Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου
Αθήνα, 20 Μαρτίου 2011
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αγαπητοί Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου σας καλωσορίζω στη σημερινή ετήσια απολογιστική Γ.Σ. Αγαπητοί σύνεδροι είναι γεγονός πως ζούμε σε μια εποχή πρωτόγνωρης και βαθύτατης οικονομικής κρίσης που έχει ήδη θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και που έχει ανατρέψει τρόπους ζωής και συνήθειες χρόνων. Η κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας οδηγεί καθημερινά σε πρωτοφανείς κοινωνικές αναταραχές και εντάσεις. Η πραγματικότητα αυτή δεν άφησε ανεπηρέαστη όχι μόνο την οργάνωσή μας, αλλά και τις Αδελφότητές, τις Ομοσπονδίες μας και τις Ενώσεις μας.
Αυτές οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, όπως και η ανυπαρξία σχετικής κρατικής επιχορήγησης, μιας και η Συνομοσπονδία μας στερείται οικονομικής αυτοδυναμίας, ανέτρεπαν κάθε φορά την ιεράρχηση και τον προγραμματισμό του Δ .Σ. για πραγματοποίηση εκδηλώσεων πολιτιστικού, κυρίως, ενδιαφέροντος. Παρά την οικονομική δυσπραγία, ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, υπό την προεδρία του κ. Κώστα Αλεξίου, είναι πλούσιος και θέλω να τονίσω στο σημείο αυτό και από αυτό το βήμα τη μεγάλη προσφορά του στην αποδημία, αλλά και τη συμβολή του στην επίλυση προβλημάτων της γενέτειρας. Το Δ.Σ. θα κληθεί σε ειδική συνεδρίαση για το θέμα αυτό και θα αποφασίσει τον τρόπο και το είδος με το οποίο θα τιμήσει την προσφορά του.
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Η ΠΣΕ καλείται σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο να διαμορφώσει θέσεις στα καυτά προβλήματα που μας απασχολούν (ανάπτυξη , πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, κ.λπ.) και να εμπνεύσει με τις θέσεις της τα φυσικά μέλη της, που είναι οι Αδελφότητες, οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις. Για να μπορέσει όμως να εκπληρώσει το ρόλο της ως τριτοβάθμιο όργανο της αποδημίας και ως δυναμική συνισταμένη των μελών της, θα πρέπει πρωτίστως να αναβαθμίσει τη συλλογικότητα και τον οργανωμένο δημοκρατικό διάλογο στα όργανα λειτουργίας της.
Η ΠΣΕ έχει ανάγκη από ένα Δ.Σ. που θα λειτουργεί ουσία, δημοκρατικά και συλλογικά. Τα μέλη του θα πρέπει να αναλαμβάνουν συγκεκριμένους ρόλους και ευθύνες, να συμμετέχουν, να δρουν και να απολογούνται για ό,τι αναλαμβάνουν. Το προεδρείο του Δ.Σ., πέρα από εκτελεστικό όργανό του, θα πρέπει να επεξεργάζεται τα θέματα της Ημερησίας Διάταξης και μετά από εμπεριστατωμένη συζήτηση να καλείται σε συνεδρίαση το Δ.Σ. Στην ημερήσια διάταξη θα αναγράφονται λεπτομερώς τα προς συζήτηση θέματα, έτσι ώστε τα μέλη του Δ.Σ. να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, ενημερωμένα, προβληματισμένα και με άποψη. Πρέπει να δυναμώσουν οι σχέσεις της ΠΣΕ με τα μέλη της. Δεν πρέπει αυτή η σχέση να εξαντλείται στην παρουσία μιας χρονιάτικης εκδήλωσης, αλλά θα πρέπει το Δ.Σ. να συμμετέχει στις γενικές συνελεύσεις των μελών μας, να τους γνωστοποιεί τις δραστηριότητές μας και να καταγράφει τις δικές τους δραστηριότητες και δυνατότητες.
Θα πρέπει το Δ.Σ. να καταπιαστεί σοβαρά με τα θέματα δημιουργίας νέων ομοσπονδιών, να συστηματοποιήσει και να διαμορφώσει ουσιαστικές συνθήκες σύγκλισης και συνεδριάσεων του Γενικού Συμβουλίου με αντικείμενο την ενημέρωση, το σχεδιασμό και το συντονισμό δράσης της αποδημίας. Το Δ.Σ. θα πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες που θα αποσκοπούν στην ενεργοποίηση των φοιτητικών συλλόγων των τεσσάρων νομών, των γυναικείων οργανώσεων και της νεολαίας που είναι εγγεγραμμένη στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια μέλη μας, έτσι ώστε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον της και μέσω αυτής της διαδικασίας να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια ύπαρξης της Πανηπειρωτικής.
Τέλος επιτακτικά προβάλλει η ανάγκη έκδοσης, σε εύλογο χρόνο, της εφημερίδας μας, η οποία θα αναρτάται και στο διαδίκτυο, από τις σελίδες της οποίας θα προβάλλονται οι δραστηριότητές μας και αυτές των μελών μας, αλλά και που θα αναδεικνύονται θέματα που έχουν σχέση με την πολύπλευρη ανάπτυξη της Ηπείρου, με τα προβλήματα της αποδημίας, με την προβολή της ιστορίας του τόπου μας αλλά και με την προώθηση του
λαϊκού μας πολιτισμού. Όπως γνωρίζετε οδεύουμε προς το 8ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο. Εξ αυτού και μόνο του λόγου καθίσταται άκρως αναγκαία η έκδοση της εφημερίδας, γιατί μέσω αυτής θα τύχουν μεγάλης προβολής επιστημονικές συζητήσεις και απόψεις, ημερίδες και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2010-2011
Η πολιτιστική δράση αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες στο έργο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Το πολιτιστικό έργο της, με τον πολύπλευρο, πολύτροπο και πολύκαρπο χαρακτήρα του, επιβεβαιώνει το χαρακτήρα και τη σημασία της Π.Σ.Ε. ως κορυφαίου συλλογικού φορέα της Ηπειρώτικης Αποδημίας στον κόσμο.
Η Π.Σ.Ε. εμπλουτίζει και αναβαθμίζει διαρκώς την πολιτιστική της δράση. Ο απολογισμός για την περίοδο 2010-2011 και ο προγραμματισμός της για την περίοδο 2011-2012 επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη διαπίστωση αυτή.
Σύντομος απολογισμός της περιόδου 2010 - 2011
Στη διάρκεια της πρώτης χρονιάς της θητείας του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. πραγματοποιήθηκαν τα εξής, αναφερόμενα κατά χρονική ακολουθία:
Συγκρότηση και τακτική, μαζική λειτουργία της Πολιτιστικής Επιτροπής. Η Πολιτιστική Επιτροπή συνεδρίασε συνολικά οκτώ φορές σε ολομέλεια και κατά περίπτωση, σε τέσσερις μικρότερης συμμετοχής συνεδρίες.
Ο Α’ ετήσιος κύκλος εκδηλώσεων της Π.Σ.Ε. στην Παλαιά Βουλή προς τιμήν διακεκριμένων Ηπειρωτών στους τομείς των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών, ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις του ποιητή Τάσου Πορφύρη και του Γιαννιώτη γιατρού με την ξεχωριστή κοινωνική προσφορά Νίκου Σκοπούλη. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την επιστημονική αρωγή και συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Διοργάνωση διήμερου κύκλου εκδηλώσεων μνήμης και πολιτισμού στο Φραγκοκάστελο της Κρήτης, 12-13 Ιουνίου 2010, για τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που γεφυρώνουν τη Μεγαλόνησο με την Ήπειρο, ένα διήμερο με πρόθεση μελλοντικής θεσμοθέτησης. Στη διοργάνωση του διήμερου η Π.Σ.Ε. συνεργάστηκε με την Παγκρήτια Ομοσπονδία και το Δήμο Σφακίων.
