Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Πανελλήνια Κίνηση Ενεργών Πολιτών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη «ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ»: Αποφάσεις Δ.Σ. 30/1/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κίνησης έγινε συζήτηση για τη συμμετοχή του κόσμου και τη συμπλήρωση των υπερχιλίων υπογραφών στο ψήφισμα, τις  μη έγγραφες απαντήσεις στις επιστολές που είχαν αποσταλεί τον προηγούμενο μήνα και την παρωδία τη μέρα της υπόδειξης του αγωγού στη ΒΙΠΕ, στη σύνταξη επιστολής προς την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Θεσπρωτίας σχετικά με τη σύναψη σύμβασης με το Α.Π.Θ για το τοξικό φυτοπλαγκτόν στις εκβολές του Καλαμά, τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη συμβολή του στις μετρήσεις-αναλύσεις δειγμάτων του νερού του Καλαμά και την πραγματοποίηση παρέμβασης-διαμαρτυρίας στο χώρο της ΒΙΠΕ στις 12 του Φεβρουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα για την υπόδειξη του αγωγού, όπως μας είχε ζητηθεί από την Περιφέρεια και στην οποία είχαμε απαντήσει να ορίσει ημερομηνία με παρουσία χημικού της υπηρεσίας, δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα την περασμένη βδομάδα και κλείστηκε το ραντεβού. Από την πλευρά της Περιφέρειας εμφανίστηκε μια τριμελής αντιπροσωπεία χωρίς χημικό και χωρίς συστάσεις- πλην ενός- και η υπεύθυνη άρχισε να λέει διάφορα  όπως”μα τι θέλετε, να τους κλείσετε;” Στην απάντηση των μελών του Δ.Σ. που ήταν παρόντες πως αυτό που θέλουμε δεν είναι να κλείσουμε κανένα αλλά να εφαρμόζεται η νομοθεσία και να λειτουργούν σωστά οι επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ σχετικά με τη διάθεση των αποβλήτων τους στην Τάφρο, συνέχισε αναφέροντας πως γνωρίζει ποιανού είναι ο αγωγός- τον κατονόμασε μάλιστα-, πως είναι νόμιμος κ.λ.π.
Ακόμα πως “δεν είναι δουλειά της υπηρεσίας της να παίρνει δείγματα”, “μπορεί να έχουν χρώμα τα νερά αλλά δεν μυρίζουν” και το φοβερό “τι θέλετε τώρα, συμβαίνουν ατυχήματα καμιά φορά”. Κατόπιν τούτου ένας τράβηξε μια φωτογραφία του “πεντακάθαρου” νερού και ειπώθηκε από την εν λόγω κυρία ότι το γραφείο της είναι γεμάτο με τις καθημερινές αναφορές για τις μετρήσεις των αποβλήτων από τις επιχειρήσεις κι όλα είναι κανονικά και καθαρά. Τα συμπεράσματα δικά σας, η Κίνηση περιμένει την έγγραφη απάντηση που υποσχέθηκαν να στείλουν για να αποφασίσει πως θα προχωρήσει στη συνέχεια.
Από το Δήμο Πωγωνίου δεν είχαμε καμιά απάντηση, ενώ από το Σύνδεσμο Παρακαλάμιων Δήμων αναφέρθηκε προφορικά ότι δεν έχουν καθόλου χρηματοδότηση και δεν έχουν κάνει τίποτα. Τους ζητήθηκε έγγραφη απάντηση και αναμένουμε.
Θα ζητηθεί η συνδρομή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την εκπαίδευση μελών της Κίνησης στη δειγματοληψία και την ανάλυση των δειγμάτων στα εργαστήριά του. Επίσης αναμένουμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο το Σεπτέμβριο του 2015 σε όλο το μήκος του ποταμού, καθώς και τη σχετική έκθεση.
Θα ζητηθούν διευκρινήσεις από την Περιφέρεια Θεσπρωτίας σχετικά με την αναφορά της σε τοξικό φυτοπλαγκτόν στις εκβολές του Καλαμά, καθώς και από την Περιφέρεια Ηπείρου σχετικά με τις μετρήσεις και τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το 2015.

Τέλος αποφασίστηκε η ημερομηνία για την παρέμβαση – διαμαρτυρία στην είσοδο της ΒΙΠΕ την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου από τις 12 έως τις 2μ.μ. και η δημοσίευση του καλέσματος για συμμετοχή των πολιτών.