Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ: "Η Μεγάλη σφαγή" -Εφεδρεία 30.000 υπαλλήλοι για το 2011

Το σχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο έλαβε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου το βράδυ της Κυριακής.
Σε πρώτη φάση, αφορά 30.000 υπαλλήλους για το 2011, ενώ θα ακολουθήσει πρόγραμμα αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού για τη διετία 2012 - 2013.
Από τους 30.000 που τίθενται σε εφεδρεία το 2011, προβλέπεται προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για όσους απέχουν από 12-24 μήνες από την πλήρη συνταξιοδότηση, ενώ περίπου 8.000 υπάλληλοι θα αξιολογηθούν προκειμένου είτε να επαναπροσληφθούν, είτε να απολυθούν.


Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση που αφορά το 2011 προβλέπει να τεθούν σε εφεδρεία:
Περίπου 18.000 έως 20.000 υπάλληλοι, που μέσα στους επόμενους 12-24 μήνες έχουν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη και έχουν: συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου σχέση δημοσίου δικαίου, ως υπάλληλοι του Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν
Και στις δύο περιπτώσεις μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας, οι υπάλληλοι αυτοί συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από το καθεστώς της εφεδρείας.
Ακόμη, καταργείται η δυνατότητα παραμονής στην εργασία, αφού έχει συμπληρωθεί η ηλικία για συνταξιοδότηση και οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας συνταξιοδοτούνται άμεσα.
Επίσης, σε εφεδρεία τίθενται οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται και μέρος των εργαζομένων κατηγοριών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε φορείς που συγχωνεύονται.
Αυτοί υπολογίζονται σε περίπου 1.000. Όσοι εξ αυτών διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται, ενώ οι υπόλοιποι επανακαρτίζονται και εν συνεχεία απολύονται.
Το ίδιο καθεστώς (εφεδρεία - αξιολόγηση - επαναπρόσληψη ή απόλυση) προβλέπεται για 6.000 έως 7.000 υπαλλήλους μετά την κατάργηση οργανικών θέσεων στην κεντρική διοίκηση, καθώς και σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.
Για την επόμενη φάση, τη διετία 2012 - 2013 προβλέπεται διαδικασία αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού, με στόχο τη μείωση κατά 30% των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων.
Το πλεονάζον προσωπικό θα μπει σε καθεστώς εφεδρείας και στη συνέχεια σε προγράμματα επανακατάρτισης, κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει σε περαιτέρω απολύσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, «η πρόταση της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα μακρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που επέμενε στην άποψη ότι η εργασιακή εφεδρεία έπρεπε να είναι προθάλαμος απολύσεων και όχι προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος».