Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Ένα όνειρο με ανοιχτά τα μάτια της ψυχής... Με επιτυχία η Μεγάλη γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2015, που διοργανώθηκε στο θέατρο Πέτρα της Πετρούπολης, το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Φωτογραφίες: Κώστας Μπατσής
Η Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2015, το Σάββατο 6 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας, στάθηκε αντάξια των υποσχέσεων και της προσμονής των φίλων των αυθεντικών ακουσμάτων ψυχής, όντας μια από τις ομορφότερες γιορτές πολυφωνίας στο δεκαεξάχρονο ταξίδι του θεσμού.
Η αστική μη κερδοκοπική εταιρία «Άπειρος» Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού όχι μόνο καταφέρνει, δίχως ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, να κρατά ζωντανό έναν από τους μακροβιότερους θεσμούς της ζώσας παράδοσης στις τόσο δύσκολες μέρες μας αλλά διαρκώς τον αναβαθμίζει, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο και τις συμμετοχές, καθιστώντας τις εκδηλώσεις της μια μεγάλη αγκαλιά που περιέχει όλους όσους τραγουδούν και αγαπούν το παλαιότατο και πολυτιμότατο είδος της Λαϊκής Πολυφωνίας, προσφέροντας το χώρο για να διαμορφωθεί σιγά σιγά μια κοινότητα ερμηνευτών, ερευνητών και φίλων της πολυφωνίας που διαρκώς πληθαίνει. Το Πολυφωνικό Καραβάνι δημιουργεί μια Κοινότητα Πολυφωνίας!
Φωτογραφίες: Κώστας Μπατσής
Καλύτερη απόδειξη, η μεγαλύτερη συμμετοχή παρά ποτέ άλλοτε πολυφωνικών ομίλων, σχημάτων και συνόλων στη Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2015. Όταν αυτή η προσπάθεια ξεκινούσε το 2000 στο θέατρο «Παλλάς» συμμετείχαν μόλις επτά όμιλοι - προχθές στο θέατρο Πέτρας έσμιξαν και τραγούδησαν μαζί δεκαεπτά πολυφωνικοί όμιλοι, πάνω από εκατό πενήντα ερμηνευτές, προσυπογράφοντας τις αισιόδοξες προοπτικές για το μέλλον του πολυφωνικού τραγουδιού, μετά από μια εποχή που δοκιμάστηκε η επιβίωση της αυθεντικής ερμηνείας της. Και αυτός είναι ένας από τους ομροφότερους καρπούς του μεγάλου ταξιδιού των φωνών, του Πολυφωνικού Καραβανιού.
Φωτογραφίες: Κώστας Μπατσής

Το Σάββατο ήταν όλοι στην Πέτρα! Έλληνες, Αλβανοί και Βούλγαροι με πολυφωνίες από την Ήπειρο, τη Βόρειο Ήπειρο, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία, το Βώλακα Δράμας, την Κέρκυρα. Οι απαράμιλλες κυράδες της Άνω Δερόπολης, ο διαχρονικά παρόν όμιλος του Άνω Πωγωνίου από τα χωριά Χλωμό και Πολύτσανη, ο αντιφωνικός όμιλος της Ομοοσπονδίας Μουργκάνας, οι πρωτοστάτες του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία», ο όμιλος του Λαογραφικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Οι Χάονες», η σφριγηλή πολυφωνία των Αλβανών μεταναστών LOT KURBETI, οι εξαίσιες RHODINA από τη Βουλγαρία, το «Πολυφωνικό της Ηπείρου» (Βαγγέλη Κώτσου), το πολυφωνικό σχήμα της Αετόπετρας Ιωαννίνων, το βορειοπηρώτικο πολυφωνικό «Οι Ρίζες μας», τα εργαστηριακά πολυφωνικά «Πολύφωνο» και «Πεντάτονο», το Εργαστήρι Πολυφωνικού Τραγουδιού της Πανηπειρωτικής, οι «Ιώ» σε γυναικείες ελλαδικές κι ελληνόφωνες πολυφωνίες μαζί με τον Χρίστο Δανάκη στην γκάιντα και την Έλληζαμπέτα Σκιαδά στα κρουστά που μας ταξίδεψαν και με Θρακιώτικους χορούς και τραγούδια. Και δίπλα στις εξαίσιες φωνές, η εξαιρετική ηπειρώτικη κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου με τον Μιχάλη Ζάμπα στο τραγούδι που ερμήνευσαν εμβληματικούς σκοπούς και τραγούδια, παίρνοντας τη σκυτάλη στην κορύφωση της γιορτής και συνοδεύοντας τον κυκλωτικό χορό όλων μέχρι αργά μέσα στη νύχτα. Ας επισημανθεί ότι τέσσερις από τους ομίλους συμμετείχαν για πρώτη φορά σε Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Φωτογραφίες: Κώστας Μπατσής
Ξεχωριστή στιγμή όταν ο Κώστας Κωνσταντάτος των ENCARDIA μαζί με τρεις υπέροχες ερμηνεύτριες τραγούδησαν πολυφωνικό τραγούδι από την Κάτω Ιταλία που μαθήτευσαν κοντά στη Vicenza Magnolo που "χάθηκε" τόσο νέα πριν λίγες μέρες. Η "Άπειρος" απένειμε βραβείο στη μνήμη της στον Κώστα Κωνσταντάτο για την πολύτροπη, πολύχρονη προσφορά του στο να κρατιούνται ζωντανά τα γεφύρια του Ιονίου που μας ενώνουν με την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία.
Φωτογραφίες: Κώστας Μπατσής
Η "Άπειρος» Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού βράβευσε επίσης τον πολυφωνικό όμιλο Άνω Πωγωνίου για την αδιάκοπη παρουσία του σε όλες τις Μεγάλες Γιορτές Πολυφωνικού Τραγουδιού,, την προεξάρχουσα από τις κυράδες της Άνω Δερόπολης Κατίνα Ρούτζιου, το ιστορικό μέλος του Πολυφωνικού των Κτισμάτων Ανθούλα Κώτσου. Δύο ξεχωριστά βραβεία απονεμήθηκαν στον Δήμο Πετρούπολης, δια της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Βάσως Πουλιγιαννοπούλου, για την αδιάκοπη στήριξή του στο έργο του Πολυφωνικού Καραβανιού και στην παλαίμαχο εκπαιδευτικό της Δυτικής Αθήνας Σπυριδούλα Διώχνου-Λαμπρίδη για την άοκνη και πρωτοπόρα προσφορά της στις Μεγάλες Γιορτές Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Φωτογραφίες: Κώστας Μπατσής
Η «Άπειρος», διά του Προέδρου της και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού Αλέξανδρου Λαμπρίδη, ευχαριστεί την Πανηπειρωτική Συνομοπονδία Ελλάδας που στήριξε για μια ακόμη χρονιά τη διοργάνωση κι εκπροσωπήθηκε σε κορυφαίο επίπεδο με τον Πρόεδρο της Π.Σ.Ε. Γιώργο Δόση και τους αντιπροέδρους Σωτήρη Κολιούση και Κώστα Κωνή καθώς και των μελών του Προεδρείου Γιάννη Νάκη και Σπύρου Τζίμα και του Δ.Σ. Ελένης Ντάσιου, Μαρίνας Τζάγκου, Κώστα Λιάγκου, Νίκου Ζέκη.
Φωτογραφίες: Κώστας Μπατσής
Η «Άπειρος» ευχαριστεί επίσης τη χορηγό επικοινωνίας ERT OPEN, την «ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ» Ενέργειες Πολιτισμού, το βιβλιοπωλείο «Πολιτεία», το φωτογράφο Κώστα Μπατσή, τη σκηνοθέτρια Διονυσία Κοπάνα, τη φωτογράφο Γεωργία Θεοδώρου, τον γραφίστα Γιώργο Λάμαρη, όλους τους εργαζόμενους του Θεάτρου Πέτρας και όλους όσοι στηρίζουν το έργο της 18 χρόνια τώρα.
Φωτογραφίες: Κώστας Μπατσής
Το Πολυφωνικό Καραβάνι, μετά τη Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2015, με την τόσο μεγάλη επιτυχία σε τόσο δύσκολους καιρούς, συνεχίζει πιο αποφασιστικά το ταξίδι του. 
Επόμενος σταθμός το Μεγάλο Πολυφωνικό Καραβάνι, από την 1η έως και τις 9 Αυγούστου, από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, σε όλη την παραμεθόρια Ήπειρο, την Αλβανία και την Κέρκυρα!