Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Αγριογούρουνα αφανίζουν καλλιέργειες σε ακριτικά χωριά!

Πληθαίνουν τα περιστατικά στο Νομό Ιωαννίνων
Και λύκοι κατασπαράζουν γιδοπρόβατα

Φόβος και τρόμος έχουν γίνει για καλλιεργητές σε ορεινά χωριά της Ηπείρου, τα αγριογούρουνα που εισβάλλουν στα χωράφια τους και κατασπαράσσουν ολόκληρες καλλιέργειες, κυρίως με καλαμπόκι!
Τα περιστατικά έχουν πυκνώσει και πάλι το τελευταίο διάστημα, με τους καλλιεργητές από περιοχές όπως ο Παρακάλαμος, το Πωγώνι, το Ζαγόρι, η Ζίτσα κ.α. να είναι ανάστατοι από τη συχνότητα με την οποία τα ζώα αυτά… επιτίθενται στις καλλιέργειές τους, καταστρέφοντάς τες, προκαλώντας έτσι μεγάλες οικονομικές ζημιές. Όπως τόνισε στον «Π.Λ.» γεωργός που έπεσε «θύμα» της επιδρομής αγριογούρουνων, μέσα σε λίγες ημέρες αυτά εξαφάνισαν το 30% της καλλιέργειας καλαμποκιού, κοντά στην Κακαβιά.
Κάτι πρέπει να γίνει!..
Όπως σημειώνουν αγρότες από τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, πρέπει κάτι άμεσα να γίνει, για να μην καταστραφούν οικονομικά από τις αγέλες των αγριογούρουνων που επιτίθενται στις εκτάσεις τους.
Όπως τονίζουν, θα πρέπει άμεσα πλέον να καταργηθούν τα φυσικά κυνηγητικά καταφύγια που υπάρχουν, όπως αυτό στο Πωγώνι, που περικλείει ένα ολόκληρο οροπέδιο, μεταξύ Βήσσανης, χωριών στους πρόποδες της Νεμέρτσικας (Μερόπη, Παλαιόπυργος, Κακόλακκος) το Δολό και κλείνει στο Δελβινάκι.
Μέσα σε αυτά τα καταφύγια, τα άγρια γουρούνια διασταυρώνονται με ημίαιμα (ήμερα δηλαδή), με αποτέλεσμα να παρατηρούνται γέννες με περισσότερα γουρουνόπουλα, απ’ ότι γεννούσαν τα καθαρόαιμα αγριογούρουνα. Έτσι, ο πληθυσμός τους αυξάνει γεωμετρικά δημιουργώντας μεγάλες ανάγκες διατροφής «για αυτό κατεβαίνουν στα πεδινά και… ρημάζουν τις καλλιέργειές μας!» επισημαίνουν αγρότες.
Και λύκοι!..
Βέβαια, προβλήματα από επιθέσεις ζώων δεν έχουν μόνο οι καλλιεργητές, αλλά και οι κτηνοτρόφοι των ορεινών χωριών μας, που έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις λύκων!
Χαρακτηριστική είναι η …εμπειρία κτηνοτρόφου από την περιοχή Πωγωνίου, ο οποίος στάθηκε άτυχος, όταν λύκοι, προ εβδομάδος του κατασπάραξαν 17 γίδια!

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr