Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για γέφυρα Πλάκας, έρευνες για υδρογονάνθρακες, προστασία φέτας

Περιφέρεια και τοπικοί φορείς έβαλαν τα «θεμέλια» για την αναστήλωση της γέφυρας Πλάκας
Η πορεία των εργασιών για την αναστήλωση της γέφυρας Πλάκας, εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Υπουργείο Πολιτισμού, παρουσία της Υπουργού κ. Λυδίας Κονιόρδου, του Γ.Γ. Υποδομών κ. Γεωργίου Δέδε, του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και εκπροσώπων από τη Γενική Γραμματεία Νεωτέρων Μνημείων, του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου, του Ε.Μ.Π. και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης οι εργασίες που είχαν αναλάβει οι τοπικοί φορείς, παραδίνονται πλέον στο Υπουργείο ώστε να μπορέσει να ξαναστηθεί το γεφύρι της Πλάκας. «Θεωρώ- υπογράμμισε- ότι αυτές οι ενέργειες που έγιναν, ήταν το βασικότερο έργο για την αναστήλωση».
 Πρόσθεσε δε ότι χάρη στην άμεση παρέμβαση Περιφέρειας και των τοπικών φορέων σώθηκε το Δυτικό βάθρο, καθώς η μελέτη είχε παραδοθεί στις 12 Οκτωβρίου και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν αρχές Νοεμβρίου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν αρχίσουν οι ισχυρές βροχοπτώσεις.
 «Από εδώ και πέρα- συνέχισε ο Περιφερειάρχης-  θα αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και νομίζουμε ότι κάναμε όλα αυτά, τα οποία πλέον δίνουν το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι θα γίνει όπως ήταν πρώτα το γεφύρι».
 Τέλος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για τις έως τώρα εργασίες στη γέφυρα Πλάκας: «Ιδιαίτερα τον κ. Σμύρη, που ήταν επικεφαλής σε αυτή την ομάδα, που πήρε τις πρωτοβουλίες, και στα συνεργεία που ήταν επί τόπου, είτε αυτός ήταν ο κ. Πλιακοπάνος είτε ο κ. Αλέξης, και επίσης στην εταιρεία που μας βοήθησε με τις ειδικές γνώσεις που παρείχε».
Ανακοίνωσε δε την πρόθεσή του να διοργανωθεί ειδική τελετή για αυτούς, κατά την οποία θα παρουσιαστούν και οι εργασίες που έγιναν στα δύο χρόνια για να στηθεί το γεφύρι.


Ενιαία η θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος για τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων
Την ενιαία αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τις έρευνες για την ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα ζητήσει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Την απόφαση έλαβε το Διοικητικό της Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Περιφερειάρχες ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ενημερώσουν το Υπουργείο για προβλήματα που άρχισαν να προκαλούνται από κάποιους πολίτες σε περιοχές που πρόκειται να γίνουν έρευνες.
«Εμείς ως Περιφέρεια Ηπείρου-συνέχισε- έχουμε γνωμοδοτήσει θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους και δεν έχουμε άλλη εμπλοκή με το θέμα, καθώς η έγκριση και ο διαγωνισμός γίνεται από το Υπουργείο.
Ένα όμως θέμα που έχει προκύψει και δεν έχει λάβει υπόψη το Υπουργείο είναι το εξής: μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών πολύς κόσμος συνειδητοποιεί ότι οι ιδιοκτησίες τους πλέον δεν είναι δικές τους.  Με το νόμο,  κατά τεκμήριο αυτές ανήκουν στο δημόσιο  και εκεί δημιουργείται μια τριβή που εκμεταλλεύονται κάποιοι και  λένε  διάφορα.
Μπορεί να ήταν άλλα τα προβλήματα στη Χαλκιδική και θεωρώ ότι έχει υποχρέωση το Υπουργείο, όλοι οι φορείς της διοίκησης και της κυβέρνησης να ενημερώσουν σωστά τον κόσμο και να μην τον αφήνουν βορά σε ανθρώπους, που δεν έχουν κανένα δικαίωμα να έρθουν σε εμάς τους Ηπειρώτες, οι οποίοι και ξέρουμε τις μας γίνεται και δεν είμαστε από αυτούς στους οποίους μπορούν εύκολα να περάσουν μηνύματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Η ΕΝΠΕ ομόφωνα αποφάσισε να θέσει το θέμα στο Υπουργείο και να αποφασίσει  αυτό  για τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί,  για το τι μέλλει γενέσθαι και  με σοβαρή συζήτηση με τον κόσμο να πει την αλήθεια».
Νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση της φέτας ως προϊόν Π.Ο.Π. ζήτησε εκ νέου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου
Την αναγκαιότητα να προωθηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την διασφάλιση της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα «μετονομασίας» λευκού τυριού σε φέτα.
Όπως εξήγησε σήμερα σε δηλώσεις του, υπάρχουν περιπτώσεις εισαγωγής πρόβειου γάλακτος- που δεν απαγορεύεται- από το εξωτερικό. Αυτό τυροκομείται σε τυροκομεία της Ελλάδος, εξάγεται ως «λευκό τυρί», αλλά στη συνέχεια έχοντας προδιαγραφές «φέτας» πωλείται τελικά ως φέτα.
«Αυτό-ανέφερε ο Περιφερειάρχης- έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται μια απάτη σε βάρος και της χώρας μας, της οποίας  η φέτα είναι προϊόν ΠΟΠ και απαιτεί οπωσδήποτε ελληνικό γάλα από τις περιοχές μας, που έχουν μοναδικό φυτικό βασίλειο. Όλες  αυτές οι πράξεις  είναι σε βάρος των παραγωγών του πρόβειου γάλακτος, συμπιέζουν τις τιμές με αποτέλεσμα να μη καλύπτεται το κόστος παραγωγής, ενώ εξαπατώνται τελικά και οι καταναλωτές εκτός Ελλάδος, οι οποίοι νομίζουν ότι αγοράζουν φέτα, αλλά  αγοράζουν λευκό τυρί που δεν  έχει σχέση με το ΠΟΠ προϊόν της χώρας μας».
Η πρόταση που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Περιφερειάρχης, συνίσταται στην αφαίρεση του δικαιώματος να παράγει προϊόντα ΠΟΠ  οποιαδήποτε επιχείρηση εισάγει γάλα από το εξωτερικό.
«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό  και ως Περιφερειάρχης Ηπείρου που με ενδιαφέρει η σωστή αντιμετώπιση των κτηνοτρόφων αλλά και η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα», κατέληξε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr