηρίζει ανεπιφύλακτα τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών που πλήττονται βάναυσα με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας, στο οποίο προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων καθώς και η ανατροπή των όρων της ισχύουσας οργανικής σύνθεσης των πληρωμάτων.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που από τη μια καθιστά ομήρους των εφοπλιστών τους ναυτεργάτες -πολλοί από τους οποίους είναι για μήνες απλήρωτοι- και από την άλλη πλήττει και τους κατοίκους των νησιών με την κατάργηση της υποχρεωτικής 10μηνης δρομολόγησης των πλοίων προς τα νησιά. Είναι προφανές με το εν λόγω Νομοσχέδιο πως η κοινωνική ζωή των νησιών γίνεται έρμαιο των συμφερόντων των εφοπλιστών.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας, να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών με ουσιαστικό διάλογο, να προασπίσει τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας νησιωτών και να άρει έστω και τώρα το αντιδημοκρατικό μέτρο της επιστράτευσης.
Επίσης συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών για τη προάσπιση των δίκαιων αιτημάτων τους, για να παραμείνουν στη γη τους και να την καλλιεργούν.

Το Γραφείο Τύπου της Π.Σ.Ε.