Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Δέσμευση Χρυσοχοΐδη για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου στον κόμβο Αγίου Δημητρίου Άρτας

Ομιλία ανέπτυξε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ  Άρτας κ. Δημήτρης Τσιρώνης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 18 Ιανουαρίου 2012 για τον Κόμβο Αγίου Δημητρίου και την Ιόνια Οδό, κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Ο κ. Τσιρώνης, έθεσε το θέμα του Κόμβου στον Αγ. Δημήτριο, λέγοντας τα εξής:
"Εγώ θα ήθελα να θίξω ένα θέμα το οποίο όταν είχε έρθει ο κ. Πρωθυπουργός στην Άρτα στις 29 Ιουλίου πέρυσι το καλοκαίρι σας είχαμε θίξει το θέμα του κόμβου του Αγίου Δημητρίου που είχε από τότε προβλήματα, αυτό διακόπηκε, πτώχευσε ο εργολάβος και αποχώρησε από το έργο και πρέπει να δημοπρατηθεί. Πρόσφατα ο Υφυπουργός που γνωρίζει το θέμα πέρασε από την περιοχή και έχει ιδία αντίληψη.
Είχατε τάξει τότε τα τρία εκατομμύρια να μας τα δώσετε, νομίζω ότι με τις εκπτώσεις δεν θα πάει πάνω από 3 με 4 εκατ. Βέβαια, ίσως πρέπει να διατεθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ένα κονδύλι, θα παρακαλούσαμε γιατί δεν εκτελείται κανένα άλλο έργο στο Νομό και έχουμε πει ένα έργο τουλάχιστον σε κάθε νομό.
Κύριε Υπουργέ, δεν εκτελείται άλλο έργο στο Νομό. Αυτό το έργο τουλάχιστον να ολοκληρωθεί γιατί είναι και ντροπή. Καθημερινά συμβαίνουν ατυχήματα στον Κόμβο και είναι επικίνδυνο".
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κος Χρυσοχοΐδης, δήλωσε:
"Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε που σας διακόπτω επειδή το ξέρω το πρόβλημα αναλαμβάνω τη δέσμευση αυτό το θέμα να το λύσουμε εντός της εβδομάδας, εννοώ σε ότι αφορά την ένταξη του, διότι ότι είναι μια απαράδεκτη κατάσταση και επικίνδυνη. Ευχαριστώ πολύ".
Ο κος Τσιρώνης συνέχισε την τοποθέτησή του για το θέμα της Ιονίας Οδού προσθέτοντας:
"Ευχαριστώ πολύ τον κ. Υπουργό και εγώ να πω για τις συμβάσεις παραχώρησης των οδικών αξόνων σε ποιο σημείο βρίσκεται. Ξέρω ότι υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες, αλλά δεν μπορεί να μην προχωρήσει. Είναι άθλια η κατάσταση να έχουν γίνει τόσοι δρόμοι στην Ελλάδα, Κόρινθος-Πάτρα, αυτή η άθλια εικόνα του δρόμου όπως και η Ιόνια οδός η οποία δεν κατασκευάζεται. Δηλαδή είναι μια σειρά οδικών αξόνων που όταν θα κατασκευασθούν θα φέρουν σημαντική ανάπτυξη στις περιοχές, μόνο σας λέω ότι από την Ιόνια οδό που θα εργάζονται περίπου 3.000 άνθρωποι για μια πενταετία. Πόσο σημαντικό είναι για την περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας, είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Αυτά είναι τα αναπτυξιακά έργα σε μια περιοχή που συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και βλέποντας τα στοιχεία πληρωμών των επενδυτικών νόμων η Ήπειρος είναι η πρώτη το 2011 σε απορροφήσεις όπως πρώτη ήταν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ήπειρος σε απορροφήσεις στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, ξεπερνούσε πάντοτε το 100% των διατιθέμενων για την περιφέρεια πόρους, αλλά το πρόβλημα τελικά είναι ποιοτικό γιατί η Ήπειρος τελικά δεν έχει ανάπτυξη, έχει βελτιωθεί βέβαια, έχει κάνει βήματα, αλλά υπολείπεται.
Και όπως είπαμε το πρόβλημα είναι ποιοτικό και εκεί πρέπει κύριε Υπουργέ να στοχεύσουμε όταν θα απεντάξετε κάποια έργα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου τα οποία είναι νεκρά, νομίζω θα πρέπει να βρούμε έργα τα οποία έχουν πολλαπλασιαστικές επιδράσεις και συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και όχι έργα τα οποία έχουν μικρές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην τοπική οικονομία. Σας δίνω το λόγο κ. Υπουργέ να απαντήσετε στους κυρίους συνάδελφους για στα όσα ζητήματα έχουν θίξει».


ΠΗΓΗ: «ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ»