Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Παρέμβαση Περιφερειάρχη για σταθμούς διοδίων- εφαρμογή

Με έγγραφό του (106649/835/30 Νοεμβρίου 2012) προς τους αρμόδιους υπουργούς και την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επαναφέρει το ζήτημα της λειτουργίας των διοδίων και την εφαρμογή εκπτωτικής πολιτικής για τους συχνούς χρήστες της.

Ο Περιφερειάρχης, εκφράζει την έκπληξή του, για το γεγονός ότι συζητείται η αύξηση των σταθμών των διοδίων με παράλληλη αύξηση της τιμής των διελεύσεων.
Μεταξύ άλλων αναφέρει και τα παρακάτω:
«Θέλουμε να πιστεύουμε - και απευθύνουμε έκκληση για αυτό - τέτοιου είδους σχέδια να παραμείνουν επί χάρτου. Σε διαφορετική περίπτωση, να είστε βέβαιοι, ότι θα αποτελέσουν καίριο πλήγμα για τους κατοίκους της Ηπείρου και την οικονομία της. Η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να αναλογιστεί, ότι η Ήπειρος έχει ήδη συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην κατασκευή και ολοκλήρωση του σύγχρονου οδικού άξονα και έχει κάθε δικαίωμα να ζητά την εκπλήρωση του χρέους της προς αυτή.
Θυμίζουμε ότι ακόμη και μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις που έγιναν για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού.
Θυμίζουμε ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν κατ΄ επανάληψη η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, διαβεβαίωνε ότι η λειτουργία των συμβατικών σταθμών διοδίων θα είναι προσωρινή και μέχρις ότου εφαρμοστεί σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων, με χρέωση ανάλογα τη χρήση.

Θυμίζουμε ότι η κατασκευή και λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Μαλακάσι έγινε στο πλαίσιο συμφωνίας για τη μη λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Δροσοχώρι που διχοτομεί τις λειτουργίες και τις δραστηριότητες του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Θυμίζουμε επίσης ότι η Εγνατία Οδός Α.Ε. είχε κάνει αποδεκτή την πρότασή μας για εφαρμογή ειδικής εκπτωτικής πολιτικής για όσους χρησιμοποιούν συχνά τον οδικό άξονα, χωρίς έκτοτε να προχωρήσει στην υλοποίησή της με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπέρμετρα σήμερα όσοι μετακινούνται σε καθημερινή βάση στη διαδρομή Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα, αλλά και από Μέτσοβο προς όμορες περιοχές της Θεσσαλίας, υποχρεούμενοι να καταβάλλουν ολόκληρο το αντίτιμο των διοδίων, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν για ελάχιστα χιλιόμετρα την Εγνατία Οδό».
Επισημαίνουμε ακόμη τα προβλήματα συντήρησης του οδικού άξονα που διαπιστώνονται, όπως π.χ. στη γέφυρα Μπαλντούμας και απαιτούν καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότητα».
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης ζητά:
Να εκδοθούν ειδικές εκπτωτικές κάρτες για τους όσους χρησιμοποιούν συχνά τον οδικό άξονα και να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα για αύξηση της τιμής των διοδίων, που, εκτός των άλλων, θα έχει τα αντίθετα του επιδιωκομένου οικονομικού αποτελέσματος, εξαιτίας της μείωσης των διερχόμενων οχημάτων.
Να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα ή σχέδιο για δημιουργία νέων σταθμών διοδίων εντός της Περιφέρειας Ηπείρου και να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων.
Να ληφθεί μέριμνα: α) για όσους μετακινούνται σε καθημερινή βάση από Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα και αντιστρόφως, β) για όσους μετακινούνται προς Θεσσαλία (κυρίως από την περιοχή του Δήμου Μετσόβου) και οι οποίοι σήμερα υποχρεούνται να καταβάλλουν ολόκληρο το αντίτιμο των διοδίων, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν για ελάχιστα χιλιόμετρα την Εγνατία Οδό.