Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Έρχονται τα γεωτρύπανα

Εντός του Ιουνίου αναμένεται η κατακύρωση των διαγωνισμών για τις έρευνες σε τρεις περιοχές της δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο), ενώ παράλληλα, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εντολές, θα προχωρήσει άμεσα η στελέχωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, που ιδρύθηκε με το ΠΔ 14/2012.
Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης των σεισμικών ερευνών που έγιναν στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, προκειμένου το 2014, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση προς έρευνα θαλάσσιων περιοχών («οικοπέδων») σε πετρελαϊκές εταιρίες.
Για τις τρεις περιοχές που εκκρεμεί η κατακύρωση του διαγωνισμού είχαν εκφράσει ενδιαφέρον 11 εταιρείες του κλάδου των πετρελαίων. Οι αιτήσεις ανά περιοχή είναι:
Για την περιοχή Ιωάννινα1. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc
2.
Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner)
3. Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc.
4. Chariot Oil and Gas Limited
Για την περιοχή Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά)
1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2.
Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc

Για την περιοχή Κατάκολο
1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2.
Grekoil Energy Ventures LTD
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάθε περιοχή, μετά την πρώτη φάση της αξιολόγησης, έχουν μείνει από δύο εταιρίες / κοινοπραξίες που προχώρησαν στην κατάθεση των τελικών προσφορών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, στον Πατραϊκό Κόλπο τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών, στα Ιωάννινα 50 έως 80 εκατ. βαρέλια και στο Κατάκολο 3 εκατ. βαρέλια.
Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, σύμφωνα με το καταστατικό της, αναλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη διαχείριση για λογαριασμό του Δημοσίου των δικαιωμάτων στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, τη διαχείριση, έλεγχο και παρακολούθηση όλων των σχετικών συμβάσεων, τη διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, τη συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων που αποκτώνται κατά τη διάρκεια ερευνών, την εισήγηση προς την κυβέρνηση για παραχώρηση δικαιωμάτων αναζήτησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τη χορήγηση των αδειών αναζήτησης υδρογονανθράκων, την προετοιμασία και διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών κ.α.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 1 εκατ. ευρώ και η μετοχή είναι μία, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και αμεταβίβαστη.
Τέλος, στο στάδιο της αξιολόγησης βρίσκονται τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρίας PGS, η οποία κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Τα δεδομένα θα παρουσιαστούν σε ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες και στόχος είναι η προκήρυξη των διαγωνισμών για έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές το 2014.
Συμμαχίες με  εταιρείες – «κολοσσούς»Η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σηματοδοτεί τις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια.
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου, υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και ειδικών εμπειρογνωμόνων, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η επίσπευση των διαδικασιών εξόρυξης αποτελεί «μεγάλο, συγκριτικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα».
Επισήμανε την αποφασιστικότητα των ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με το θέμα, κάτι που αποτελεί, όπως είπε, «προϋπόθεση για την επιτυχή εκμετάλλευση των φυσικών κοιτασμάτων της χώρας που μπορούν να δημιουργήσουν πλούτο».
Για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη, το ελληνικό πρόγραμμα να ενταχθεί στα νέα ευρωπαϊκά δίκτυα, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ενεργειακής αυτονομίας.
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς εταιρείες ερευνών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και νοτίου της Κρήτης. Μάλιστα, όπως είπε, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαγωνισμοί για τις έρευνες σε Ιωάννινα, Κατάκωλο και Πατραϊκό.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών και για άλλες περιοχές αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των παικτών του εξωτερικού στη χώρα μας».
Επίσης, ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του ΥΠΕΚΑ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τους χώρους του υπουργείου και να συνομιλήσει με τους υπαλλήλους.