Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

«ΔΩΔΩΝΗ»: Δυναμικά σε νέες αγορές!

Ο Πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας Μάικλ Ο’ Νιλ ανοίγει τα χαρτιά του στον «Πρωινό Λόγο»

«Στόχος μας να διπλασιάσουμε το μέγεθος της εταιρίας» δηλώνει ο επικεφαλής της και ξεκαθαρίζει ότι «οι κτηνοτρόφοι  δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ για το γάλα τους…»

Τους στόχους της «Δωδώνης» να βγει δυναμικά στις αγορές, τόσο σε Ελλάδα, όσο και σε εξωτερικό με νέα προϊόντα, αποκαλύπτει σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξή του (την πρώτη αφ’ ότου ανέλαβε τα ηνία της βιομηχανίας), ο κ. Μάικλ Ο’ Νιλ, ο νέος «ισχυρός άνδρας» της «Δωδώνης».
Μιλώντας αποκλειστικά στον «Πρωινό Λόγο», 6 μήνες μετά την αγορά της εταιρίας από την Strategic Initiatives, ο Ιρλανδικής καταγωγής Πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας, που νιώθει ήδη Ηπειρώτης (!), ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά «εφ’ όλης της ύλης», απαντώντας σε καυτά ερωτήματα, τόσο για το παρόν και το μέλλον της βιομηχανίας, όσο και για τα προβλήματα της αγοράς, την έλλειψη ρευστότητας και την ανάγκη όλοι να προσαρμοστούν στις νέες συνήθειες και ανάγκες των καταναλωτών. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει προς τους κτηνοτρό φους, ότι δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ, ακόμη και για το τελευταίο λίτρο γάλακτος που φέρνουν στην εταιρία. 