Συμμετοχή της ΠΣΕ με τη χορωδία της στις εκδηλώσεις Ηπειρωτών Μακεδονίας και Θράκης, που έγιναν στις 19-20 Ιουνίου στο χωριό Νέος Σκοπός Σερρών.
Διοργάνωση του τριημέρου κύκλου πολιτιστικών-περιβαλλοντικών εκδηλώσεων στην Ήπειρο με τίτλο «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2010». Εκδηλώσεις που εξαπλώθηκαν σε όλη την Ήπειρο, με σταθμούς το Βουθρωτό της Βορείου Ηπείρου, τη Λαγγάβιτσα και το Θεογέφυρο στον ποταμό Καλαμά, το Γεφύρι της Κόνιτσας στον Αώο, τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» στα Γιάννινα, το Γεφύρι της Άρτας και το Γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο. Οι πολύτροπες εκδηλώσεις που συμπεριλάμβαναν συναυλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβολές, περιηγήσεις, πεζοπορία και παραστάσεις διαμαρτυρίας φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα ενός πολιτιστικού-περιβαλλοντικού θεσμού μακράς πνοής για την Ήπειρο και ιδιαίτερα, για την παρουσία της Συνομοσπονδίας στο γενέθλιο τόπο μας και την τόνωση της σχέσης της με τη νέα γενιά και τους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς. Ας σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με μηδενικό κόστος, χάρη στην εθελοντική συμμετοχή των καλλιτεχνών και τη χορηγία εξοπλισμού από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Άπειρος».
Δύο εκδηλώσεις στην Παλαιά Βουλή το Δεκέμβριο του 2010, για το διακεκριμένο Ηπειρώτη εικαστικό, γλύπτη και καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Θ. Παπαγιάννη και τους διακεκριμένους γιατρούς κκ Μουτσόπουλου και Στ. Φούσσα.
Διοργάνωση της «ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» στις 6 Φεβρουαρίου 2011 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με ξεχωριστή επιτυχία και με την εισαγωγή πολλών νέων στοιχείων στη δομή, το σενάριο και τις καλλιτεχνικές συμμετοχές της εκδήλωσης που έδωσαν νέα πνοή, εγγράφοντας ακόμη πιο αισιόδοξες υποθήκες για το μέλλον. Η προετοιμασία και η διοργάνωση της εκδήλωσης αξιοποίησε τη συλλογική συμμετοχή πολλών συμπατριωτών, προσώπων και φορέων και η τηλεοπτική μετάδοσή της από την κρατική τηλεόραση αποτέλεσε ένα βήμα προβολής της Συνομοσπονδίας προς όλους τους απόδημους Ηπειρώτες απανταχού στον κόσμο.
Να αναφέρουμε ξεχωριστά τη διαδικτυακή υποβολή φακέλου με αίτημα επιχορήγησης προς το Υπουργείο Πολιτισμού, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2010, με συστηματική εργασία του Εφόρου Πολιτισμού. Η υποβολή ενέγραψε την Π.Σ.Ε. στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων και συνέβαλε αποφασιστικά στην πρόσφατα ανακοινωθείσα επιχορήγηση από μέρος του Υπουργείου Πολιτισμού με το ποσό των 20.000 ευρώ
