Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

«Δυνατό χαρτί» της Ηπείρου και η πρωτογενής παραγωγή...


Εκτός από τον τουρισμό…
Εσπεριδοειδή, κρέας, τυριά, μπορούν σημαντικά να βοηθήσουν στην σημερινή κρίση

Το πώς θα αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση στην Ήπειρο απασχολεί τελευταία όλο και πιο συχνά την τοπική κοινωνία και κυρίως τους φορείς, οι οποίοι ψάχνουν τρόπους και ευκαιρίες για να ξεπεράσει τις δυσκολίες η περιοχή μας. Αναμφίβολα ο τουρισμός, μετά και τις τελευταίες διακρίσεις που έλαβαν Ζαγοροχώρια και Γιάννινα έχει πάρει και πάλι τα πάνω του, ή έστω άνοιξε ένα παραθυράκι αισιοδοξίας, ενόψει μάλιστα και των εορτών των Χριστουγέννων.
Το άλλο «δυνατό χαρτί» όμως της Ηπείρου είναι ο πρωτογενής τομέας, στον οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, αφού αποτελεί σημαντικό μοχλό για εξασφάλιση εσόδων. Τα όσα σχετικά ειπώθηκαν στις εργασίες του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤΕΕ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ηγουμενίτσα είναι χαρακτηριστικά: «Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η 2η Περιφέρεια στην παραγωγή εσπεριδοειδών, κρέατος και τυριού στη χώρα», ανέφερε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ηπείρου – Νήσων κ. Σπ. Μπαλαμπέκος, γεγονός που αποδεικνύει ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά ο τόπος μας αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία η ανάπτυξη της υγιούς πρωτογενούς παραγωγής. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα - όπως με έμφαση τόνισε ο κ. Μπαλαμπέκος - μόνο με σωστά ενημερωμένους αγρότες και κτηνοτρόφους, που θα γίνουν σύγχρονοι επιχειρηματίες και θα παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Πρωτοκαθεδρία…
Με σωστές κινήσεις, συνεργασία, ανάπτυξη της παραγωγής και κυρίως της τυποποίησης των προϊόντων η Ήπειρος μπορεί να κερδίσει ακόμη και την πρωτοκαθεδρία σε κάποια προϊόντα. Τα γαλακτοκομικά της προϊόντα είναι το σήμα κατατεθέν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Εκτός από την «Δωδώνη» , σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ηπείρου λειτουργούν πρότυπα τυροκομεία, γνωστά για την ποιότητα των προϊόντων τους, τα οποία με τον χρόνο κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Αλλά και τα εσπεριδοειδή, οι ιχθυοκαλλιέργειες, το λάδι κ.α. μπορούν κι αυτά ν’ αποτελέσουν με τη σειρά τους διέξοδο από τη σημερινή κρίση.
Η συμβολή του ΓΕΩΤΕΕ
Στην εκδήλωση της Ηγουμενίτσας τονίστηκε η σημασία του ΓΕΩΤΕΕ, το οποίο με την τεχνογνωσία και την εμπειρία του μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη χάραξη εθνικής αναπτυξιακής αγροτικής πολιτικής. «Ως ΓΕΩΤΕΕ / Παράρτημα Ηπείρου και Νήσων έχουμε ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο μια προσπάθεια να αναδείξουμε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα αλλά και να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις συμμετέχοντας στα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας», τόνισε ο κ. Μπαλαμπέκος.
Παράλληλα, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στον αγώνα των συναδέλφων που δέχονται μια απίστευτη επίθεση στα εισοδήματά τους, στις συγχωνεύεις οργανισμών αλλά και την εφεδρεία σε οργανισμούς που το προσωπικό δεν περισσεύει όπως το ΙΓΜΕ, το ΕΘΙΑΓΕ, τον ΟΓΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ κλπ.


ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/