Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Επίσκεψη του υποψηφίου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Παπαγεωργίου στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα, στις 23-01-2015 επισκέφτηκε τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, ο υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου, δικηγόρος, με σκοπό να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο και Ειδικό Επιστήμων του Φορέα κ. Χρήστο Χασάνη για τη μέχρι τώρα πορεία του Φ.Δ. καθώς και τα μελλοντικά του σχέδια.
Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική καθώς συζητήθηκαν σημαντικά θέματα για την προστατευόμενη περιοχή αλλά και θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και του Περιστερίου. Αρχικά ο κ. Παπαγεωργίου ενημερώθηκε από τον κ. Χασάνη για την πορεία υλοποίησης του Τεχνικού Δελτίου το οποίο ολοκληρώνεται με το πέρας του 2015.
Πιο συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στα Κέντρα Ενημέρωσης του Πάρκου (Χουλιαράδων, Αγνάντων, Πραμάντων, Βουργαρελίου, Νεράιδας και τρία Ποτάμια Ασπροποτάμου) και στα οχήματα που έχει στην κατοχή του ο Φορέας με τα οποία οι φύλακες εποπτεύουν καθημερινά τη δύσβατη και δυσπρόσιτη περιοχή των  κάνοντας αισθητή την παρουσία τους για την προστασία της περιοχής αλλά και να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη. Τονίστηκε όμως η δυσκολία των φυλάκων να εκτελέσουν το έργο τους, καθώς δεν έχουν ανακριτικά καθήκοντα για να ενεργήσουν κατασταλτικά στα διάφορα περιστατικά που έρχονται αντιμέτωποι. 
Ο Φορέας, που σκοπό έχει την επόπτευση, προστασία και διαχείριση της περιοχής υλοποιεί αυτή την περίοδο το πρόγραμμα παρακολούθησης καταγραφής και αξιολόγησης της κατάστασης διατήρησης όλων των τύπων οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και όλων των ειδών πανίδας και ορνιθοπανίδας του Εθνικού Πάρκου. Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα αξιοποιηθούν για την ορθή διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής.
Επίσης με την βοήθεια του Πράσινου Ταμείου θα γίνει μία προμελέτη Δημιουργίας Πρότυπου Θερινού Κτηνοτροφικού Πάρκου στην περιοχή του όρους Λάκμος σε συνεργασία με το τμήμα ζωικής παραγωγής του ΤΕΙ Άρτας, η οποία θα συνεχιστεί από την Περιφέρεια Ηπείρου και μέσα από παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα προβολής του Εθνικού Πάρκου.

Όλη η προσπάθεια στελέχωσης του Φορέα Διαχείρισης που έχει γίνει από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. αρχικά, και από τους εργαζόμενους του Φορέα στη συνέχεια, κινδυνεύει να πέσει στο κενό καθώς μετά το 2015 δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για τη συνέχιση της λειτουργίας όχι μόνο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου των Τζουμέρκων αλλά όλων των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Τα πρώτα προβλήματα στην χρηματοδότηση έχουν αρχίσει να φαίνονται καθώς οι εργαζόμενοι του Φορέα δεν έχουν πληρωθεί από τον Δεκέμβριο.