Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος βραβεύει την Αδελφότητα Κρυονερίου (Λιμπόβου) Φιλιατών Θεσπρωτίας, για την εν γένει προσφορά και δράση της και τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες.

''Πίτα του Ηπειρώτη 2018''. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος βραβεύει την Αδελφότητα Κρυονερίου (Λιμπόβου) Φιλιατών Θεσπρωτίας, για την εν γένει προσφορά και δράση της και τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες.

Λίγα λόγια για την Αδελφότητα.
Πάνε τέσσεριςδεκαετίες από τότε που είκοσι πέντε χωριανοί, μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών, αποϕάσισαν την 20 Μαΐου 1975 την ίδρυση της Αδελϕότητας Κρυονερίου (Λιμπόβου) «Καλόγερος Σαμουήλ» με έδρα την Αθήνα. Λίγο αργότερα εγκρίθηκε με απόϕαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών το καταστατικό της αδελϕότητάς μας. Το έτος 2008 τροποποιήθηκε το καταστατικό μας και προβλέϕθηκε ότι μέλη της αδελϕότητάς μας μπορεί να είναι και οι συγχωριανοί μας που δεν κατοικούν μόνιμα στην Αθήνα, πράγμα που απαγορευόταν ρητά μέχρι τότε από το προηγούμενο καταστατικό.
Η πρώτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της αδελϕότητάς μας έλαβε χώρα την 21-3-1976, κατά την οποία εκλέχθηκε το πρώτο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρό του Αριστείδη Μαρκατσέλη, που συγκροτήθηκε ως σώμα την 4-4-1976. Τόσο το διοικητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Αριστείδη Μαρκατσέλη, όσο και τα επόμενα διοικητικά συμβούλια που ανέλαβαν στη συνέχεια τη διοίκηση της αδελϕότητας μας, υπό την προεδρία (κατά τη σειρά της θητείας τους) των Ελευθερίου Καίσαρη, Ιωάννη Στεργίου, Κωνσταντίνου Ντούρου, Δημητρίου Μαγγόπουλου, Σωτηρίου Ζιάκα, Γρηγορίου Ζιάκα, Γεωργίου Ντούρου και Μηνά Μαγγόπουλου) εργάστηκαν με πολύ ζήλο, αυταπάρνηση και αποϕασιστικότητα για την ευόδωση των σκοπών της αδελϕότητάς μας.
Η Αδελϕότητά είναι σήμερα μέλος της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, καθώς και μέλος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, διατηρεί δε αδερϕικές σχέσεις με τις περισσότερες αδελϕότητες και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μουργκάνας.

Η Αδελϕότητα από την ίδρυσή της αγωνίστηκε και αγωνίζεται, κάτω από δύσκολες συνθήκες, να κρατήσει ζωντανό το χωριό μας. Κλείνει αισίως 40 χρόνια συνεχούς δράσης και προσϕοράς και έχει να επιδείξει μεγάλο και σπουδαίο έργο. Η διάνοιξη δρόμων (παρακλαδίων), η κατασκευή αρδευτικών έργων, η τοποθέτηση κεντρικής κεραίας αναμετάδοσης τηλεόρασης, η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης, η κατασκευή στάσεων λεωϕορείου, η οικονομική ενίσχυση αναξιοπαθούντων συγχωριανών, η συμβολή για τη διαμόρϕωση των εξωτερικών χώρων του Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το ετήσιο πανηγύρι τον δεκαπενταύγουστο στο χωριό μας, η έκδοση ημερολογίων, η οργάνωση εκδρομών και ϕυσικά η ανέγερση του ξενώνα μας που αποτελεί το κόσμημα του χωριού μας, αποτελούν μερικά μόνο από τα σημαντικά έργα και δραστηριότητες της αδελϕότητάς μας.
Και στις μέρες μας όμως η Αδελϕότητά δεν παραμένει αδρανής, αλλά είναι παρούσα και συνεχίζει να αγωνίζεται για το χωριό μας. Οι πρόσϕατες ενέργειές μας, όπως η ανέγερση της πέτρινης βρύσης, η ανέγερση πέργκολας στο παρεκκλήσι του Αϊ Λιά, ο εξωραϊσμός του ξενώνα μας και η αντικατάσταση του εξοπλισμού του, αλλά και η συμβολή μας στην ανάπλαση της πλατείας του χωριού μας, η δωρεάν διανομή στους μαθητές και ϕοιτητές που κατάγονται από το χωριό μας, του βιβλίου «Ό,τι θυμιέμαι» του Αποστόλη Ζέρβα, και στα μικρότερα παιδιά μπλουζών και καπέλων με την επιγραϕή «Αγαπώ το Λίμποβο», η δωρεάν διανομή σε όλους του συγχωριανούς μας ημερολογίων, καθώς και, πρόσφατα, η λειτουργία λαογραφικού μουσείου, αποτελούν δείγματα της συνεχούς προσπάθειας της αδελϕότητάς μας.
Με την ιστοσελίδα της, η Αδελϕότητά αποσκοπεί να ενημερώνει άμεσα τα μέλη της για τις εκδηλώσεις και δραστηριότητές της, να συσϕίξει τις σχέσεις των αποδημούντων, εντός και εκτός Ελλάδος, συγχωριανών με την αδελϕότητά, αλλά και μεταξύ τους, καθώς και να κρατήσει ζωντανό και αμείωτο το ενδιαϕέρον των Λιμποβιτών και Λιμποβιτισσών για το χωριό μας, το πολυαγαπημένο Λίμποβο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Μηνάς Μαγγόπουλος (Πρόεδρος)
Σοφία Τσουκαλά (Αντιπρόεδρος)
Ευάγγελος Σοκολάκης (Γενικός Γραμματέας)
Ευάγγελος Κωνσταντίνου (Ταμίας)
Χρήστος Δήμου (Τακτικό μέλος)
Αγγελική Σκεύη (Τακτικό μέλος)

Ανδρέας Στεργίου (Τακτικό μέλος)