Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Παρουσίαση του βιβλίου ''Αποκάλυψη του Ιωάννη'' του Ηπειρώτη μουσικοσυνθέτη και συγγραφέα Νίκου Παπακώστα, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, 12 το μεσημέρι, στον ΙΑΝΟ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012 ώρα 12:30
Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ IANOS
Σταδίου 24, Αθήνα
Παρουσιαζει κατ΄ αποκλειστικότητα
Την «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ»
Σε ποιητική απόδοση
Του ΝΙΚΟΥ Α. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

Η Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ παρουσιάζει, ένα ξεχωριστό έργο, που καταλαμβάνει μία ιδιαίτερη θέση στην παγκόσμια γραμματεία, την "Αποκάλυψη του Ιωάννη", σε ποιητική απόδοση στα σύγχρονα ελληνικά του Νίκου Παπακώστα με την συμμετοχή του ηθοποιού Γιώργου Καραμίχου, του συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη, και του εκδότη Βασίλη Χατζηιακώβου.
Την συζήτηση συντονίζει ο συγγραφέας Λευτέρης Παπακώστας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Η "Αποκάλυψη του Ιωάννη", ένα πανανθρώπινο έργο που κινείται ανάμεσα στην προφητεία και το όραμα, την αγωνία και την υπέρβαση, με την ποιητική απόδοση του Νίκου Παπακώστα αποκτά μία νέα, διαφορετική μορφή. Χωρίς να αλλοιώνεται το περιεχόμενό του ή να αποκτά αυθαίρετες ερμηνείες έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στο θρησκευόμενο και μη αναγνωστικό κοινό αδεικνύοντας όλη την μοναδικότητά του. Όλη την ξεχωριστή του δύναμη και τους πολλαπλούς συμβολισμούς του, όπως φανερώνεται μέσα από τα οράματα και το λόγο του Ιωάννη.
Ο Νίκος Παπακώστας “αποκαλύπτει’’ την αποκάλυψη του Ιωάννη δημιουργώντας τη δική του απόδοση του αρχικού κειμένου. Χρησιμοποιεί την τρέχουσα Ελληνική γλώσσα και μετατρέπει το κείμενο του Ιωάννη σε ποιητικό, πιο οικείο και λιγότερο δυσνόητο.... Είναι μια απόδοση που σίγουρα αφήνει τις λέξεις να σχηματίζουν φράσεις και νοήματα έτσι όπως θ’ άφηνε κάποιος τη βρύση να τρέχει και το νερό αλλού να σχηματίζει μικρές λίμνες και αλλού ποτάμια, αλλού σταγόνες και αλλού υγρές επιφάνειες.
Ο λόγος του Νίκου έχει επαφή με το χώμα. Είναι γήινος ακόμα και όταν ακουμπά τα αστέρια και είναι στρογγυλός σαν μικρές μπάλες εύπλαστης λάσπης. Ο ποιητικός λόγος του Νίκου γίνεται στέρεος όταν αρθρώνεται και τότε γίνεται ακόμη πιο κατανοητός από τον λόγο του Ιωάννη. Ο προφητικός λόγος της ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ είναι αρχέγονος και έτσι επιτρέπει στον στοχαστή ποιητή Νίκο Παπακώστα να μείνει πιστός στις αμφίσημες προθέσεις του Ιωάννη αλλά και να θέσει ο ίδιος πάνω ή κάτω από αυτές τις δικές του έλλογες ή παράλογες. Αποδίδει ένα έργο που είναι βουτηγμένο στις σκιές της μανίας ενός προφήτη και το αναδεικνύει σ’ένα έργο βγαλμένο από την οπτική και το όραμα ενός φωτεινού μυαλού.
ΝΙΚΟΣ A.ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ
Ο Νίκος Παπακώστας κατάγεται από την ορεινή Σκουληκαριά της Άρτας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί σε παλιές η πρόσφατες συναυλίες η δισκογραφικά με πολλούς έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως η Χάρις Αλέξιου, η Ελένη Βιτάλη, η Άννα Βίσση, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Γιώτα Λύδια, ο Μιχάλης Δημητριάδης, η Νάντια Καραγιάννη, ο Αλέξανδρος Χατζής, η Μαρία Σουλτάτου, η Καλλιόπη Βέττα, ο Βασίλης Λέκκας, ο Μπάμπης Στόκας, ο Franco Simone, η Iva Zannichi και οι Nomadi από την Ιταλία, o Αlex Busanel από τη Γαλλία, οι Africa Moyo από το Κογκό, οι Guaragniaum και η Maria Moramarco από τα ελληνόφωνα χώρια της Κάτω Ιταλίας κ.α. Η μουσική του κινείται σε ευρύτατα επίπεδα. Από την παραδοσιακή ελληνική μουσική μέχρι τη τζαζ και το μπλουζ και χαρακτηριστικό του είναι το εντελώς διαφορετικό ύφος και χρώμα σε κάθε νέα του δουλειά. Έχει γράψει μουσική για θεατρικά έργα, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ενώ έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα μουσικά σχήματα όπως η COMPACNIA D’ OPERA ITALIANA , η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ, τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ CONTALY, το CANTO MEDITERANEO κλπ παρουσιάζοντας συνήθως δικά του ορχηστρικά έργα και μελοποιημένη ποίηση του.
Είναι μέλος των Ενώσεων Συνθετών και Στιχουργών Γαλλίας και Ιταλίας, καθώς και πολλών οργανώσεων της παγκόσμιας ανεξάρτητης μουσικής σκηνής. Για πολλά χρόνια ήταν υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Παραγωγών Δισκογραφίας ( F.I.P.I.) για όλο τον κόσμο και γενικός Γραμματέας της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας, ΕΜΣΕ.