Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Τα τερτίπια του κ. Καψάλη!

Γράφει ο Τσούνης Παναγιώτης (Βοστινιώτης)

Σ΄ αυτό το σημείωμα, όπως είχαμε υποσχεθεί στους αναγνώστες μας, θα μιλήσουμε για τα προεκλογικά τερτίπια του κ. Καψάλη, έτσι όπως διατυπώθηκαν  στην ομιλία του στο Τεριάχι. 
Αρχίζουμε  με το απόσπασμα εκείνο,  όπου εξηγεί, γιατί δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα, να κάνει τίποτα στο Πωγώνι. 
(Απομαγνητοφωνούμε κατά λέξει): (38:30)
Μιλάει ο κ. Καψάλης και λέει :
«-Αλλά όχι μόνο αυτό ! Έχουμε όμως μια κατάντια θα έλεγα, μια μιζέρια. Αν πάει να γίνει κάτι καλό στον τόπο μας, αμέσως υπάρχουν οι άλλες φωνές: Ω! γιατί, γίνεται αυτό, το κάνει ο Καχριμάνης. Να (τα παρατήσουμε) γιατί το κάνει ο Καχριμάνης, το κάνει ο Καψάλης ή ο Πάπας οποιοσδήποτε.  
Έχουμε αυτήν την κακοδαιμονία.
Εδώ ο στόχος είναι να αξιοποιήσουμε αυτά τα πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας, το Πωγώνι μας. Και είναι αυτά που ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης, στον τομέα της κτηνοτροφίας, στον τομέα τον ενεργειακό, άλλα, τα φωτοβολτακά, ανεμογεννήτριες. Πάει να γίνουν ανεμογεννήτριες, έρχεται η εταιρία στον Κασιδιάρη, βγαίνουν κάποιοι φωνάζουν , γιατί δεν θα μπορούν να δώσουν τα μελίσσια, τα ζώα, τα πρόβατα, άλλοι λένε για τα πουλιά,»!



   Εδώ αγαπητέ αναγνώστη, θα κάνουμε μια μικρή διακοπή στα λεγόμενα του κ. Καψάλη, για να αντιληφτούν οι κάτοικοι του Πωγωνίου το επίπεδο των επιχειρημάτων του κ. Καψάλη, τις δοκισοσοφίες του η όπως είπαμε παραπάνω τα προεκλογικά του τερτίπια. Όποιος Πωγωνήσιος λοιπόν δεν μπορούσε μέχρι σήμερα, να εξηγήσει τον λήθαργο, την απραξία  του Δημάρχου, την επί σειρά ετών ανικανότητά του,  γιατί δεν μπόρεσε δηλαδή να κάνει έστω και το παραμικρό έργο στον τομέα της κτηνοτροφίας, στον τομέα τον ενεργειακό, στα φωτοβολταϊκά, στις ανεμογεννήτριες, μετά αυτήν την ομιλία  θα πρέπει κανονικά να το έχει καταλάβει !
 Δεν τον άφηναν κάποιοι, του είχαν δέσει τα χέρια και τα πόδια κάποιοι κακοί αντίπαλοί του !
Θα ρωτήσει κανείς
Ποιοι ήταν αυτοί δεν έχουν όνομα, διεύθυνση, που δεν άφησαν τον Δήμαρχο μας, να πραγματοποιήσει, το όραμά του για την ανάπτυξη του Πωγωνίου, να προσελκύσει Κεφάλαια και Επενδυτές, ποιοι είναι και πότε δεν τον άφησαν «να αξιοποιήσει αυτά τα πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας »; Ποια ήταν αυτή η εταιρία και ποιοι ήταν αυτοί που την διώξανε;  
Μήπως ήταν τίποτε εξωγήινοι, από τον Άρη, που προσγειώθηκαν στο Καλπάκι και απείλησαν τον κ. Καψάλη, ότι αν κάνει κάτι για την κτηνοτροφία, για το ενεργειακό, για τα φωτοβολταϊκά, τις ανεμογεννήτριες, θα τους βρει μπροστά του, μήπως τον απείλησαν οι κτηνοτρόφοι του Πωγωνίου, οι μελισσοκόμοι, τίποτε. Φυσικοί της κβαντομηχανικής, τίποτε ανταγωνιστές από τα Αιολικά πάρκα της Δανίας, τίποτα ορνιθολόγοι από τα καταφύγια πουλιών στο Δέλτα του Έβρου;
Μήπως ήταν η Περιφέρεια, κανένα Υπουργείο;
Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. Απλώς αυτό είναι το επίπεδο του πολιτικού του λόγου, των επιχειρημάτων του.  Αυτό το  κουτοπόνηρο επιχείρημα, το  έχει επικαλεστεί επανειλημμένα ο κ. Καψάλης, αυτό το παραμύθι το θεωρεί σαν το πιο ισχυρό του χαρτί,  για να κατατροπώσει … τους αντιπάλους του!
Και ποιοι είναι τέλος πάντων οι αντίπαλοί του;  
Εδώ θα ρωτήσει ο απλός ψηφοφόρος του κ. Καψάλη:
-Με μια τεράστια πλειοψηφία, που διέθετε στο Δημοτικό Συμβούλιο όλα αυτά τα χρόνια, γιατί δεν προχώρησε στην υλοποίηση του προγράμματός του; 
Ειδικά στα παραπάνω θέματα όπως π.χ. στο θέμα των  ανεμογεννητριών,  που είχε και την αμέριστη συμπαράσταση ολόκληρης της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, γιατί δεν το έπραξε (έπραξαν);
Προεκλογικά , όπως θα θυμούνται οι Πωγωνήσιοι,  είχαν υπολογίσει ότι τα έσοδα από τις ανεμογεννήτριες θα ήταν από 400 μέχρι 650 χιλιάδες το χρόνο, καλά διαβάσατε έσοδα το χρόνο,  ανάλογα βέβαια με το που και πότε γινόταν η εξαγγελία. Προεκλογικά π.χ. στο Κεφαλόβρυσο άρχισαν με 400 χιλιάδες έσοδα το χρόνο, όταν έφθασαν στα Δολιανά μιλούσαν για 500 χιλιάδες για να καταλήξουν στο Δελβινάκι  στις 650 χιλιάδες έσοδα όταν έκλεισε η προηγούμενη προεκλογική περίοδος.
Τότε δεν «έπαιζαν» μόνο οι γεννήτριες του κ. Καψάλη στον Κασιδιάρη, αλλά και το Αιολικό πάρκο της Νεμέρτσικας του κ. Ντόντη!!
Κασιδιάρης και Νεμέρτσικα , «τα δυο βουνά μαλώναν», ποιο θα φιλοξενήσει τις περισσότερες ανεμογεννήτριες! 
Καψάλης και Ντόντης διαγωνίζονταν καταναλώνοντας πολύ ενέργεια, για το ποιος θα παράξει … την μεγαλύτερη ενέργεια, τις περισσότερες κιλοβατώρες  Μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια όχι μόνο δεν είδαμε ούτε ένα ευρώ από τις  κιλοβατώρες, της προεκλογικής περιόδου, του δίδυμου Καψάλη-Ντόντη,  δεν είδαμε ούτε ένα ευρώ  από την Αιολική ενέργεια, αλλά φθάσαμε στο σημείο να μην  μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τις κιλοβατώρες των σχολείων.
 Τι τους ψήφισε ο κόσμος για να επικαλούνται τους εξωγήινους κάθε φορά που δεν μπορούν να εξηγήσουν την ανικανότητά τους; Άκου λέει δεν τον αφήνουνε  οι άγνωστοι. Μήπως βλέπει  φαντάσματα ο  κύριος;  Η μήπως συμβαίνει κάτι άλλο και δεν το ξέρουμε;  Μήπως κρατάει επίτηδες την περιοχή του Πωγωνίου στην στασιμότητα, απαραίτητο κριτήριο,  για να χαρακτηριστεί η περιοχή μας υποβαθμισμένη, και να έρθει σαν μοναδική λύση σωτηρίας η λύση της ΕΟΖ και του Κέντρου Κράτησης Κακαβιάς;
Μια και φθάσαμε στο ζήτημα της ΕΟΖ Πωγωνίου, ας επανέλθουμε στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο.
Συνεχίζει να μιλάει ο κ. Καψάλης:
«-Το ίδιο έγινε και στην ΕΟΖ , το είπε  Περιφερειάρχης, το ζήτημα δεν είναι δικό μας, το ζήτημα είναι της Ε.Ε. Δεν το επιτρέπει η ΕΕ, εμείς θέλουμε και ζητάμε και επιμένουμε να ζητάμε κίνητρα για την περιοχή μας, να έρθει ο άλλος να επενδύσει στην περιοχή, και δεν έρχεται να επενδύσει, να φέρει τα καλά του τα λεφτά, τα οποιαδήποτε λεφτά του έτσι. Αυτό είναι ξεκάθαρο, ένας επιχειρηματίας, θέλει κίνητρα για να έρθει. Και ποια είναι αυτά τα κίνητρα: Φορολογικά, φορολογικά μακροχρόνια, γιατί αυτό το φορολογικό σύστημα που έχουμε στην Ελλάδα δεν ευνοεί, κάθε τρεις και λίγο αλλάζει . Πέστε μας ποιος επιχειρηματίας έρχεται να επενδύσει. Αυτό ζητάμε, ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, για να υπάρχει έτσι, μια  στον επιχειρηματία, να έρθει να επενδύσει, αυτό ζητούσαμε κι εμείς. Τώρα αν λέγεται ΕΟΖ ή λέγεται Αναπτυξιακά κίνητρα ή οτιδήποτε, είναι καλοδεχούμενο».