Αναφέρουμε, τέλος, ότι η εξαντλητική και εντεινόμενη οικονομική δυσπραγία των τελευταίων μηνών δεν επέτρεψε, παρά την προετοιμασία του, τη διοργάνωση του «Ηπειρώτικου Πολυθεάματος» και περιόρισε τον κύκλο των εκδηλώσεων και των δράσεών μας στο επίπεδο του οικονομικά εφικτού και πραγματοποιήσιμου.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ένας από τους τρεις κύριους άξονες δραστηριοτήτων, όπου ενεργοποιείται η ΠΣΕ, αποτελεί το αμέριστο ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη της Ηπείρου και τη βελτίωση της θέσης της στη σχετική κλίμακα των ευρωπαϊκών περιφερειών. Είναι γεγονός πως την ανάπτυξη της Ηπείρου δεν μπορούμε να τη δούμε ξεκομμένη από την προστασία του περιβάλλοντος και των απείρου κάλλους τοπίων της, τη διάσωση και προβολή τόσο των αρχαιολογικών της χώρων , όσο και των ιστορικών της μνημείων. Ανάπτυξη χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων δεν είναι μόνο στρεβλή, είναι και επικίνδυνη. Η επιτροπή ανάπτυξης, που συστήθηκε στα πλαίσια των καταστατικών σκοπών της Συνομοσπονδίας μας με απόφαση του Δ.Σ. για την υποβοήθηση του έργου του, αποτελούμενη όχι μόνο από μέλη του Δ.Σ. αλλά και από εκλεκτά μέλη Αδελφοτήτων και Ομοσπονδιών, με υπεύθυνο τον ταμία του Δ.Σ., στις συνεδριάσεις της ασχολήθηκε με τα παρακάτω επιμέρους θέματα:
Με τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», με το φυσικό αέριο και τη ρύπανση του Αμβρακικού Κόλπου. Η ως άνω επιτροπή για την καλύτερη ευελιξία της και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της συγκρότησε ομάδες εργασίας για τους υδάτινους πόρους, το φυσικό αέριο και τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων για όλους τους τομείς στην Ήπειρο. Στο επόμενο διάστημα της θητείας μας, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και θα είναι πρώτο και κύριο μέλημά μας η αξιοποίηση όλου του επιστημονικού δυναμικού της αποδημίας, συμπατριωτών στελεχών που υπηρετούν στη δημόσια διοίκηση και τέλος η εξασφάλιση μιας διαρκούς συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έτσι ώστε να δυναμώσουν οι ομάδες εργασίας με ειδικούς επιστήμονες και στελεχικό δυναμικό, οι οποίες θα επεξεργάζονται τα στατιστικά δεδομένα, θα διαμορφώσουν θέσεις κατά τομέα, περιοχή και κλάδο που θα στηρίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες και αδιάψευστες αναλύσεις, έτσι ώστε να καταστούν διαχρονικές θέσεις. Θέσεις για τη βιομηχανία, το περιβάλλον, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τα ποτάμια και ειδικά για τον Καλαμά και τον Άραχθο, που αν διαβάσετε τις πρόσφατες εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος θα διαπιστώσετε πως τα αποτελέσματα μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Θέσεις για την παιδεία που σήμερα επικρατεί γενική αναστάτωση στη Ήπειρο, ένεκα του ότι κλείνουν σχολεία και δημιουργούνται σχολεία μαμούθ, θέσεις για την υγεία και το οδικό δίκτυο και οι οποίες θα αποτελέσουν τους μόνιμους και διαρκείς στόχους της ΠΣΕ, για την πραγματοποίηση των οποίων ενωτικά και αγωνιστικά θα προβάλλουμε και θα πιέζουμε τις εκάστοτε κυβερνήσεις, έτσι ώστε το όραμά μας να γίνει πραγματικότητα.