Ο ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ«Σε λίγο καιρό, ανάλογα και με την προμήθεια του γάλακτος, πιστεύουμε ότι μπορούμε να διπλασιάσουμε την παραγωγή της «Δωδώνης» και βέβαια το μέγεθός της, προς όφελος όλων» δηλώνει το πολύπειρο στέλεχος της Strategic Initiatives, ο οποίος όπως είναι γνωστό όσες επιχειρήσεις έχει αναλάβει τις έχει αναπτύξει ραγδαία.
Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει από τώρα να δουλέψουν ΟΛΟΙ, ώστε να μπουν οι βάσεις για τα επόμενα 50 χρόνια της «Δωδώνης» (φέτος η εταιρία συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής), ενώ δηλώνει πως η S.I. βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και ειδικά στην Ήπειρο. 
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ• Οι κτηνοτρόφοι το τελευταίο διάστημα διαμαρτύρονται για καθυστερήσεις πληρωμών στο γάλα. Τι έχετε να τους πείτε;
- Πρόκειται πράγματι για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Τα συμπτώματα της κρίσης επηρέασαν και τη «Δωδώνη» περισσότερο απ’ ότι περιμέναμε. Από τη μια μεριά, έχουμε την πολύ δύσκολη κατάσταση με την έλλειψη ρευστότητας και από την άλλη η ρευστότητα στις τράπεζες δεν είναι ακριβώς όπως μερικά χρόνια πριν. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε με λιγότερα…
Είδα την κρίση στην Τουρκία, τη Ρωσία και φυσικά στην πατρίδα μου την Ιρλανδία. Ήταν μια κρίση ρευστότητας. Δηλώνω όμως κατηγορηματικά, ότι θα πληρώσουμε και το τελευταίο ευρώ για κάθε λίτρο γάλακτος. Μπορεί να το δώσουμε τμηματικά και όχι όλο μαζί, αλλά θα πληρώσουμε.
Οι κτηνοτρόφοι μας ζητούν να τους πληρώνουμε μια φορά το μήνα για την ποσότητα γάλακτος που έφεραν τον προηγούμενο μήνα. Όμως η κατάσταση τώρα έχει αλλάξει. Η έλλειψη ρευστότητας είναι ντόμινο για όλους! Περιμένουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε αυτές να είναι έτοιμες για να τροφοδοτήσουν στη συνέχεια την ανάπτυξη. Θα το ξεπεράσουμε…
• Έξι μήνες μετά, δικαιώνεται η S.I. για την επιλογή της «Δωδώνης»;
- Η «Δωδώνη» μπορεί να θεωρείται μικρή επιχείρηση, αλλά είναι μοναδική. Έχει πολύ καλή παραγωγή, με εξαιρετικά προϊόντα. Εάν κοιτάξουμε 6 μήνες πίσω και δούμε τις προσδοκίες μας, τότε θα βρούμε ορισμένες εκπλήξεις.
Πιστεύαμε ότι η «Δωδώνη» έχει μια δυναμική στην ελληνική αγορά και στο εξωτερικό. Τώρα το πιστεύουμε ακόμη περισσότερο! Υπάρχει ακόμη και μια δυναμική που είναι στο πεδίο ανάπτυξης νέων προϊόντων. Θα πρέπει να δουλέψουμε για να βάλουμε τις βάσεις και για τα επόμενα 50 χρόνια της «Δωδώνης». Οι προσδοκίες μας πλέον είναι μεγαλύτερες για την εταιρία.
Η δεύτερη έκπληξη ήταν το μέγεθος της κρίσης. Σίγουρα η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση, αλλά θα πρέπει να επενδύσει στους νέους ανθρώπους.
ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ• Ποια είναι τα σχέδια της «Δωδώνης» για το μέλλον;..
- Σε λίγο καιρό, ανάλογα και με την προμήθεια του γάλακτος, πιστεύουμε ότι μπορούμε να διπλασιάσουμε την παραγωγή της «Δωδώνης»! Τους πρώτους 6 μήνες αυξήσαμε τις εξαγωγές, αφού η αγορά της Ελλάδος παρουσίασε σημαντική συρρίκνωση.
Μπορούμε όμως να πάμε ακόμη πιο δυναμικά στην εγχώρια αγορά, καθώς και στο εξωτερικό. Αιχμή του δόρατος είναι η ποιότητα των προϊόντων μας. Άλλωστε, το σήμα της «Δωδώνης», ιδιαίτερα στη φέτα, αναγνωρίζεται πλέον απ’ όλους, παγκοσμίως!
• Ποιο είναι το… μυστικό σήμερα, για μια εταιρία σαν την «Δωδώνη»;
- Πρέπει να επενδύσουμε και να καταλάβουμε περισσότερο τις ανάγκες των καταναλωτών, καθώς σήμερα η συμπεριφορά τους έχει αλλάξει. Πρέπει λοιπόν να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.
Ξέρετε, η ποιότητα της Ελλάδας στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα είναι υψηλή. Πρέπει να σεβαστούμε το τρίπτυχο: ποιότητα, μοναδικότητα και φυσικότητα (αγνότητα). Οι περισσότεροι καταναλωτές ενδιαφέρονται για αυτά και η «Δωδώνη» μπορεί να τα δώσει!
• Τι ακριβώς πρέπει να γίνει δηλαδή στα προϊόντα της «Δωδώνης»;
- Εάν αξιολογήσουμε το προϊόν, εάν του δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα, τότε θα ακολουθήσουν και οι καταναλωτές. Αυτό θέλουμε για την εταιρία. Εάν στηριχθούμε σε αυτή τη στρατηγική, τότε μπορούμε να διπλασιάσουμε την αξία των προϊόντων της «Δωδώνης» και να έχουμε διπλάσια μερίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η φέτα θα συνεχίσει να είναι η «ναυαρχίδα» μας. Υπάρχουν όμως και άλλες ευκαιρίες στην αγορά, για αυτό και πρέπει να αναπτύξουμε προϊόντα που να καλύπτουν τις ανάγκες. 
ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ• Κάνατε την πρώτη, ουσιαστικά, ξένη επένδυση στην Ελλάδα της κρίσης. Ποια ήταν τα εμπόδια που βρήκατε από την ελληνική πραγματικότητα (εάν βρήκατε).
- Το θέμα είναι τι πιστεύει κανείς για την Ελλάδα και πόσο πιστεύει σε αυτήν. Και η S.I. πιστεύει! Σίγουρα η κρίση έχει επηρεάσει την κατάσταση, αλλά εάν δεν πιστεύαμε στο μέλλον της χώρας, δεν θα ερχόμασταν καν να επενδύσουμε. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν είμαι ρεαλιστής.
Όμως, είναι η ώρα, η νέα γενιά των Ελλήνων να μάθει πως είναι ανάγκη η Ελλάδα να βρει το δρόμο της και αυτό θα γίνει με σκληρή δουλειά, καθώς υπάρχει μια σειρά από τομείς στους οποίους η Ελλάδα είναι μοναδική.
• Τι μήνυμα στέλνετε στους κτηνοτρόφους, αλλά και σε όλη την κοινωνία της Ηπείρου;
- Θα κρατήσουμε τις υποσχέσεις μας στο ακέραιο και θα σεβαστούμε τις αρχές μας. Πιστεύουμε στην ανάπτυξη της εταιρίας και θέλουμε να διπλασιάσουμε το μέγεθός της. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, θα έχει μεγάλο όφελος για όλους. Τους παραγωγούς, τους εργαζόμενους (όλοι τους πραγματικά είναι αφοσιωμένοι στην εταιρία), την κοινωνία.
Πιστεύω, ότι οι καταναλωτές και η κοινωνία θα αντιληφθούν την προσπάθεια που κάνουμε και θα ανταμείψουν τα προϊόντα μας. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οι Έλληνες πρέπει να υποστηρίξουν τους Έλληνες και οι Ηπειρώτες τους Ηπειρώτες! Η ευχή μου είναι η «Δωδώνη» να πετύχει βήμα – βήμα τους στόχους της και να δείξει σε όλους πώς αυτό επιτυγχάνεται. Δεν είναι εύκολο βέβαια, αλλά πρέπει να γίνε
• Πώς σας φαίνονται τα Γιάννινα αυτούς τους 6 μήνες που είστε εδώ;
- Η πρώτη επίσκεψή μου γενικότερα στην Ελλάδα ήταν πίσω στη δεκαετία του 1960. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως ήταν μεγάλη έκπληξη για εμένα όταν ήρθα στα Γιάννινα, γιατί δεν ήταν η Ελλάδα που ήξερα, ούτε βέβαια η Ήπειρος που γνώρισα.
Από τα Γιάννινα με εντυπωσίασε πάνω απ’ όλα η ιστορία τους. Επίσης, οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Περιμένουν να ακούσουν την αλήθεια και το σκοπό για τον οποίο γίνεται κάτι. Υπάρχει ενέργεια για ζωή και γενικότερα μια θετική αύρα. Δεν βλέπει η πόλη ακόμη τις πληγές της κρίσης. Πραγματικά εύχομαι να έχουμε ακόμη τρεις- τέσσερις επενδύσεις εδώ.
Η πόλη, λοιπόν, είναι θαυμάσια! Θα προτιμούσα βέβαια να υπήρχαν περισσότερες πτήσεις κάθε ημέρα, αλλά δεν πειράζει…


ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr