Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: «Μαχαίρι» και στις επικουρικές των ήδη συνταξιούχων

«Μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις και των ήδη συνταξιούχων βάζει το μνημόνιο από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Οι περικοπές, που θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στο 5,5% (σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν και το 15%) θα ξεκινήσουν από τα ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών.


Ήδη, 3.500 συνταξιούχοι της ΕΥΔΑΠ δε θα πάρουν τη σύνταξη του Ιουνίου, καθώς το επικουρικό τους ταμείο (ΤΑΥΤΕΚΩ) -στο οποίο πρόσφατα διαπιστώθηκε κακοδιαχείρηση και παραβάσεις- έχει έλλειψη ρευστότητας. "Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε περικοπές σε ήδη συνταξιούχους" σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, "όμως δεν είναι δίκαιο ο εργαζόμενος που θα βγει στη σύνταξη να χάσει το ένα τρίτο της επικουρικής του και ο συνταξιούχος να μην υποστεί καμία απώλεια. Κάπως πρέπει να συμβάλει και αυτός...".

Ο κ. Κουτρουμάνης αποσαφήνισε ότι δεν καθιερώνεται νέο πλαφόν στο ύψος των κυρίων συντάξεων. Θα ελέγχεται όμως αυστηρά η εφαρμογή των πλαφόν που ισχύουν, που είναι 2.500 για την κύρια σύνταξη και 3.600 ευρώ για όσους παίρνουν σύνταξη από δύο ταμεία.

Εκτός όμως από περικοπή, για κάποιους αποφασίστηκε και... διακοπή. Αυτές τις μέρες διακόπηκε η συνταξιοδότηση 7.500 συνταξιούχων του ΟΓΑ που δεν προσήλθαν να απογραφούν. Σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς η απογραφή και η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων θα συγκρατήσουν την οικονομική αιμορραγία που προκαλείται από την αδήλωτη εργασία και την καταβολή συντάξεων σε πολίτες που έχουν αποβιώσει η δεν δικαιούνται την παροχή.