Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Mε εισοδηματικά κριτήρια οι φοροαπαλλαγές - «Πλαφόν» στα 60-70.000 ευρώ


Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αναμένεται να φέρει εκτός απροόπτου στο υπουργικό συμβούλιο, τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν αποκλείεται το πρόγραμμα να τεθεί από τον πρωθυπουργό υπόψη και των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου, όπου είναι πιθανό να συζητηθούν και τα πρώτα σχέδια για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» θα περιλαμβάνει:

-Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και χορήγηση με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ο υπουργός δεν αποκλείει και την αύξηση κάποιων επιδομάτων σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα.
-Με εισοδηματικά κριτήρια θα γίνει η χορήγηση 980 φοροαπαλλαγών. Δαπάνες όπως ιατρικά έξοδα, ενοίκια, τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφαλιστικές εισφορές, φροντιστήρια κλπ θα κοπούν για τη μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων, καθώς το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα βλέπουν εξοικονόμηση 3-5 δισ. από αυτά. Ο υπουργός προσδιόρισε το ετήσιο εισόδημα πάνω από το οποίο ετοιμάζουν την περικοπή των φοροαπαλλαγών στα 60-70.000 ευρώ και στα 20-30.000 ευρώ τα εισοδήματα για τα οποία θα αυξηθούν.
-Εισοδηματικά κριτήρια και για την επιδότηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, με σύστημα αντισταθμιστικής πληρωμής από τον Οκτώβριο.
-Κατάργηση περίπου 400 φόρων υπέρ τρίτων που βαρύνουν τις επιχειρήσεις αλλά αποτελούν έσοδο για κάποιους φορείς ή ασφαλιστικά ταμεία.
-Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ που θα οδηγήσει στον ανώτατο συντελεστή 23% σχεδόν το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών.
- Συνολικό πακέτο μέτρων τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ- δεν αποκλείεται να φτάνει και τα 24 δισ.
- Η αρχή των αποκρατικοποιήσεων θα γίνει με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και της Εγνατίας οδού, των συμβάσεων παραχώρησης των κρατικών λαχείων και τη διάθεση μετοχών της ΔΕΠΑ.
- Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου περιλαμβάνει πωλήσεις μικρότερων ακινήτων ακόμη και από χορηγίες ή δημεύσεις περιουσιών οφειλετών του Δημοσίου, μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης με διατήρηση της ιδιοκτησίας εκτάσεων και υποδομών από το Δημόσιο καθώς και δημιουργία εταιρειών χαρτοφυλακίου, το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο Ακινήτων με καθαρά ακίνητα,συγκεκριμένους όρους χρήσης και αξιοποίησης για την άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματαγορές.