Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Με τις ευλογίες... του ΕΣΠΑ η επανεκκίνηση του έργου

Η επανεκκίνηση των έργων παραχώρησης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και όχι μόνο και η λύση εγγυήσεων από το ΕΣΠΑ με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ίσως φέρει αποτέλεσμα, αφού οι τράπεζες αρνούνται να συμβάλλουν και οι παραχωρησιούχοι έχουν σταματήσει και για άλλους λόγους την κατασκευή.

Από το ΠΕΠ 25 εκ. ευρώ για τις ΜΜΕ.
Σε ότι αφορά το Π.Ε.Π. Ηπείρου για τις Μ.Μ.Ε. θα διαθέσει 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ισχύει το αρχικό κατοχυρωμένο ποσό και όσα έχουν ειπωθεί για την υπερδέσμευση, δήλωσε ο κ. Καχριμάνης.
Ουσιαστικά ο υπουργός δέχθηκε να μην συμβάλλουν όλα τα ΠΕΠ σε έναν «κουμπαρά» για να ενισχυθούν οι μικρομεσαίοι, αλλά κάθε Περιφέρεια να προχωρήσει σε προκήρυξη με όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να εγκριθούν από την Ε.Ε. με δικά της κονδύλια.
Το ποσό αυτό, εφόσον απορροφηθεί, θα επιβαρύνει το ΠΕΠ που ήδη έχει μείωση με την ισχύ της αύξησης της Κοινοτικής συμβολής κατά 85%, αλλά ζητούμενο είναι να διοχετευθούν χρήματα στις επιχειρήσεις και οι επενδύσεις τους να έχουν και αποτέλεσμα.
Μέσω τραπεζών από το αρχικό ποσό του ΠΕΠ Ηπείρου έχουν διατεθεί για τις ΜΜΕ περίπου 102 εκ. ευρώ και με την αύξηση της Κοινοτικής συνδρομής στο 85% αυτό μειώθηκε στα 87 εκ. ευρώ, όπως άλλωστε και το υπόλοιπο πρόγραμμα, στα 293 εκ. ευρώ. Η υπερδέσμευση που δόθηκε για το ΠΕΠ Ηπείρου είναι ποσοστιαία και μπορεί να φτάσει το 153%, αλλά όλα αυτά θα φανούν στην πορεία ανάλογα με την απορρόφηση και τις νομικές δεσμεύσεις για έργα και όχι στις εντάξεις.


ΠΗΓΗ: http://www.ypodomes.com