Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

«Κατάργηση υποχρεωτικής διετίας νεοδιόριστων και διετούς παραμονής εκπαιδευτικών στην περιοχή μετάθεσης»

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή καταργείται η τριετής υποχρεωτική παραμονή των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στην περιοχή του πρώτου διορισμού (νόμος 3848/2010, άρθρο 4, παρ. 4) και γίνεται διετής.
Η ρύθμιση αυτή δε λύνει τα προβλήματα των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.
1. Οι περισσότεροι διοριζόμαστε σε περιοχές που βρίσκονται πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας μας. Έτσι, αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε τις οικογένειές μας για δύο χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και να συντηρούμε δύο ή και περισσότερα σπίτια.
2. Με το νέο μισθολόγιο ο μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού μειώνεται στα 640€. Είναι προφανές ότι δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών μας (διαμονή και διατροφή).
3. Οι παιδαγωγικοί λόγοι που επικαλείται το Υπουργείο, δηλαδή, η παραμονή του εκπαιδευτικού στο ίδιο σχολείο για δύο χρόνια, δεν ισχύουν αφού πολλοί εκπαιδευτικοί μετακινήθηκαν σε άλλο σχολείο, ακόμη και σε άλλη πόλη.


Ζητάμε:
1. Να μην ισχύσει η διετία των νεοδιόριστων (Άρθρο 4).
2. Να μην ισχύσει η υποχρεωτική διετία παραμονής στον τόπο μετάθεσης.
3. Οι εκπαιδευτικοί να έχουν δικαίωμα μετάθεσης και απόσπασης μετά από ένα χρόνο παραμονής στην οργανική θέση.
Να προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής από τα 2 έτη στο 1 έτος και να δοθεί στους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν το σχολικό έτος 2011-2012 η δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση μετάθεσης για το επόμενο σχολικό έτος, με σχετική συμπληρωματική εγκύκλιο.


"Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί"