Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΔΩΔΩΝΗ: Δεν προχωρά σε αυξήσεις τιμών παραγωγού

Το Διοικητικό Συμβούλιο της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» κατά πλειοψηφία αποφάσισε τελικά να μην προχωρήσει σε αύξηση των τιμών αγοράς γάλακτος από τους γαλακτοπαραγωγούς, παρά τις πληροφορίες για σχετικές αυξήσεις. Άμεση αντίδραση από την ΕΑΣ Ιωαννίνων.


Ολόκληρη η ανακοίνωση της εταιρείας:


«Όπως είναι γνωστό η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. πάντα παρέχει τις υψηλότερες τιμές αγοράς γάλακτος στους παραγωγούς της Ηπείρου. Στην σημερινή συγκυρία οι μέσες τιμές της αγοράς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ είναι:


ΕΙΔΟΣ €/κ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΙΜΗ ΔΩΔΩΝΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑ Δ %


ΠΡΟΒΕΙΟ  0,9693       1,0793              0,110        +11,3


ΓΙΔΙΝΟ     0,5759       0,5995               0,023        + 3,9


ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ 0,3746   0,4375             0,062         +16,5


Στις παρούσες τιμές δεν υπολογίζεται το χρηματοοικονομικό κόστος της εταιρείας από τις χορηγούμενες προκαταβολές, που η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. δίνει στους παραγωγούς.
Ως γνωστόν η εταιρεία ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς (2010) έδωσε ως συμπληρωματική τιμή στους παραγωγούς το 45% περίπου των ετήσιων κερδών της. Ποσό το οποίο ξεπέρασε τα 3.000.000 ευρώ.
Κατόπιν τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση»


Αντίδραση ΕΑΣ Ιωαννίνων.
«Μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση των διορισμένων από την ΑΤΕ μελών του Δ.Σ. της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» να μη δοθεί καμία αύξηση στις τιμές του γάλακτος, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων καταγγέλλει τον εμπαιγμό εις βάρος του κτηνοτροφικού κόσμου της Ηπείρου και καλεί άμεσα την Διοίκηση της ΑΤΕ να επανεξετάσει την θέση της. Αφήνει δε σαφείς αιχμές μήπως η απόφαση αυτή του Δ.Σ., συνδέεται με τα σενάρια για το «ξεπούλημα» της εταιρείας, κάτι που δεν υπεννόησε απλώς αλλά είπε ξεκάθαρα ο Μιχάλης Τζίμας.
«Η απόφαση αυτή έρχεται σε μία περίοδο όπου η κτηνοτροφία στην περιοχή μας απειλείται με αφανισμό, λόγω του υπέρογκου κόστους παραγωγής και παράλληλα η εταιρεία παρουσιάζει κερδοφορία, η οποία της δίνει την δυνατότητα να δοθούν αυξήσεις στις τιμές και να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι, όπως προβλέπει και η ιδρυτική της πράξη» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΑΣΙ.


Ο μεγαλομέτοχος καλείται δε να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του τα παρακάτω:
1. Οι παραγωγοί από τις ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα, στήριξαν και στηρίζουν την βιομηχανία.
2. Απέτρεψαν την δημιουργία ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στην περιοχή και την στήριξαν στις δύσκολες εποχές, παραδίδοντας την ποιοτικά άριστη παραγωγή τους σε χαμηλές τιμές, οπότε δίκαια θεωρούν την «ΔΩΔΩΝΗ» δική τους επιχείρηση που ενδιαφέρεται και στηρίζει το μόχθο τους.
Έχουν γίνει ένα με την «ΔΩΔΩΝΗ» συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΑΣΙ, με την πρόβλεψη πως οποιαδήποτε ρήξη αυτής της μακροχρόνιας σχέσης θα έχει απρόβλεπτες εξελίξεις για την ίδια την βιομηχανία.


Τέλος, η ΑΤΕ καλείται να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» είναι η μοναδική εταιρεία του κλάδου από όσες δημιούργησε μαζί με τους συνεταιρισμούς και λειτουργεί με τον ίδιο χαρακτήρα μέχρι σήμερα και βέβαια με άριστα αποτελέσματα, γεγονός που οφείλεται καθαρά στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και τα συλλογικά τους όργανα, μέσα από τα οποία αυτοί εκφράζονται (ΕΑΣ)».