Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Οι Ηπειρώτες του Ασπροπύργου γλέντησαν ηπειρώτικα, έτσι όπως κάνουν χρόνια τώρα με επιτυχία, αρχές καλοκαιριού, το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, στο οίκημα του τοπικού Πανηπειρώτικου Συλλόγου

Οι Ηπειρώτες του Ασπροπύργου γλέντησαν με την ψυχή τους, το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, στο Ηπειρώτικο αντάμωμα, του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ασπροπύργου.
 Είναι αυταπόδεκτο γεγονός και καθημερινά αποδεικνύεται περίτρανα ότι, ''φάρμακο'' στην κρίση, την οικονομική και των αξιών που πλήττει σήμερα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, είναι και η επιστροφή στις ρίζες μας. Η επιστροφή στην παράδοση, στις αρχές και τις αξίες μας, που γαλούχησαν για πολλά χρόνια γενιές και γενιές Ελλήνων.

Και η επιστροφή στις ρίζες μας, ταυτίζετε μα την επαναπροσέγγιση των πολιτιστικών Συλλόγων μας και όσον αφορά τους Ηπειρώτες η επιστροφή στις Ηπειρώτικες αποδημικές οργανώσεις, που σήμερα ανανεώνονται με πολλούς, πάρα πολλούς νέους ηπειρώτικης καταγωγής.
  Και οι διοικούντες τις αποδημικές οργανώσεις, έχοντας διαπιστώσει το γεγονός αυτό, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι προσεγγίσιμη η ηπειρώτικη παράδοση, αντιπαλεύοντας την ισοπεδωτική πολιτισμική παγκοσμιοποίηση.



Και το επιτυγχάνουν με πολλές πολιτιστικές μορφές προσέγγισης, μεταξύ των οποίων είναι τα ηπειρώτικα πανηγύρια, πανηγύρια που έχουν ως αρχή και κανόνα την πεπατημένη που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, που σε ένα στενό γεωγραφικό και επικοινωνιακό περιβάλλον δημιούργησαν και καταξίωσαν τις αρχές της ηπειρωτικής εποποιίας και κουλτούρας.
Ένα τέτοιο παραδοσιακό πανηγύρι επιστροφής στις ρίζες, έζησαν το Σάββατο 6 Ιούνη 2015, οι Ηπειρώτες του Ασπροπύργου, αλλά και οι φίλοι της Ηπείρου, στο οίκημα του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ασπροπύργου.

Ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Ζηκόπουλος και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. έκαναν τα αδύνατα δυνατά, για να διασκεδάσουν οι παρευρισκόμενοι, γνήσια και παραδοσιακά ηπειρώτικα, έτσι όπως αρμόζει σε αυτούς που είναι »εραστές» της ηπειρώτικης παράδοσης και της ηπειρώτικης μουσικής.

Παράλληλα βραβεύτηκε και ο εξαίρετος ηπειρώτης  τραγουδιστής, που εδώ και χρόνια με πίστη και αυταπάρνηση υπηρετεί την ηπειρώτικη μουσική λαϊκή παράδοση Κώστας Τζίμας, από το Ρωμανό Λάκκας Σουλίου.
Την διασκέδαση είχε αναλάβει και έφερε επάξια σε πέρας η παραδοσιακή ηπειρώτικη κομπανία του εξαίρετου Θεσπρωτού κλαρινίστα Δόκιμου Χαραλάμπους, έχοντας στο τραγούδι τον Κώστα Τζίμα.
  Κατά τα παλαιά, μετά την χορευτική παράσταση του χορευτικού του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ασπροπύργου, άνοιξαν τον χορό, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. και οι προσκεκλημένοι και ακολούθησαν στη συνέχεια όλοι.
 Στο ηπειρώτικο αυτό πανηγύρι παρέστει, η Ηπειρώτισσα  Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Αττικής Παναγιώτα Παππά,  ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, που δηλώνει περισσότερο Ηπειρώτης παρά Ασπροπυργιώτης, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους του και δημοτικούς συμβούλους του καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων αποδημικών οργανώσεων που προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας και κατοικούν στο Θριάσιο, όπως επίσης και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων της περιοχής Ασπροπύργου.