Και έρχομαι στο θέμα της «Δωδώνης». Μπροστά στις έντονες λαϊκές αντιδράσεις των κτηνοτρόφων και όλων των φορέων της Ηπείρου, που απασχόλησαν τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για την επικείμενη πώληση της ΑΤΕ και των θυγατρικών της επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», συνήλθε στις 20/7/2010 αλλά και στις 7/12/2010 το Γενικό Συμβούλιο της ΠΣΕ και εξέδωσε ψηφίσματα με τα οποία δυναμικά ζητάει από την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει αλλαγή του συνεταιριστικού χαρακτήρα της «ΔΩΔΩΝΗΣ», γιατί πέραν του ότι είναι δημιούργημα των κτηνοτρόφων , πρωτίστως είναι κερδοφόρα επιχείρηση, ασκεί παρεμβατική πολιτική προσφέροντας καλές τιμές στους κτηνοτρόφους, ενάντια στα καρτέλ και συμβάλλει θετικά στη διατροφική αλυσίδα με τα παγκοσμίου φήμης υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα της. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Για την αποτροπή κινδύνων από την εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης αγωγού φυσικού αερίου στις τουριστικές περιοχές Πέρδικας και Συβότων Θεσπρωτίας, με τις αυτονόητες καταστροφικές συνέπειες που θα συνεπάγονταν ένα τέτοιο εγχείρημα, είχαμε επανειλημμένα διαβουλεύσεις και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς όπως με το Νομάρχη Θεσπρωτίας, Δημάρχους, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πέρδικας, την Αδελφότητα Πέρδικας και με τη δική μου παρουσία εκ μέρους του Δ.Σ. συμμετείχαμε στην κατάληψη της Περιφέρειας Ηπείρου που έγινε από κατοίκους της Πέρδικας το Μάιο του 2010 στα Γιάννινα. Η δε ημερίδα που προγραμματίζαμε αναβλήθηκε με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων, ένεκα του ότι η ΔΕΠΑ δεν έλαβε υπόψη της τις δύο βασικές προϋποθέσεις: τη μη όχληση του περιβάλλοντος και τη διανεμητική προϋπόθεση του αγωγού (χρήση φυσικού αερίου στις πόλεις της Ηπείρου). Για το θέμα αυτό συνήλθε στις 25/5/2010 το Δ.Σ. και εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στο δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, ζητώντας παράλληλα την άμεση αναθεώρηση του τόπου και του τρόπου διέλευσης του αγωγού.
Για το θέμα των υπέρογκων διοδίων, η περσινή Γ.Σ. στις 28/3/2010 εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο επιβεβαίωνε απόφαση προηγούμενης συνέλευσης για άρνηση καταβολής διοδίων και κάθε είδους τελών στις εθνικές οδούς και στις γέφυρες, το ύψος των οποίων είναι προκλητικά απαράδεκτο και μάλιστα σε δρόμους που καμία σχέση δεν έχουν με αυτό που ονομάζουμε εθνικό οδικό δίκτυο, όπως είναι η οδός Αθηνών-Πατρών. Για το σοβαρό αυτό θέμα εμμένουμε στη θέση μας αυτή και θα πρέπει να συντονίσουμε τις παραπέρα ενέργειές μας με τους συλλόγους , ομοσπονδίες , αδελφότητες και ενώσεις.
ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ –ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ.
Για το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης του Αμβρακικού, που λόγω της μαύρης λάσπης και της έλλειψης οξυγόνου σε βάθος 30 μέτρων δεν υφίσταται ζωή, εκπροσωπώντας το Δ.Σ. συμμετείχα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε το Μάιο του 2010 στην Άρτα, όπου ανέπτυξα τις θέσεις της ΠΣΕ και προ πάντων το καθολικό αίτημα απορρύπανσης του Κόλπου. Ήδη για το θέμα αυτό η ΠΣΕ προγραμματίζει πολύ σύντομα ημερίδα, όπου θα κληθείτε κι εσείς, στην οποία ειδικοί επιστήμονες θα αναλύσουν το θέμα και θα προτείνουν λύσεις.
ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ
Το ζήτημα της διαχείρισης των κληροδοτημάτων αποτελεί επί 10ετίες δυσχερέστατο πρόβλημα. Μετά το πόρισμα-καταπέλτης ως προς τη διαχείριση και την αδιαφάνεια αυτών, του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή, ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία συνέταξε πόρισμα, το οποίο και απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών, τον οποίο και θα επισκεφθούμε για να του γνωστοποιήσουμε τις θέσεις μας.
ΣΤΕΓΗ
Η δημιουργία της Ηπειρωτικής Στέγης αποτελεί όραμα και διεκδίκηση δεκαετιών της ηπειρώτικης αποδημίας. Καρπός των διεκδικήσεων μας υπήρξε η παραχώρηση το 1996, στο κτήμα του υπουργείου Γεωργίας στο Μαρούσι, έκτασης περίπου 4 στεμμάτων κατά χρήση. Παραχώρηση, για την οποία η ΠΣΕ πλήρωσε στο Δημόσιο, από τα πενιχρά οικονομικά της, πολλά εκατομμύρια δραχμές.
