Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

Κοροϊδία το επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες, σύμφωνα με το ΒΕΑ

Ιδιαίτερα αυστηρά και περιοριστικά είναι τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως υποστηρίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το επιμελητήριο, το θεσμοθετημένο εδώ και 2,5 χρόνια επίδομα ανεργίας θα δοθεί τελικά, μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Αυτό αποκλείει από την λήψη έστω και του μικρού αυτού βοηθήματος των 360 ευρώ, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανένα εισόδημα. Μάλιστα το επίδομα δεν μπορούν να λάβουν ούτε οι ασφαλιστικά ενήμεροι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, δηλαδή αυτοί που έχουν μεν οφειλές αλλά τις έχουν ρυθμίσει και είναι συνεπείς στην καταβολή τους.
Το επιμελητήριο ζητάει από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αναθεωρήσει άμεσα τα κριτήρια λήψης του επιδόματος ανεργίας και να συμπεριλάβει τουλάχιστον τους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, καθώς οι δικαιούχοι αυτή τη στιγμή δεν θα ξεπεράσουν το 5% των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο από τις αρχές της κρίσης το 2011, οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ανέρχονται σε 120.000 και επιπρόσθετα, οι προβλέψεις για το 2013 είναι εφιαλτικές αφού αναμένεται να κλείσουν περισσότερες από 61.000 επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα το ΒΕΑ ζητάει:
• Να τεθεί εισοδηματικό κριτήριο ικανό να καλύψει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.
• Να καταβάλλεται σε αυτούς που έχουν οφειλές αλλά τις έχουν ρυθμίσει και είναι συνεπείς στην καταβολή τους.
• Η καταβολή του επιδόματος να γίνεται εφόσον ο επαγγελματίας μένει άνεργος 2 και όχι 3 μήνες.