Εδώ ας κάνουμε μια μικρή διακοπή να αποκρυπτογραφήσουμε τα λεγόμενά του.
  Καταρχάς το λέει έστω και δειλά ότι η ΕΟΖ είναι καλοδεχούμενη για τον κ. Καψάλη. Δεν επιμένει βέβαια και πολύ μήπως δημιουργήσει αντιδράσεις στο ακροατήριο και το γυρίζει στο καλαματιανό και το γυρίζει στο φορολογικό!
Εδώ μιλάει σαν  μέγας οικονομολόγος .
Τύφλα νάχει, ο Ricardo, ο Smith, ο Μarx, ο Keynes.
Προτείνει για το Πωγώνι , και μόνο για το Πωγωνι, ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, αυτό ζητάει ο άνθρωπος μας . Κρίμα που  τον παρεξηγήσανε κάτι γραφικοί. Μόνο αυτό ζητούσε και τίποτε περισσότερο. Και επειδή ένα σταθερό φορολογικό σύστημα δεν επιτρέπεται, είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί  λέει, (πάρτο αυγό και κούρευτο), στην υπόλοιπη Ελλάδα ,και στην Ευρώπη γενικότερα, σε συνθήκες φυσιολογικής  οικονομίας, ο κ. Καψάλης  προτείνει να  πραγματοποιηθεί  μόνο στο Πωγώνι σε συνθήκες μάλιστα ΕΟΖ  η όπως αλλιώς ήθελε να το ονομάσει κανείς…
Το φέρνει από εδώ το φέρνει από εκεί, πετάει την σπόντα του και για την ΕΟΖ κλείνοντας το μάτι στην Μονεκλατούρα του Πωγωνίου και όχι μόνο! Όπως θα δούμε παρακάτω τώρα μιλάει  για γραμμές.  Όχι κόκκινες γραμμές, όχι διαχωριστικές γραμμές, απλώς κάποιες γραμμές! Και οι γραμμές μπορεί να είναι καμπύλες, τεθλασμένες, διακεκομμένες, μπορεί βέβαια να είναι και αόρατες. Κατά τα άλλα είναι ξεκάθαρος.
Δημιουργεί και ένα ακόμη  άλλοθι : 
Έτσι που άμα ξαναβγεί Δήμαρχος και περάσει στην εφαρμογή των σχεδίων του για την ΕΟΖ, κανείς δεν θα μπορεί να τον κατηγορήσει, ότι προεκλογικά δεν το έθιξε το θέμα, ότι άλλα έλεγε για την ΕΟΖ προεκλογικά. 
Καθαρές κουβέντες. Μπορεί να κατηγορήσει και τους ψηφοφόρους του, ότι προεκλογικά δεν κατάλαβαν καλά τα λεγόμενά του. Περιττό βέβαια το κόλπο, γιατί στην ουσία το έχει ξεκαθαρίσει: Προεκλογικά την ΕΟΖ δεν την  αφήνει η ΕΕ, αν την αφήσει μετεκλογικά εδώ είμαστε , μονά -ζυγά δικά μας ! Ο απόλυτος εμπαιγμός των Πωγωνησίων.  Οι ανίκανοι πάντοτε θέλανε να ευνουχίσουνε την νοημοσύνη του κόσμου, κυρίως των ψηφοφόρων τους. 
Και κλείνει, ως εξής την άκρως εμπεριστατωμένη και ξάστερη περί  την της  ΕΟΖ θέση του
 « Εμείς σαν Δημοτική Αρχή αγαπητέ Περιφερειάρχη, βάλαμε κάποιες γραμμές και είπαμε, περιβάλλον, εργασιακά δικαιώματα  Κι αυτοί είναι απαραίτητοι όροι, αν δεν τηρηθούνε αυτά δεν πρόκειται να γίνει καμία επένδυση στην περιοχή μας, είμαστε ξεκάθαροι..»
 Μια από τα ίδια. Η ίδια αμφίσημη κοινώς ερμαφρόδιτη στάση!
Προφανώς αναφέρεται στην Καψάλειο  λεγόμενη ΕΟΖ, σε μια τέτοια ΕΟΖ, που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο και που θα ιδρυθεί πρώτη φορά στο Πωγώνι. Απέραντη κοροϊδία, από έναν άνθρωπο που θεωρεί τους ντόπιους,  κουτορνίθια.   
Υ.Γ. Κάποτε ο κ. Καψάλης μας παραπονέθηκε γιατί δεν αναφερόμαστε και σε Ντόντια ΕΟΖ αφού στο ζήτημα αυτό και ο Ντόντης έχει ακριβώς την ίδια θέση!
Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το διορθώσουμε σε Καψαλοντόντιο ΕΟΖ.
Ακούγεται και καλύτερα.

Τσούνης Παναγιώτης (Βοστινιώτης)
Οικονομολόγος
Πωγωνιανή 9-2-2014