Έκτοτε, όμως, η δυνατότητά μας να προχωρήσουμε δυναμιτίστηκε με διάφορες προφάσεις και πολλούς τρόπους. Το τελευταίο «σκηνικό αυτού του θεάτρου» παίχθηκε το 2009, όταν στη σύσκεψη την Πέμπτη 6/2/2009 στην οποία πήραμε μέρος με πολυμελή αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΠΣΕ, ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου, παρουσία του κ. Μπέζα, εκπροσώπων της ΚΕΔ και του Δήμου Αμαρουσίου, δεσμεύθηκε ότι η ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου) θα κατασκευάσει το κτίριο της ΠΣΕ. Έδωσε μάλιστα εντολή να ετοιμασθεί μέχρι τέλους Μαρτίου 2009 το σχετικό μνημόνιο ΚΕΔ – ΠΣΕ.
Συμφωνήσαμε δε, για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες, να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από εκπροσώπους της ΚΕΔ, του Δήμου Αμαρουσίου και της ΠΣΕ. Η ΠΣΕ αμέσως όρισε τους εκπροσώπους της. Όμως η συνέχεια αποδείχθηκε απογοητευτική. Η ομάδα εργασίας δεν συγκλήθηκε ποτέ και μετά από 4 μήνες ξαφνικά κληθήκαμε να συναντήσουμε τον πρόεδρο της ΚΕΔ «το συντομότερο δυνατόν» για να τελειώσει το ζήτημα. Πράγματι ανταποκριθήκαμε αμέσως (για πολλοστή φορά) και αντιπροσωπεία μας συνάντησε στα γραφεία της ΚΕΔ την Πέμπτη 28/5/2009 τον Πρόεδρο της ΚΕΔ κ. Φωτόπουλο και το σύμβουλο κ. Μητρόπουλο. Μας ανακοινώθηκε η υπαναχώρηση του Δήμου Αμαρουσίου στα όσα είχε συμφωνήσει με την ΚΕΔ και ότι η πρόταση της ΚΕΔ προς την ΠΣΕ ήταν να κατασκευάσει η ΚΕΔ στην παραχωρημένη έκταση (ή αλλού) κτίριο 2.000m2 με τις χρήσεις που η ΠΣΕ έχει ήδη προδιαγράψει και στη συνέχεια να παραχωρηθεί στην ΠΣΕ. Προϋπόθεση βεβαίως η συμφωνία της ΠΣΕ για άρση της παραχώρησης του οικοπέδου.
Από μέρους μας τονίσαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ηπειρώτικη οργάνωση να αποδεχθεί αλλαγή του χώρου. Αν και οι αλλεπάλληλες αλλαγές στις διαδικασίες μάς έχουν καταστήσει πολύ επιφυλακτικούς, δεχθήκαμε, εφ’ όσον βεβαίως υπάρξει η σχετική νομική κατοχύρωση, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για κατασκευή του κτιρίου από την ΚΕΔ και να παραχωρηθεί μετά την κατασκευή στην ΠΣΕ. Αυτή ήταν και η τελευταία δέσμευση της πολιτείας απέναντί μας, χωρίς έκτοτε, όπως συνήθως, να έχει προχωρήσει κάτι. Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα μας η υλοποίηση της δέσμευσης αυτής και άμεσα θα επισκεφθούμε την ΚΕΔ και τον αρμόδιο υπουργό. Τα πιθανά ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για τέτοιες υποσχέσεις, δεν θα μας πτοήσουν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Αν και αυτός ο τομέας θα αναπτυχθεί λεπτομερειακά στον οικονομικό απολογισμό, ωστόσο εδώ ας μας επιτραπεί να επισημάνουμε τις βασικές αρχές και τις κατευθύνσεις της πολιτικής μας στο συγκεκριμένο τομέα. Η ιεράρχηση των αναγκών, η μεθοδικότητα και η πλήρης διαφάνεια αποτέλεσαν τα κύρια χαρακτηριστικά διαχείρισης των οικονομικών μας. Οι πόροι μας βασίστηκαν κυρίως στις όποιες χορηγίες ιδιωτών ή σχετικών φορέων, μιας και η ενίσχυση, ακόμα και για πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, από την πολιτεία υπήρξε μηδαμινή. Επιχορηγήθηκε η Συνομοσπονδία μας από το υπουργείο Πολιτισμού για δύο εκδηλώσεις του 2010 με το ποσό των είκοσι χιλιάδων ευρώ, τα οποία και θα εισπράξουμε προσεχώς.
Κατά τα άλλα εύκολα σπαταλώνται πακτωλοί εκατομμυρίων ευρώ στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής, ενώ πολύ δύσκολα και μίζερα διατίθενται πόροι στην οργάνωσή μας, λες κι εμείς δεν παράγουμε πολιτισμό. Αυτό το καθεστώς, αυτού του τρόπου της επιχορήγησης δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί δεν τιμά ούτε την πολιτική ούτε τους πολιτικούς. Εμείς θα επανέλθουμε και θα πιέσουμε το υπουργείο Πολιτισμού να δεχθεί για συζήτηση και καθιέρωση μέτρων θεσμικού χαρακτήρα, έτσι ώστε οι επιχορηγήσεις του να διέπονται από αντικειμενικά κριτήρια και έλεγχο. Αυτό δεν σημαίνει πως παραιτούμαστε της πάγιας επιδίωξής μας για οικονομική ενίσχυση μέσω των ηπειρώτικων κληροδοτημάτων, αν και εφόσον υπάρχει διάταξη στη βούληση κάποιου διαθέτη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2011-2012
Προγραμματισμός 2011-2012
Ο προγραμματισμός της πολιτιστικής δράσης της Π.Σ.Ε. για την περίοδο 2011-2012 φιλοδοξεί να αναβαθμίσει αποφασιστικά την προσφορά και το έργο της. Ο προγραμματισμός συμπεριλαμβάνει κύκλους εκδηλώσεων, αυτοτελείς εκδηλώσεις και αφιερώματα. Κατά σειρά προτεραιότητας έχουν προγραμματιστεί τα ακόλουθα:
-Εκδήλωση προς τιμήν του Ηπειρώτη τραγουδιστή και παλαίμαχου στελέχους της Αποδημίας Στέλιου Μπέλλου στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, με τη συμμετοχή και της χορωδίας της Π.Σ.Ε.
-Εκδρομή κι εκδήλωση μνήμης και πολιτισμού στο Φραγκοκάστελο της Κρήτης, σε συνεργασία με το Δήμο Σφακίων και την Παγκρήτια Ομοσπονδία
-Μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Θέατρο Πέτρας. Μια παραγωγή της Π.Σ.Ε. που θα προταθεί για παρουσίαση και σε περιφερειακούς Δήμους της Αττικής, αλλά και σε Δήμους της Ηπείρου σε εκδηλώσεις με φθηνό εισιτήριο, ελπίζοντας και στην τόνωση των οικονομικών της Συνομοσπονδίας 27-30 Ιουλίου: «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2011»
Το δεύτερο βήμα του νέου πολιτιστικού, περιβαλλοντικού θεσμού με το οποίο η Πανηπειρωτική δίνει ενεργό και δημιουργικό παρόν στην καρδιά του καλοκαιριού στο γενέθλιο τόπο μας,, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στη νεολαία μας, τους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς. Ο προγραμματισμός και η προετοιμασία του τετραήμερου κύκλου εκδηλώσεων έχει ήδη ξεκινήσει από τον Έφορο Πολιτισμού και θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής συνεδρίασης της Πολιτιστικής Επιτροπής στις αρχές Απριλίου, καθώς και αντικείμενο επαφών, συνεργασιών και συσκέψεων στην Ήπειρο μέσα στον Απρίλιο. Θα συγκροτηθεί Οργανωτική Επιτροπή με τακτική, συλλογική λειτουργία. Πρόθεσή μας είναι η συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς της Ηπειρώτικης Αποδημίας (Αδελφότητες και Συλλόγους) για την καλύτερη προετοιμασία των εκδηλώσεων και τη μαζικότερη συμμετοχή σε αυτές.
