Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΚΑΥΣΙΜΑ: Απογείωση - ρεκόρ όλων των εποχών «έγραψε» χθες η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης καθώς η μέση τιμή ήταν 1,710 ευρώ το λίτρο και η ανώτερη τα 1,90 ευρώ!!!

Νέο ρεκόρ εποχών «έγραψε» χθες η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης καθώς σε μέσα επίπεδα διαμορφώθηκε στα 1,710 ευρώ το λίτρο και βέβαια στην αγορά έχει φτάσει ακόμη και τα 1,90 ευρώ. Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και πρατηρίων υγρών καυσίμων ανέβηκε τις τελευταίες περίπου 20 μέρες κατά 8% και οφείλεται προφανώς στην προσπάθεια των επιχειρήσεων του κλάδου να τονώσουν την κερδοφορία τους εκμεταλλευόμενες την αύξηση των οδικών μετακινήσεων λόγω των ημερών του Πάσχα.


Το υπουργείο αποδίδει τις υψηλές τιμές στους φόρους, σημειώνοντας πως αποτελούν το 58,69% της συνολικής τιμής. Επιπλέον, επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα και φέτος και πέρυσι ήταν στην 8η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης στις προ φόρων τιμές.
Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκει να αποποιηθεί των ευθυνών του για τα όποια κερδοσκοπικά φαινόμενα.