Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συμψηφισμός με το Δημόσιο; Ξεχάστε το!

«Στα χαρτιά» θα μείνει -όπως όλα δείχνουν- το μέτρο του συμψηφισμού των χρεών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων. Δεδομένης και της οικονομικής κατάπτωσης του κράτους, το ελληνικό δημόσιο εφαρμόζει το μέτρο όπως το συμφέρει, «παγώνοντας» δηλαδή τις πληρωμές του όταν δεν έχει λεφτά ή του χρωστάνε οι ιδιώτες, ενώ τα απαιτεί στο ακέραιο και όταν τους χρωστά αλλά δεν τους τα πληρώνει.
Ερμηνεύοντας το «γράμμα» και –κυρίως- «το πνεύμα του νόμου» 3943/11 που ψήφισε τον περασμένο Μάρτιο και έδινε ελπίδες για συμψηφισμό των οφειλών τους προς το Δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε όλα τα εμπόδια που θέτει το κράτος στους πολίτες που υπολόγιζαν να κάνουν χρήση των διατάξεών του.
'Ομως στην πράξης έχει βάλει ανυπέρβλητα εμπόδια που περιορίζουν στο ελάχιστο τις περιπτώσεις οφειλών που μπορούν να συμψηφισθούν.
«Τινάζει στο αέρα» ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος την προσδοκία που έχει ο επιχειρηματικός κόσμος ότι θα μπορέσει να συμψηφίσει τα χρέη που έχει απέναντι στις εφορίες με οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις που σήμερα ξεπερνούν τα 7 δις ευρώ.