Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης στη Νεοκαισάρεια του Δήμου Ιωαννιτών

Ξεχωριστή σημασία στην αλληλεγγύη προσδίδει η ανταπόκριση και ο τρόπος με τον οποίο αγκαλιάζουν το -αρχόμενο από δεκαετίας και πλέον- Οδοιπορικό Υγείας, οι κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων που το φιλοξενούν. Εύγλωττο παράδειγμα και συνάμα πρότυπο συναισθηματικών εκδηλώσεων ενδιαφέροντος αποτέλεσε η Νεοκαισάρεια, με τους κατοίκους της να γεμίζουν ασφυκτικά την αίθουσα του Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου, υποδεχόμενοι το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, το οποίο φιλοξενήθηκε στο ομώνυμο χωριό με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου, ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση του Δημάρχου κ. Θωμά Μπέγκα. 
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων. 
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος κ. κ. Μάξιμος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ευχόμαστε το Οδοιπορικό να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη και ευχαριστούμε τον κ. Στέφανο Φούσα και τους συνεργάτες του για την προσφορά τους, το έργο που επιτελούν για δέκα –τουλάχιστον- χρόνια αλλά και τις θυσίες που κάνουν, διότι πραγματικά πιάνουν τόπο, με τις πολύτιμες πληροφορίες σε θέματα πρόληψης, που δίνουν στους πολίτες». 
«Τόπο με ιστορία, παραδόσεις και προσφορά» χαρακτήρισε τη Νεοκαισάρεια ο εμπνευστής της αλληλεγγύης και πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας, τονίζοντας: «Πριν από δέκα χρόνια σκεφτήκαμε με το γιατρό να προβούμε σε μία κίνηση αλληλεγγύης που εξυπηρετεί τρεις σκοπούς, κατά πρώτο λόγο να στηρίξουμε το λαό μας με τη βοήθεια και άλλων φορέων όπως ο ιατρικός σύλλογος, η εκκλησία, να συμπαρασταθούμε στο συνάνθρωπό μας, κατά δεύτερο να βοηθήσουμε με προσφορά υλικού, φαρμακευτικού ή άλλου, όπου υπάρχει ανάγκη και κατά τρίτο να παρασχεθεί προληπτική ιατρική σε γλώσσα κατανοητή. 
Το έργο έχει υλοποιηθεί σε πολλά χωριά την τελευταία δεκαετία αλλά και στη Βόρειο Ήπειρο, όπου προετοιμάζουμε και την εξέταση παιδιών, μετά την  εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών». Στην ενότητα της αλληλεγγύης συμμετείχε και ο Επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Γεώργιος Μποροδήμος, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το έργο που επιτελεί για τους πολίτες ο γιατρός αλλά και ο Σεβασμιότατος». 
Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Θεμιστοκλής  Γιώτης εκ μέρους του Τοπικού Συμβουλίου και η Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Νεοκαισάρειας κ. Αναστασία Παπάζογλου, η οποία υπογράμμισε ακόμη: «Καλωσορίζουμε στο χωριό μας τον καθηγητή και τους συνεργάτες του και τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας γιατί έχουμε ανάγκη και τις γνώσεις σε θέματα πρόληψης που μας προσφέρουν αλλά και την ευλογία του Δεσπότη».
Ο Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Ε. Κραψητών - Καππαδόκων κ. Γιώργος Ευθυμίου ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τόνισε: «Εύχομαι πάντα να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις γιατί τις έχουμε ανάγκη». Στο τέλος της ημερίδας, ο αιδεσιμώτατος π. Βασίλειος Κόκκορης ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Ιωαννίνων, τον π. Υπουργό, τον Επ. Καθηγητή Καρδιολογίας και τους επιστημονικούς συνεργάτες του αλλά και τους ενορίτες αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται κοντά στην εκκλησία». 
Στην ενότητα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο αιδεσιμότατος Μιχαήλ Χ. Χρυσέλης,  Επιμελητής Β΄ Γυναικολογίας ΕΣΥ («Πρόληψη στη γυναικολογία»), η Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρος («Θλίψη και κατάθλιψη»), η Σοφία Ζουρούδη, Νευρολόγος («Άνοια: Νόσος ή φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης;»), ο Απόστολος Καλοφύρης, Γενικός ιατρός Κ.Υ. Δελβινακίου («Εκτίμηση και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών»), η Παρασκευή  Κίτσου, Χειρουργός-Οδοντίατρος («Οδοντιατρική πρόληψη στην παιδική ηλικία»), 

ο δρ. Αθανάσιος Μαργαρίτης, Αναισθησιολόγος - Εντατικολόγος E.K.A.B. («Ορισμοί και προβληματισμοί στην πρόληψη»), η δρ. Έφη Μάρκου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος («Δερματικός Καρκίνος»), ο Γεώργιος Παπανικολάου, Περιοδοντολόγος - Χειρουργός Οδοντίατρος (Οδοντιατρική πρόληψη και  χρόνιες συστηματικές ασθένειες»), η Βάια Θ. Ρούντου - Υφαντή, Χειρουργός Οφθαλμίατρος («Τα συχνότερα οφθαλμολογικά προβλήματα»), ο Αθανάσιος Σιώλος, Ενδοκρινολόγος, Επικουρικός Ιατρός ΠΓΝΙ («Σακχαρώδης διαβήτης και άσκηση»), η Σίσυ Τασολάμπρου, Ειδική Γαστρεντερολόγος-Ενδοσκόπος («Πρόληψη καρκίνου πεπτικού σωλήνα»), η Λαμπρινή Τάτση, Γενικός Γιατρός, («Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας») ο Κίμων Τσουκανέλης, Χειρουργός Ουρολόγος («Παθήσεις κύστεως και νεφρών - Υπερπλασία του προστάτη»), ο Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος («Νομική προστασία στην υγεία») και ο Σταύρος  Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο – Πρόληψη του εθισμού»).