Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύσκεψη με αντικείμενο τις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ιωαννίνων, αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού

Σύσκεψη με αντικείμενο τις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ιωαννίνων, αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα, του Προέδρου της Επιτροπής Διοίκησης του Π.Ε.Α.Κ.Ι. κ. Σπύρου Πάικα, του Αντιδημάρχου Ιωαννίνων, αρμόδιου για θέματα Υποδομών και Ενέργειας κ. Ιωάννη Λιόντου και υπηρεσιακών παραγόντων.
Μετά τη σύσκεψη ακολούθησαν, κατά σειρά, οι εξής δηλώσεις:
Ο Πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ
«Πραγματοποιήθηκε σήμερα μια από τις πολλές συσκέψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα με τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο. Οι τρεις φορείς σε αγαστή συνεργασία προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, για τη συντήρησή τους, ούτως ώστε να τις παραδώσουμε όπως πρέπει στον αθλητικό κόσμο των Ιωαννίνων. 


Η αφορμή για τη σημερινή μας συνάντηση ήταν, μετά την επίσκεψη του κλιμακίου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του ελέγχου που έγινε στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ, η ανάγκη που προέκυψε για επιπλέον συντήρηση των υποδομών που βρίσκονται κυρίως στη Λιμνοπούλα. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο για την ανταπόκρισή τους στα αιτήματα που έχουμε ως διοίκηση και την άριστη συνεργασία μέχρι σήμερα. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τα σωματεία και τους πολίτες που χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, το κολυμβητήριο, το κλειστό γυμναστήριο, ότι μέσα από κάποιες παρεμβάσεις τις οποίες έχουμε δρομολογήσει, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μη λειτουργία τους. Το αντίθετο μάλιστα, άμεσα προχωράμε ώστε και το κολυμβητήριο, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να είναι στη διάθεση των σωματείων και του κόσμου. Αυτές οι παρεμβάσεις και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και με άλλες δράσεις, τις οποίες έχουμε συζητήσει αλλά ακόμα δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε, αλλά σίγουρα θα είναι προς την κατεύθυνση να ανακουφίσουν και οικονομικά την οικογένεια. Και νομίζω ότι τοπικά οι τρεις φορείς έχουμε αντιληφθεί πως μόνο μέσα από τη δική μας συνεργασία και χωρίς να περιμένουμε πότε η κεντρική διοίκηση θα λειτουργήσει, μπορούμε να βρούμε λύσεις. Και αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο και θα πρέπει να κάνει περήφανο όλο το γιαννιώτικο λαό. Τέλος, σε επικοινωνία που είχα σήμερα με τον Γ.Γ.Α. με διαβεβαίωσε ότι το ΠΕΑΚΙ θα είναι ένα από τα τρία στάδια που θα τύχει έκτακτης χρηματοδότησης, μαζί με τα Χανιά και την Πάτρα, για κάποιες εργασίες συντήρησης. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η δέσμευση θα είναι υλοποιήσιμη, ούτως ώστε να προστεθεί μαζί με τη σημαντική βοήθεια που έχουμε από την Περιφέρεια και το Δήμο στις εργασίες που πρέπει να γίνουν για να είναι οι υποδομές μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση».
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
«Αυτό που για μια ακόμη φορά συμφωνήθηκε, είναι ότι: Πρώτον, ο μακρόπνοος στόχος και των τριών μας είναι οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, γιατί είναι βέβαιο ότι η περιοχή μας έχει ανάγκη από νέες αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεύτερον για τις υπάρχουσες πρέπει να αναζητήσουμε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα την πλήρη συντήρηση και αναβάθμισή τους. Και τρίτον -εκεί όπου εστιάσαμε περισσότερο στην σημερινή συνάντηση - είναι οι άμεσες επεμβάσεις συντήρησης που πρέπει να γίνουν, κυρίως στο κλειστό γυμναστήριο, κατόπιν της επίσκεψης του κλιμακίου της ΓΓΑ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια μικρά προβληματάκια τα οποία υπάρχουν στη λειτουργία του γυμναστηρίου για να μην έχουμε λειτουργικά προβλήματα την επόμενη χρονιά. Η συμφωνία μας είναι όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, άρα να παραδοθεί πάλι το κολυμβητήριο. Ο κοινός μακρύς στόχος είναι οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στην περιοχή και η πλήρης αναβάθμιση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων».
Απαντώντας σε ερώτηση για την ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων είπε:
«Καταρχήν να επαναλάβω ότι ο Δήμος Ιωαννιτών λειτουργεί επικουρικά σε αυτή την ιστορία. Επί της ουσίας μπορεί να λειτουργεί ουσιαστικά, αλλά επί των τύπων λειτουργεί επικουρικά. Γιατί μιλάμε για δύο χώρους που ιδιοκτησιακά δεν του ανήκουν, ανήκουν στη ΓΓΑ. Προσπαθούμε να βρούμε το κατάλληλο πρόγραμμα από το οποίο θα μπορέσουμε να πετύχουμε την μέγιστη χρηματοδότηση για να κάνουμε μια πραγματικά πολύ σοβαρή επένδυση στους δύο αθλητικούς χώρους. Αυτή τη στιγμή αντιλαμβάνεστε, βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, όπου κάπου έχουν διακοπεί οι συνομιλίες με τη ΓΓΑ με την οποία το διερευνούμε από κοινού, όπως και με το ΚΑΠΕ. Πάλι θα δρομολογηθούν πιεστικά τα πράγματα, ώστε να έχουμε μια γρήγορη λύση και απόφαση για τα προγράμματα που θα ενταχθούν οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των δύο αυτών χώρων, αμέσως μετά τις εκλογές».
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου
«Η συνεργασία, όπως έχω τονίσει πολλές φορές, λύνει πάρα πολλά θέματα. Ένα τέτοιο είναι αυτό που συζητήσαμε σήμερα. Είδαμε τα προβλήματα, τα οποία δεν περιμένουμε από αλλού να λυθούν. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι ώστε να λειτουργήσει το κλειστό. Θέλω να πω ότι σε όλη την Ήπειρο, όπως στην Άρτα όπου έχουμε ολοκληρώσει το κλειστό Τ9, ή όπου μας ζητείται η συνδρομή, θα κοιτάξουμε ως Περιφέρεια Ηπείρου να λύσουμε εκ των ενόντων τα μικρά θέματα. Γιατί δυστυχώς το κέντρο, πολλές φορές διαχρονικά μας έχει απογοητεύσει, όχι γιατί δεν θέλουν πολιτικά να δώσουν λύσεις, αλλά γιατί με τις καταστάσεις που δημιουργούνται υπάρχουν προβλήματα. Εγώ τόνισα ότι αν συνεργαστούμε όλοι οι φορείς και στα Γιάννενα και στην Ήπειρο, το σίγουρο είναι ότι θα δώσουμε αποτελέσματα. Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και να είναι σίγουροι αυτοί που ανησυχούν, πως παρά τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στον έλεγχο, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε δώσει λύση».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε αθλητικές υποδομές στην Π.Ε. Ιωαννίνων, ο Περιφερειάρχης ανάφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Πρώτον, κάναμε προγραμματική σύμβαση για τη διευθέτηση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, στο ΕΑΝΚΙ. Δυστυχώς είχαμε πολλές παροχές και πλέον θα γίνεται μια δαπάνη, κάτι που θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης.
Δεύτερον, έχουμε κάνει προγραμματική σύμβαση με την οποία το προπονητήριο (στο ΕΑΝΚΙ) θα πάει στο Σύλλογο Βαρέων Αθλημάτων.
(Τρίτον), έχει τελειώσει η μελέτη και υπάρχουν τα χρήματα για να δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό 310.000 ευρώ η ολοκλήρωση της τέως Αίθουσας Βαρέων Αθλημάτων, ως αίθουσας αθλοπαιδιών. Ζητήσαμε και περιμένουμε μια έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο- καταλαβαίνετε ότι εκεί είναι λίγο χρονοβόρες οι διαδικασίες - και αμέσως θα δημοπρατηθεί το έργο.

(Τέταρτον), για το έργο (Κλειστό Γυμναστήριο) που έχει τελειώσει στη Μεταμόρφωση είμαστε σε πλήρη επαφή με το Δήμο Ζίτσας. Επειδή το Δημοτικό Σχολείο εκεί δεν είχε άδεια οικοδομής, νομιμοποιήθηκαν από το Δήμο όλες οι εγκαταστάσεις, θα γίνει ηλεκτροδότηση, θα κάνουμε τη δοκιμή και θα γίνει η οριστική του παραλαβή. Είπαμε με το Δήμαρχο να χρησιμοποιείται και από το Δήμο, αλλά και από συλλόγους της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr