Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Δήμος Πωγωνίου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η καρδιολογική ημερίδα στη Βήσσανη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετείχαν οι κάτοικοι και επισκέπτες της Βήσσανης στην ιατρική ημερίδα πρόληψης που πραγματοποιήθηκε στο πρώην Αρρεναγωγείο του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος Πωγωνίου, όπως αποτυπώθηκε τόσο από την παρουσία τους εντός και εκτός της αίθουσας -που φιλοξένησε την επιστημονική εκδήλωση- όσο και από τον καταιγισμό ερωτήσεων που έθεσαν στους εισηγητές, στο κλείσιμο της ημερίδας, άνθρωποι όλων των ηλικιών.
Η Βήσσανη Πωγωνίου αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό στο συνεχιζόμενο οδοιπορικό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Μελβούρνη, Σίδνευ, Κάλυμνος, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Ναύπλιο, Βριλήσσια, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Κόνιτσα, Πράμαντα, Μέτσοβο, Ξάνθη κ.α.) με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Στέφανο Φούσα, καταδεικνύοντας έμπρακτα το δικαίωμα στην ενημέρωση και στην υγεία των κατοίκων ακριτικών περιοχών.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας, συντόνισε την ημερίδα, στο πλαίσιο της στοχευμένης προσπάθειας που έχει αναλάβει επιτυχώς τα τελευταία χρόνια για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών σε θέματα πρόληψης υγείας, κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και άλλων τομέων ευρύτερου ενδιαφέροντος με στόχο τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. «Υγιής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης» για τον κ. Στέφανο Φούσα, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση του κ. Γρηγόρη Άρμπιρου, Προέδρου της Πανπωγωνισιακής Ομοσπονδίας, και σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη διοργάνωσαν από κοινού την ιατρική ημερίδα πρόληψης. Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της επιτυχημένης εκδήλωσης πραγματοποίησε ο κ. Κωνσταντίνος Νικολάου, Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Βήσσανης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στους συμμετέχοντες. «Μας κάνει περήφανους η πρωτοβουλία του κ. Στέφανου Φούσα, που έχουμε την τιμή να είναι από την περιοχή μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου, υπερθεματίζοντας τη σημασία της πρόληψης για τους κατοίκους του Δήμου. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μάτσιας, υπεύθυνος για θέματα Πολιτισμού.
Ο εμπνευστής της ιδέας για ένα οδοιπορικό αλληλεγγύης κ. Αντώνης Φούσας, πρώην Υπουργός, αναφέρθηκε στους λόγους που υπαγόρευσαν τη συγκεκριμένη εκστρατεία ενημέρωσης, στην υποχρέωση όλων να σκέφτονται ο ένας τον άλλον, αλλά και στη συνεργασία για το σχεδιασμό της προσπάθειας με άλλους επιστήμονες όπως ο κ. Ελευθέριος Γείτονας. Ειδικότερα, ο κ. Αντώνης Φούσας τόνισε: «Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όλοι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και να ακολουθούμε το παράδειγμα των μεγάλων Εθνικών Ευεργετών που ενσάρκωσαν την έννοια της αλληλεγγύης». Ο κ. Γρηγόρης Άρμπιρος, Πρόεδρος της Πανπωγωνισιακής Ομοσπονδίας,  χαρακτήρισε πρωτόγνωρη για το χωριό και την ευρύτερη περιοχή την προσπάθεια που έχει επωμιστεί ο κ. Φούσας και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον «αγώνα του Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ως Πωγωνήσιου για προσφορά» στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Από το πάνελ των ομιλητών, η κ. Ευθαλία Στεφανάκη, ιατρός αλλεργιολόγος και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, αναφέρθηκε με αξιοσημείωτη ενάργεια, στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των νυγμάτων από υμενόπτερα (σφήκες, μέλισσες, κ.α.). Ο κ. Αποστόλης Μπίσας, Διευθυντής Ουρολογίας στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, αναφέρθηκε στην πρόληψη της νεοπλασίας του προστάτη, στην καθοριστική σημασία της συνεκτίμησης των ποσοστών αναφοράς ανά ηλικιακή ομάδα, στην κρίσιμη ηλικία των 50-75 ετών, στις διαγνωστικές τεχνικές (κλινική εξέταση, PSA, υπέρηχος), καταλήγοντας ότι η νόσος διαγιγνώσκεται, προλαμβάνεται και θεραπεύεται. Σε κλινικές ουρολογικές περιπτώσεις των γυναικών αναφέρθηκε ο κ. Ηλίας Παππάς, Επιμελητής Ουρολογίας του ΠΓΝ Ιωαννίνων, επισημαίνοντας ότι η συχνουρία στις γυναίκες δεν οφείλεται πάντα σε ουρολοιμώξεις και πρόπτωση μήτρας και υποδεικνύοντας την ανάγκη συχνά να πραγματοποιηθούν ειδικές εξετάσεις (γενική ούρων, ουροκαλλιέργεια, αντιβιόγραμμα).
Ο κ. Γεώργιος Παπανικολάου, χειρούργος οδοντίατρος-περιοδοντολόγος-εμφυτευματολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας επισήμανε τους κινδύνους που συνεπάγεται η αμέλεια για την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας και υπέδειξε τρόπους πρόληψής τους, με την υιοθέτηση τριών απλών συνηθειών. Σε μία ασθένεια της εποχής μας, τον εθισμό στο διαδίκτυο που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα, αναφέρθηκε ο κ. Σταύρος Σταύρου, μεταπτυχιακός ερευνητής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δικλείδες ασφαλείας που μπορούν να εξασφαλίσουν οι γονείς για τα παιδιά τους πριν από την νηπιακή ηλικία αλλά και μετέπειτα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.
Ο κ. Σπύρος Βασιλείου, οικονομολόγος, ανάλυσε τεχνικές αξιοποίησης της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές αλλά και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες του Δήμου Πωγωνίου. Η κ. Σοφία Καλανταρίδου, -μοναδική στη χώρα- καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας-Στείρωσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των παραγόντων κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι πλέον η πιο συχνή αιτία θανάτου στις γυναίκες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, επισήμανε τη σημασία της πρόληψης για τις νεοπλασίες του μαστού και της μήτρας.
Τη σκυτάλη των επιστημονικών τοποθετήσεων έδωσε ο κ. Φούσας στην κ. Έφη Μάρκου,  ιατρό δερματολόγο-αφροδισιολόγο, Διευθύντρια του Norsk Legesenter της Νορβηγίας, η οποία αναφέρθηκε στους τρόπους πρόληψης της νεοπλασίας του δέρματος, στην καταλυτική σημασία της ηλιοπραστασίας, στους κινδύνους του σολάριουμ και ιδιαίτερα στο επίκαιρο θέμα των τατουάζ, τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τον ανθρώπινο οργανισμό και έχουν ήδη απαγορευτεί σε χώρες της Ε.Ε. Την κήρυξη της λήξης των εργασιών της εκδήλωσης έκανε ο κ. Στέφανος Φούσας, με την εισήγησή του για τους τρόπους πρόληψης του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του Αγγειακού Εγγεφαλικού Επεισοδίου (ΑΕΕ).

Τέλος σημαντική είδηση αποτέλεσε η ανακοίνωση της επικείμενης επιστημονικής συνεργασίας του κ. Στέφανου Φούσα με την καθηγήτρια κ. Σοφία Καλανταρίδου, για την υλοποίηση ενός συνολικού προγράμματος ενημέρωσης με θέμα «Γυναίκα και Καρδιά».