Την Ηπειρωτική αποδημία εκπροσώπησαν, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης και Κώστας Κωνής  και ο αναπληρωτής Ταμίας της ΠΣΕ Χριστόφορος Τζαρτζούλης,  ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Λάκκας Σουλίου Βαγγέλης Παππάς, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας Ζωή Ντρούγκα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αθηνά Ζιάγκα συνοδευόμενη από μέλη του Δ.Σ., ο  επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ζεφυρίου Νίκος Μαλάμος συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου Δημήτρης Σούκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου Ζήκος Κόντης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής Αττικής Βασίλω Ιωάννου, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Παιανίας Γεωργία Κατσαντούλα, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ρωμιάς Πρέβεζας Χριστόφορος Ευθυμίου, αντιπροσωπεία της Αδελφότητας Σκιαδά Πρέβεζας και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ρωμανού Ιωαννίνων Θεόδωρος Τζαρτζούλης
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, αφού τόνισε για άλλη μιά φορά, ότι αισθάνεται περισσότερο Ηπειρώτης, παρά Ασπροπυργιώτης, αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά και το έργο του Πανηπειρώτικου Συλλόγου Ασπροπύργου, μια προσπάθεια που η δημοτική αρχή στηρίζει και υποχρεούται να στηρίξει.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Δόσης αναφέρθηκε στην συνολική προσπάθεια της ηπειρώτικης αποδημίας για την διατήρηση της ηπειρώτικης κουλτούρας και παράδοσης, σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και παράλληλα πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης, που έχει πρόσφορο έδαφος, να επιβληθεί στην παράδοση μας λόγω της οικονομικής κρίσης.
Έχουμε καθήκον, τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΣΕ, να αντισταθούμε στην επίθεση της πολιτισμικής και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλοι που υπηρετούμε τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας. Αυτό κάνει και ο Κώστας Τζίμας, με πίστη και διαρκή προσπάθεια και αξίζει να τιμηθεί για αυτό από όλους μας και σήμερα το κάνει ο Πανηπειρώτικος Σύλλογος Ασπροπύργου.

Κατόπιν ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής αναφέρθηκε στον τραγουδιστή Κώστα Τζίμα, στην μέχρι σήμερα πορεία του στην ηπειρώτικη μουσική και στη πλούσια δισκογραφική παρουσία με τα δεκάδες τραγούδια του, που έγιναν επιτυχίες και εξακολουθούν να αποτελούν πρώτες επιλογές στα ηπειρώτικα πανηγύρια και γλέντια.
Ακολούθησε η επίδοση πλακέτας, από τον Δήμαρχο Ασπροπύργου και τον Αντιπρόεδρο της ΠΣΕ στον βραβευθέντα τραγουδιστή, ο οποίος ευχαρίστησε δημόσια όλους όσους εκτιμούν και στηρίζουν το μουσικό του έργο.
Το γλέντι διήρκησε μέχρι τις πρωινές ώρες και στο χορό συμμετείχαν με την ψυχή τους, όλοι. Και του χρόνου!
Η ομιλία του Αντιπροέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστα Κωνή, για τον τραγουδιστή Κώστα Τζίμα, κατά την βράβευση του, για την προσφορά του στην ηπειρώτικη μουσική, από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Ασπροπύργου, το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015.
Η ιστορία του δημοτικού τραγουδιού έχει συνδεθεί με πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του.
Για δεκαετίες τα πανηγύρια είχαν τη θέση της γιορταστικής συνάθροισης ανθρώπων με κώδικες Ο «Σελήμπεης» ή το «Μαραίνομ΄ ο καημένος» συνεχίζουν να συγκινούν στο άκουσμά τους, μουσικοί και τραγουδιστές ακόμη αποθεώνονται.
Το δημοτικό τραγούδι αποτελούσε μέρος της προφορικής παράδοσης των ανθρώπων που έζησαν και γλέντησαν μ' αυτή. Έτσι πολλά ονόματα μουσικών έφτασαν μέχρι τις μέρες μας μέσα από τη συλλογική μνήμη.
Εκατοντάδες τραγουδιστές, μουσικοί και συνθέτες, έχουν συνδέσει την παρουσία τους με το πάλκο των πανηγυριών », όπου έχει τραγουδήσει και έχει χορέψει ολόκληρη η Ελλάδα,
Μερικοί από αυτούς έχουν κατοχυρώσει τα ιδιαίτερα στοιχεία τους, όπως και τα στοιχεία της περιοχής απ΄ όπου προέρχονται, του γενέθλιου τόπου, ή του τόπου  όπου κατοχυρώθηκαν μουσικά  και δίνουν στοιχεία και μαρτυρίες για τους παλαιότερους μουσικούς, τη δεξιοτεχνία τους, τα όργανα, το ρεπερτόριο και τις ευρύτερες μουσικές πρακτικές του παρελθόντος ενώ διαθέτουνε ως πολύτιμη πηγή πληροφόρησης και προσέγγισης τον αυτοβιογραφικό τους λόγο και τη συλλογική προφορική μαρτυρία, που καλύπτει με επάρκεια αυτό τον μεγάλο θησαυρό που λέγεται δημοτικό τραγούδι.
Ακόμη  αποτυπώνουν μουσικά   τα επιμέρους κοινά στοιχεία των πανηγυριών, αλλά και τις  διαφοροποιήσεις τους:  τη γενικότερη γεωγραφία κάθε περιοχής, τη τοποθεσία, το χώρος οργάνωσης του πανηγυριού καθώς και η διαδικασία μετάβασης προς αυτόν,  τη προετοιμασία των τοπικών φαγητών, τους τοπικούς χορούς και τα τραγούδια, καθώς και τους αντίστοιχους κώδικες και συμβολισμούς στη διάρκεια του πανηγυριού- δηλαδή τη τελετουργία στο σύνολό της.
 Δικαίως το πανηγύρι επάξια θεωρείται το "Πανεπιστήμιο" της δημοτικής μουσικής που στήριξε και στηρίζει τις μουσικές μας ρίζες και σε αυτό πρωταγωνιστούν άξιοι μουσικοί και τραγουδιστές, όπως ο Λακκασουλιώτης Κώστας Τζίμας
Ο Κώστας Τζίμας κατάγεται από το χωριό Ρωμανός Λάκκας Σουλίου Ιωαννίνων. Όταν τελείωσε το σχολείο πήρε την απόφαση να κατέβει στην Αθήνα για να γίνει τραγουδιστής, παρ' όλο που ο πατέρας του είχε αντίρρηση. Έτσι το 1972 έφυγε από το χωριό του και πήγε στην Ελευσίνα όπου δούλευε ο θείος του και έπιασε δουλειά σ' ένα εργοστάσιο.
Την περίοδο εκείνη στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου γινόταν ένα πανηγύρι και ένας χωριανός του είχε μια ταβέρνα όπου κάλεσε μια δημοτική κομπανία μαζι με τον Αλέκο Δήμου και την Έφη Γεωργακοπούλου, στο τραγούδι.
Όμως ο κόσμος στην ταβέρνα ζητούσε συνέχεια να παίζουν Ηπειρώτικα τραγούδια, τα οποία οι τραγουδιστές δεν τα θυμόταν, έτσι ο συνχωριανός του Τζίμα πρότεινε στον Δήμου να τα τραγουδήσει ο Κώστας Τζίμας. Μόλις ανέβηκε και τραγούδησε ο Τζίμας, ορχήστρα και κοινό ενθουσιάστηκαν, με αποτέλεσμα να συζητούνται οι μουσικές του δυνατότητες και η καταπληκτική φωνή του και μέσα σ' ένα μήνα από τότε, ηχογράφησε το πρώτο του δισκάκι με δυο τραγούδια "Χελιδονάκι θα γεννώ" που το έγραψε ο ίδιος και "Μανούλα το αποφάσισα στην ξενιτιά να πάω" που το έγραψε ο Αλέκος Δήμου. Αυτό είχε σαν αποτέλασμα να υπογράψει συμβόλαιο με την Πολυφόν και να ξεκινήσει η δισκογραφική του καριέρα.
Ο Αλέκος Δήμου κάποια στιγμή συναντάει τον Βαγγέλη Σούκα, ο οποίος του ζητάει να του στείλει έναν τραγουδιστή που να ξερει να τραγουδά Ηπειρώτικα τραγούδια. Την στιγμή εκείνη ξεκινά η καριέρα του Κώστα Τζίμα στην νυχτερινή Αθήνα από το παραλιακό  κέντρο ''Φαντασία'', όπου ο Σούκας είχε την μουσική επιμέλεια.
Έπειτα ακολούθησαν πολλά κέντρα όπως (Γλυκοχαράματα, Τζαβέλαινα, Ελληνικό χωριό, Αϊδόνια, Αγρίμια, Αρχοντικό, Έλατο, Βελούχι, Ηπειρώτικη παράδοση, Ήπειρος αγάπη μου γλυκιά και άλλα).
Ο Κώστας Τζίμας συνεργάστηκε με μεγάλους τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Μπέκιος, ο Γιάννης Σιέττος, ο Λάμπρος Χαλκιάς, ο Αλέκος Κιτσάκης, ο  Σάββας Σιάτρας, ο Γιάννης Παπακώστας, η Κική Φραγκούλη, η Φιλιώ Πυργάκη, ο Τάκη Καρναβάς και πάρα πολλούς άλλους. Συνεργάστηκε και με μεγάλους οργανοπαίχτες όπως ο Πέτρος Λουκάς Χαλκιάς,ο Γρηγόρης Καψάλης,ο Σταύρος Καψάλης, ο Δόκιμος Χαραλάμπους,  ο Ναπολέων Ζούμπας, ο Ηλία Σούκας, ο Αχιλλέας Χαλκιάς, ο Νίκος Φιλιππίδης  και άλλοι
Τέλος o Kώστας Τζίμας έχει κάνει μεγάλες επιτυχίες με πολλά τραγούδια, μερικά από αυτά είναι τα, Μηλίτσα μου, Τ' Αποστόλη τα τραγούδια, Όσα φάμε όσα πιούμε, Γυροβολιές, Ο ντάικος και πολλά άλλα.
Έτσι συνεχίζει την καριέρα του με επιτυχίες, μαγνητίζοντας τον κόσμο με την φωνή του, μέχρι και σήμερα.

Κώστας Κωνής