Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη επιτυχία, οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τους αγώνες των Σουλιωτών

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ψηλά στα τιμημένα βουνά του Σουλίου πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη επιτυχία, οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τους αγώνες των Σουλιωτών.
Πλήθος προσκυνητών συμμετείχε και παρακολούθησε την αναπαράσταση της θυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των πολεμιστών στον ιερό χώρο του Κουγκίου.
Με την παρουσία τους τίμησαν τις εορτές, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, o Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης, ως εκπρόσωπος της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, o Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Μείζονος Αντιπολίτευσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Βουλευτές Γεροβασίλη Όλγα, Ξουλίδου Σταυρούλα και Γιόγιακας Βασίλειος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης, ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» κ. Παππάς Λεωνίδας, Επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς και της 8ης Μεραρχίας, Δήμαρχοι της Ηπείρου, οι Περιφερειακοί Δκ/τες των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι κομμάτων και Συλλόγων.


Τον πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο κ. Μπότσαρης Κίτσος , απόγονος της οικογένειας των Μποτσαραίων.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Βουλευτήριο των Σουλιωτών , με χαιρετισμό της Δημάρχου κα. Μπραϊμη-Μπότση και έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Για την επιτυχία των εκδηλώσεων χρειάστηκε η συλλογική προσπάθεια πολλών, τους οποίους αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε δημόσια.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Ελληνικό Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία, τον Δήμο Σουλίου, καθώς και όλους τους εθελοντές που συνέβαλλαν στην επιτυχία των ανωτέρω εκδηλώσεων.-
Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης ανέφερε.
«….Η σημερινή μας παρουσία σε αυτά τα άγια χώματα, αυτό τον ιερό τόπο θυσίας, δηλώνει την βούληση όλων, στο να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη αυτών των ηρώων. Στη μνήμη των ηρώων προγόνων μας, που αψηφώντας ακόμα και το θάνατο, οριοθέτησαν ως φωτεινό παράδειγμα, από άκρον εις άκρον όλη την υφήλιο, την ανθρώπινη δύναμη, τη δύναμη της ψυχής, σε περίπτωση που διακυβεύεται η διασφάλιση της ελευθερίας. Κάτω από αντίξοες συνθήκες, με αρνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων και μέσων, βάζοντας προμετωπίδα του αγώνα το «εμείς»!!! και το γενικό συμφέρον, αφήνοντας στην άκρη όλες τις διαφορές που ενδέχεται να τους χώριζαν, έδωσαν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα. Το αποτέλεσμα ίσως δεν ήταν το αναμενόμενο, αλλά η όλη προσπάθεια έδωσε το έναυσμα για τον εθνικό απελευθερωτικό ξεσηκωμό, ενάντια στον πολύχρονο ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο δαφνοστεφανωμένος αγώνας των Σουλιωτών, για την ελευθερία και αξιοπρέπεια, είναι πάντα επίκαιρος .Ειδικότερα σε περιόδους αστάθειας και εντάσεων. Η χώρα μας περνά μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει επηρεάσει το κάθε νοικοκυριό, την κάθε οικογένεια. Στην ευρύτερη περιοχή μας, μετά από καιρό, διακρίνουμε επεκτατική ένταση, επακόλουθο της εσωτερικής εντός εισαγωγικών «αστάθειας». Οι γείτονές μας δείχνουν να χάνουν το μέτρο της λογικής. Από αυτόν τον ιερό χώρο διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι, ο Έλληνας δεν ανησυχεί, όμως επαγρυπνεί. Γι αυτό χρειάζεται από όλους ψυχραιμία και σύνεση. Σήμερα η πατρίδα μας δίνει έναν αγώνα δύσκολο και κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες, από αυτών τον Σουλιωτών.

Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει όλοι μαζί να συστρατευτούμε, παραδειγματιζόμενοι από τους αγωνιστές του Σουλίου, και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, από όποια θέση μας έχουν τοποθετήσει,. προς την κατεύθυνση ανασυγκρότησης της πατρίδας μας. Είναι ώρες ευθύνης για όλους. Είμαστε υποχρεωμένοι προς τις νέες γενιές αλλά και προς αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι, να διαφυλάξουμε όσα με κόπους και θυσίες καταφέραμε να φτιάξουμε.»