Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Προτάσεις διεξόδου, για τη ζωή μας

Γράφει ο Μπούκας Μιλτιάδης



Μετά από δύο χρόνια μνημονίων, η κρίση επιδεινώνεται και οι θυσίες φαίνεται πως πάνε χαμένες. Οι επιπτώσεις στην κοινωνία είναι δραματικές και όλοι τις βιώνουμε καθημερινά. Οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. Ένας στους δύο νέους είναι χωρίς δουλειά. Ένα στα πέντε νοικοκυριά στα όρια της εξαθλίωσης.
Ακόμα και η ίδια η ευρωπαϊκή μας προοπτική είναι χωρίς αύριο
Οι ανέφικτοι στόχοι της Δανειακής Σύμβασης και δρακόντειες κυρώσεις της, φοβόμαστε πως ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για εκδίωξη της χώρας από το ευρώ.
 Άλλο Δημοσιονομική εξυγίανση,
 Άλλο επίθεση στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα
Κεντρική μας θέση, είναι να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση, μέσα από μια Πράσινη Στροφή για τη χώρα, με τρόπο που θα απαντά ταυτόχρονα στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση της κρίσης: Τόνωση της οικονομίας επενδύοντας σε υποδομές φιλικές προς το περιβάλλον.
 Νέες προτεραιότητες σε οικονομικούς τομείς για διατήρηση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων σε πράσινα επαγγέλματα.
 Αναπροσανατολισμό της οικονομίας βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βιωσιμότητα.
 Στήριξη της κοινωνικής συνοχής με ενίσχυση υποδομών κοινωνικής αλληλεγγύης.
Γι’ αυτό καταθέτουμε εναλλακτικές λύσεις με συγκεκριμένες προτάσεις όπως:
 Επαρκή δημόσια έσοδα με αιχμή τη φορολόγηση του πλούτου, δέσμευση των «γκρίζων περιουσιών», τερματισμό των προνομίων του πολιτικού συστήματος και της Εκκλησίας, ανασχεδιασμό της φορολογίας ως εργαλείου ενθάρρυνσης και αποθάρρυνσης δραστηριοτήτων.
 Επαρκείς δημόσιες δαπάνες που θα αξιοποιούν για την κοινωνία και το τελευταίο ευρώ: οικοδόμηση πλήρους κοινωνικού κράτους και αποδοτικής δημόσιας διοίκησης, δραστική μείωση δαπανών όπως οι εξοπλισμοί.
 Αναπροσανατολισμό της πραγματικής οικονομίας, πέρα από το χρεοκοπημένο αναπτυξιακό μοντέλο των περασμένων δεκαετιών δηλαδή:
βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου,
απεξάρτηση από πετρέλαιο και λιγνίτη,
αναβάθμιση συλλογικών αγαθών ως αντιστάθμισμα στη συρρίκνωση της αγοραστικής μας δύναμης,
ανάπτυξη θεσμών Κοινωνικής Οικονομίας για να στηριχθούμε πρώτα στις δικές μας δυνάμεις.
 Διαρθρωτικές αλλαγές με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα, όχι την οικονομική ορθοδοξία.
 Διεύρυνση της δημοκρατίας με ενίσχυση της άμεσης συμμετοχής των πολιτών και της αποκέντρωσης, απλή αναλογική, περικοπή δαπανών για το πολιτικό σύστημα, θεσμικές δικλείδες κατά της αυθαιρεσίας της εξουσίας.
 Ριζικές αλλαγές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινή οικονομική πολιτική με κοινωνική δικαιοσύνη και πλήρη δημοκρατική νομιμοποίηση, οικοδόμηση συμμαχιών που θα ανατρέψουν τον άξονα Σαρκοζύ-Μέρκελ.
Αυτή τη φορά, σκέψου καθαρά
Πες όχι στην ανακύκλωση των ίδιων πολιτικών
Άναψε Πράσινο
Οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Βουλή!

Μπούκας Μιλτιάδης
Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Ιωαννίνων  Οικολόγων Πράσινων
www.mpoukasmiltos.gr