Τον Οκτώβριο ξεκινά ένας νέος κύκλος εκδηλώσεων:
«ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ»
Εκδηλώσεις τιμής και προβολής του έργου, της διαδρομής και της προσφοράς κορυφαίων πρωτομαστόρων της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης. Όπως ΠΕΡΙΚΛΗΣ, ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ και ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ, ΧΑΛΙΓΙΑΝΝΗΔΕΣ, ΠΑΝΟΥΣΑΚΟΣ και ΧΑΛΚΙΑΔΕΣ της Κόνιτσας
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: «ΗΠΕΙΡΟΣ, ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ»
Ξεχωριστή θέση στον πολιτιστικό προγραμματισμό της Π.Σ.Ε. κατέχει το πρωτότυπο αφιέρωμα «Ήπειρος, Ηπειρώτες και Κινηματογράφος». Μια εβδομάδα προβολών, σε κεντρικό κινηματογράφο της Αθήνας, ταινιών Ηπειρωτών σκηνοθετών αλλά και ταινιών που γυρίστηκαν ή προβάλλουν την Ήπειρο. Το κινηματογραφικό αφιέρωμα διοργανώνεται με τη στήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας. Η προβολή ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους, θα συνοδευθεί από συζήτηση με τους σκηνοθέτες τους, την παρουσίασή τους από κριτικούς, τη διοργάνωση συζήτησης και έκθεσης φωτογραφίας και αφίσας, καθώς και με μικρά μουσικά δρώμενα.
Θα επιδιώξουμε το κινηματογραφικό αφιέρωμα, με μικρότερη διάρκεια, να περιοδεύσει στην Ήπειρο και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, σε συνεργασία με Κινηματογραφικές Λέσχες και τους κατά τόπους Συλλόγους Ηπειρωτών. Το αφιέρωμα θα διοργανωθεί το Δεκέμβριο του 2011
«ΠΙΤΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2012»
Επίσης προτείναμε στην ΕΡΤ να παράγει σε συνεργασία με την ΠΣΕ δεκα εφτά ντοκυμαντέρ μεγάλου μήκους τα οποία θα αναφέρονται και θα προβάλλουν τα μοναστήρια και τα ασκηταριά της Ηπείρου. Επ’ αυτού αναμένουμε απάντηση από τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ.
Τέλος καίρια θέση στον προγραμματισμό της Δράσης της ΠΣΕ κατέχει η δραστηριοποίησή της στο χώρο της νεολαίας. Επιτακτική σ’ αυτή την κατεύθυνση, κρίνεται η ενεργοποίηση, η τακτική και μαζική λειτουργία της επιτροπής νεολαίας, η διαδικτύωση και η στελέχωσή της με τους νέους που συμμετέχουν στα Δ.Σ. των αδελφοτήτων και συλλόγων. Μια τέτοια ποιοτική αναβάθμιση στη δουλειά της Συνομοσπονδίας στη νέα γενιά, μπορεί και αξίζει να κατατείνει στη δημιουργία του συμβουλίου νέων αποδήμων Ηπειρωτών που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της ΠΣΕ, ανανεώνοντας τη λειτουργία της, μπολιάζοντας με το σφυγμό των νέων μας, το σύνολο των δράσεων και των εκδηλώσεών μας. Στην αναβάθμιση της δουλειάς μας στη νέα γενιά κρίνεται η δυνατότητα της ΠΣΕ να ονειρεύεται και να δημιουργεί το μέλλον της. Και γι’ αυτό ο προγραμματισμός της δράσης μας, σε όλους του τομείς, πρέπει να συμπεριλαμβάνει σαν ουσιαστικό, απαράβατο θα έλεγα κριτήριο τη δημιουργική συμμετοχή της νεολαίας μας.
Εκ μέρους του Δ.Σ.
ο πρόεδρος της ΠΣΕ
Γιώργος Οικονόμου