Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Τα εύσημα όλων έλαβαν οι Ηπειρώτες shefs-μάγειροι, που με την εκδήλωση-συμμετοχή «Η Γαστρονομία της Ηπείρου», στα πλαίσια του Πανηπειρωτικού Πανοράματος 2016'', κατενθουσίασαν τους επισκέπτες του Σταδίου Ταε Κβο Ντο, το διήμερο 5 και 6 Μαρτίου 2016

Μεγάλο και αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της θεμελίωσης ενός θεσμού μακράς πνοής αποτέλεσε το «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016» που συνδιοργάνωσαν η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας και η Περιφέρεια Ηπείρου, το Σάββατο και την Κυριακή 5, 6 Μαρτίου στο Στάδιο Ταέ Κβον Ντο. Ένα μεγάλο βήμα που αναβαθμίζει και διευρύνει τις συνέργειες που γεφυρώνουν την Αποδημία με τον γενέθλιο τόπο, συνταιριάζοντας Πολιτισμό, Παραγωγή και Αλληλεγγύη, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για το μέλλον.
Ένας πλουσιότατος, πολυθεματικός, πρωτότυπος και εμπνευσμένος κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων συνέθεσαν το πρόγραμμα του διημέρου, σε ένα πρωτοφανές οργανωτικό εγχείρημα τα τελευταία χρόνια. Σε μια εποχή με επιδεινούμενες και αλληλοτροφοδοτούμενες κρίσεις, σε ένα γενικευμένα εκδηλωσιακό διήμερο, σε ένα χώρο που για πρώτη φορά χαρτογραφήθηκε για τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες, η διοργάνωση του Πανοράματος έθεσε τον πήχη ψηλά και η ολοκλήρωσή του αποτελεί ένα σημαντικότατο, συλλογικό κεκτημένο. Προσέφερε, επίσης, πολύτιμο υλικό στο συλλογικό προβληματισμό για το θέμα της μαζικότητας.
Οι επισκέπτες συμμετείχαν στο ''Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016'' με παντάνασσες τις αισθήσεις, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα διαρκούς παραμονής στο χώρο, σε όλο το διήμερο.
Έτσι, με την προσφορά και τη συνδρομή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, που στελεχώθηκε στην εκδήλωση από Ηπειρώτες shefs-μαγείρους, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας Μίλτο Καρούμπα και τον επίτιμο Πρόεδρο και υπεύθυνο της Λέσχης για την περιφέρεια της Ηπείρου Τάσο Τόλη, από το Ζερβό της Πρέβεζας, που σε ένα εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο μαγείρευσαν Ηπειρώτικα Προϊόντα προσφέροντας δωρεάν εξαιρετικά εδέσματα στους χιλιάδες επισκέπτες κατακτώντας τον θαυμασμό και την ευαρέσκεια όλων όσων γεύτηκαν τις ηπειρώτικες παραδοσιακές και όχι μόνο γεύσεις.
Από το καλαίσθητο περίπτερο των Αρχιμαγείρων πέρασαν όλοι, επίσημοι και ανεπίσημοι και έφυγαν ευχαριστημένοι και από τα μαγειρευτά και ποικιλίες που απόλαυσαν, από τα επςελεγμένα προϊόντα που έφεραν οι ίδιοι, αλλά και προσέφεραν και οι εκθέτες των Ηπειρώτικων προϊόντων της έκθεσης
Τόσο οι επικεφαλείς της Λέσχης, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας Μίλτος Καρούμπας και ο επίτιμος Πρόεδρος και υπεύθυνος της Λέσχης για την περιφέρεια της Ηπείρου Τάσος Τόλης, όσο και οι άλλοι Ηπειρώτες shefs, Γιάννης Μανίκας, Αθανάσιος Βρεττός, Aντώνης Δότσιος, Kώστας Λίγδας και οι συνεργάτες τους, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αναδεικνύοντας την Ηπειρώτικη Γαστρονομία, που δυστυχώς είναι ακόμη στα αζήτητα. Και αυτό ήταν το ζητούμενο, τόσο για την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελάδος, όπως τόνισε ο Προεδρος της Γιώργος Δόσης όσο και για τους Ηπειρώτες shefs, να αναδειχτεί η ηπειρώτικη γαστρονομία και κουζίνα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καρχιμάνης που επισκέφτηκε την έκθεση των Αρχιμαγείρων και συνέφαγε με τον Πρόεδρο Γιώργο Δόση, τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή και τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο, τόνισε ότι μέσα στις προτεραιότητε;ς της Περιφέρειας, για την τουριστική προβολή της περιοχής είναι και η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ηπειρώτικης κουζίνας και γαστρονομίας.
Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης «Η Γαστρονομία της Ηπείρου» (παρασκευή εδεσμάτων ποιοτικών γεύσεων από προϊόντα των παραγωγών της Ηπείρου), ήταν.


Σάββατο 5-3-2016
 09:30 - 12:30'
Μαγειρική επίδειξη από προϊόντα των παραγωγών της Ηπείρου (παρουσίαση και μαγειρική επίδειξη από τον chef Γιάννη Μανίκα)
13:00 - 14:00'
«Μαέστρος της παράδοσης». Όλοι μαζί μια παρέα : Σε φιλικό κλίμα έμαθαν τη νέα γενιά να ζυμώνει ψωμί, να ανοίγει φύλλο και να κάνει πίτες. Ένας διατροφικός θησαυρός της Ηπείρου οι Πίτες μας (παρουσίαση και μαγειρική επίδειξη από τους Chef κους A. Δότσιο & K. Λίγδα)
14:15 - 16:00
Παρουσίαση τοπικών προϊόντων (θαλασσινά- αλίπαστα ) και συνταγών από το Δήμο Πρεβέζης (παρουσίαση & μαγειρική επίδειξη από τον chef Αθ. Βρεττό)
Κυριακή 6-3-2016
 09:30 - 12:15΄
 Παραδοσιακές συνταγές με τοπικά προϊόντα από την Ήπειρο (παρουσίαση και μαγειρική επίδειξη Α. Ιωάννου). Εργαστήρια γευστικών δοκιμών με ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα θεματολογία (π.χ. σπάνια παλαιωμένα τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα καπνιστά και τα κρασιά που τους ταιριάζουν, γευστικές αρμονίες).
12.30 - 14.00'
 Chef's table με κοινή συμμετοχή από:
1. Executive Chefs
 2. Παραγωγούς
3. Θεσμικοί φορείς
 Συμμετείχε ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας Μίλτος Καρούμπας και ο επίτιμος Πρόεδρος και υπεύθυνος της λέσχης για την περιφέρεια της Ηπείρου Τάσος Τόλης
 Στρογγυλό τραπέζι με τα εξής Θέματα συζήτησης
* Ο ρόλος των παραγωγών στη σύγχρονη γαστρονομία
* Οι ανάγκες των Chef σε προϊόντα του πρωτογενή τομέα
* Oι σύγχρονες γευστικές τάσεις παγκοσμίως.
 * «Το μέλλον της ελληνικής κουζίνας: τοπικές γεύσεις - μια νέα στρατηγική για την ανάπτυξη».
13:45-14:45'
Νέα trends στα πιάτα και νέα στησίματα πιάτων (μαγειρική επίδειξη) Μαγειρεύουμε με Γιαννιώτικα προϊόντα (shefs Λίγδας)
15:00 - 16.00΄΄
 Νέες γαστρονομικές τεχνικές, προϊόντα για σύγχρονες διατροφικές ανάγκες μαγειρεύουμε Ηπειρωτικά με πρωτογενή προϊόντα.
 (Μαγείρευσαν τα μέλη της ΛΑΕ Ηπείρου)
Αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τον υπεύθυνο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας για την Ήπειρο, Αναστάσιο Τόλη και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας-Chefs Club of Greece, για την μοναδική συμμετοχή και παρουσίαση, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Δόσης, αλλά και για το ότι μας έκαναν όλους, μύστες της Ηπειρώτικης γαστρονομίας και κουζίνας και να συγχαρούμε για τις προσπάθειες που κανουν για να αναδείξουν την Ήπειρο και τις γεύσεις τους, όλους τους Ηπειρώτες μάγειρους και κάλεσε την Περιφέρεια να συνδράμει περισσότερο το έργο τους